De 16 Beste Tips voor een Succesvol Skype SollicitatieGesprek

Afbeelding man achter laptop met koptelefoon aan het solliciteren skype interview tips

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (491 stemmen, gemiddeld: 4,32 van de 5)
Laden...

Skype-interviews kunnen echt het beste van twee werelden zijn – je krijgt nog steeds face-to-face tijd met een werkgever terwijl je reizen uit de vergelijking haalt. En hoewel het beheersen van het interview een gangbare praktijk is, verschilt de etiquette rondom een ​​Skype-interview van zowel persoonlijke als telefonische interviews. Hier zijn 16 tips om je te helpen een Skype-interview te rocken.

1. Kijk naar de camera, niet naar het scherm

Het is erg verleidelijk om jezelf of je interviewer tijdens een Skype-sessie te bekijken, maar rechtstreeks kijken naar de videocamera is de enige manier om direct oogcontact te houden met je interviewer.

2. Vermijd een “Kun je me nu horen?” situatie

Controleer je connectie voordat je je sollicitatie hebt. Zorg voor een snelle internetverbinding zodat je een soepel gesprek kunt voeren. Niets is frustrerender dan alleen het vangen van elk ander woord dat iemand zegt, dus zorg ervoor dat je de Skype-audio van tevoren aanpast om ervoor te zorgen dat je allebei zonder problemen kunt horen en gehoord worden. Als er ruis is of je verstaat het niet zo goed, blijf dan kalm en laat dit meteen weten. Het is namelijk niet leuk als je de vraag niet hebt begrepen.

Installeer en update je Skype als je dat nog niet hebt gedaan. Het is ook mogelijk om de website versie of de app te gebruiken.

3. Voorkom onderbrekingen

Als je in een huis met meerdere mensen of huisdieren aan het interviewen bent, zorg er dan voor dat iedereen van tevoren weet dat je in een interview bent terwijl je dieren uit de buurt van jouw interview ruimte blijven. Niets is minder professioneel dan dat je jouw potentiële werkgever moet vertellen dat hij even moet wachten terwijl je jouw hond uit de buurt van de camera wegjaagt.

4. Sluit andere programma’s op jouw computer

Het ontvangen van Facebook-meldingen tijdens je sollicitatiegesprek leidt af en is onprofessioneel. Controleer voor je interview of alle andere vensters op je computer gesloten zijn (vooral als ze ruis veroorzaken).

5. Maak heldere afspraken

Het is vaak voorgekomen dat een afspraak bijvoorbeeld om 2PM wordt gemaakt, maar dat er door het tijdsverschil tussen de twee landen 1 partij te vroeg of te laat is voor de afspraak. Zorg dus dat je dit controleert van tevoren.

Verder is het een goed idee om de interviewer zijn/haar Skype naam van tevoren te vragen, zodat je alvast een connectie verzoek kunt verzenden om het gesprek op tijd te kunnen beginnen.

Tot slot is het ook mogelijk dat het gesprek in Engels gevoerd wordt, ook al zul je voor je baan geen Engels hoeven te spreken. Vraag dus van tevoren aan in welke taal het gesprek zal plaatsvinden.

6. Kleed je gepast

Als het gaat om wat je draagt, behandel je Skype-interview als een persoonlijk interview en kleed je professioneel van top tot teen (of op zijn minst van hoofd naar middel!). Bij video-interviews wordt een professionele dresscode verwacht.

7. Bereid je omgeving voor

Kies een rustige plek om te interviewen zonder een uitgebreide achtergrond, zodat je het middelpunt op het scherm kunt zijn. Verwijder alles dat achter je aan het werken is en houd het neutraal.

8. Oefening baart kunst

Vooraf een rondje interviewen met een vriend doen, is handig omdat je eerste paar Skype-gesprekken waarschijnlijk ongemakkelijk zijn, vooral als je jezelf moet herscholen om naar de camera te kijken en niet naar het scherm. Zet van tevoren alles op alles zodat je tijdens het interviewtijd kunt schijnen zonder afgeleid te worden door het programma.

9. Gebruik notities

Wees niet bang om jezelf te helpen met post-it notities of een kopie van je CV, want ze kunnen handig zijn tijdens je interview. Een voordeel van een Skype-interview is dat je een spiekbriefje voor je kunt hebben zodat je niet alles hoeft te onthouden wat je wilt vermelden.

10. Maar vertrouw niet te veel op jouw aantekeningen

Zorg er wel voor dat je notities gemakkelijk kunnen worden gescand, maar gebruik ze niet als script. Hoewel het hebben van aantekeningen zeker een voordeel is, kan het te zwaar leunen op hen onaangename pauzes veroorzaken tijdens je sollicitatiegesprek. Een interviewer zal niet onder de indruk zijn als ze tijdens het interview alleen maar de bovenkant van je hoofd zien, dus als je notities hebt, moet je ze spaarzaam gebruiken.

Lees ook: Sollicitatie en CV tips voor succes

11. Houd jouw profiel professioneel

In tegenstelling tot een persoonlijk of telefonisch interview, heeft jouw eerste indruk tijdens een Skype-interview eigenlijk geen betrekking op je. Het eerste dat jouw interviewer ziet, is jouw Skype-gebruikersnaam en -foto, dus controleer of beide sollicitatiegesprekken geschikt zijn (of maak een professioneel Skype-account aan – ze zijn immers gratis!).

12. Lees je in over het bedrijf, de baan en je interviewer

Ga naar de site van je potentiële werkgever en lees het door. Check ook de vacature nog even door. De interviewer kun je vinden via Linkedin zodat je weet met wie je gaat praten. Ga liever niet tijdens het gesprek in op persoonlijke informatie die je wellicht bent tegengekomen, want dit kan verkeerd overkomen.

13. Let op je lichaamstaal

Niet alle fysieke aanwijzingen vertalen van persoonlijke interviews naar Skype-interviews. Zorg voor een goede houding en ontspan jouw schouders om stijfheid te voorkomen.

14. Zorg dat de interviewer betrokken is

Stop zo nu en dan en zorg ervoor dat je interviewer betrokken is bij wat je zegt. Bewust zijn van het interessegraad van jouw interviewer is cruciaal in een Skype-interview, omdat er mogelijk interessante e-mails verschijnen die de aandacht van jou afleiden.

15. Zorg dat je kunt bewijzen dat je wilt verhuizen en er voor de lange termijn blijven

Het is voor een werkgever een risico om mensen aan te nemen die nog moeten verhuizen, omdat ze een hoop geld in je zullen investeren (opleiding, begeleiding etc) en het nog steeds niet zeker is of je zult verhuizen. Werkgevers willen dus weten hoe serieus je bent en of je voor de lange termijn zult blijven. Zorg dus dat je voorbereid bent op deze vraag en duidelijk maakt waarom je zeker zult gaan en ook zult blijven.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je familie of partner er woont of dat je al op zoek bent naar een woning indien dit het geval is. Wees altijd eerlijk en oprecht hierover en je zult merken dat de interviewer overtuigd zal zijn dat je daadwerkelijk gaat verhuizen en voor de lange termijn blijft.

16. Follow-up!

Een bedankbrief is net zo belangrijk na een Skype-interview als in een persoonlijk interview. Vermijd echter om via Skype op te volgen, tenzij de interviewer daarom vraagt!

We hopen dat deze tips jouw Skype sollicitatie tot een spetterende succes zullen maken. Heb jij nog tips voor andere sollicitanten of andere Skype trucs? Deel ze dan hieronder mee!

Blog Wonen en Werken in Buitenland

Geef een antwoord