Afbeelding van een Arabische jongeman die welkom zegt.1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1.275 stemmen, gemiddeld: 4,42 van de 5)

Laden...

De Arabische taal is een van de meest fascinerende talen ter wereld. Wie Arabisch leren wilt, staat daarom voor een grote uitdaging vol verrassingen en ontdekkingen. En dat is juist wat de leerervaring zo leuk en boeiend maakt. Een cursus Arabisch leren kan daar bijvoorbeeld bij helpen, maar dan moet je alsnog heel goed weten waar je op moet letten.

Het Arabisch is wereldwijd gezien de op vier na meest gesproken taal. In vergelijking met de nummer één in de lijst, het Chinees, leven Arabisch-sprekers echter veel meer verspreid over de continenten.

Doordat vele verschillende landen een vorm van het Arabisch als de officiële taal hebben, bestaan er ongelofelijk veel dialecten en varianten. Een cursus Arabisch leren kan je goed helpen om je droom te realiseren.

Naast het Modern Standaard Arabisch vind je varianten als het Egyptisch, Levantine (Palestijns), Marokkaans, Syrisch en ook Sudanees. Wanneer je spreekt over ‘Arabisch leren’, kan dat daarom van alles betekenen. Per leerling zal er een groot verschil zijn in de leerweg.

We helpen je hier graag om te bepalen hoe jij jouw route naar vloeiend Arabisch kunt uitstippelen. Een goede voorbereiding, inclusief een uitgebreide oriëntatiefase, is erg belangrijk voor het beste resultaat.

Zoek je een kwalitatief cursus Arabisch leren? Druk dan op onderstaande knop “nu bekijken”, omdat je een Gratis Proefles krijgt. Meerdere varianten zijn mogelijk zoals Modern Standaard Arabisch, klassiek, dialect Marokkaans, Saudi of Egyptisch. 

Afbeelding van Knop met de tekst nu bekijken, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

Afbeelding vlaggen Arabische landen animatie voor leren

1. De eerste stap: bepalen wat je precies wilt bereiken

Mensen hebben zeer uiteenlopende redenen voor Arabisch leren. Waarom heb jij besloten dat je de taal eigen wilt maken? Het is goed om voor jezelf na te gaan wat exact je doel is voordat je je volledig gaat wijden aan een nieuwe activiteit.

Velen zullen voor hun werk een taalopleiding of -cursus starten. Soms uit eigen keuze, soms omdat het deel is van de algemene opleiding of het arbeidscontract.

TIP: Wil je weten wie we zijn en wat we doen? Lees het dan hier, want dan weet je het.

Wanneer een geliefde of familielid een van de Arabische dialecten spreekt, vormt dit een andere grote motivatie voor Arabisch leren. De echte taalliefhebbers zullen de veelzijdigheid en rijke historie reden genoeg vinden om hun talenkennis uit te willen breiden.

Een van de belangrijkste factoren voor het maken van je keuze, is hoe je de taal wilt gaan toepassen. Wanneer je dat goed voor ogen hebt, kun je bepalen waarop je het meest gaat focussen tijdens het leren: gesproken of geschreven Arabisch.

Moet je vaak zakendoen met Arabisch-sprekenden? Dan zal gesproken Arabisch je het verst brengen. Indien mogelijk is het handig als je één dialect kunt kiezen dat je zakenrelaties het meest spreken. Wil je juist veel boeken, artikelen of andere bronnen kunnen lezen of wil je goed in de Arabische taal kunnen schrijven? Dan is het schrift uiteraard het belangrijkst.

Zoals je ziet, zal het jouw leerproces aanzienlijk efficiënter maken wanneer je je eerst goed oriënteert.

Wil je de koran beter leren begrijpen en het nieuws kunnen volgen, dan is een MSA Klassiek cursus Arabisch leren een hele goede zet. Zo niet, dan is het ook mogelijk via dezelfde site een goede cursus Egyptisch of Marokkaans leren te volgen. Ontdek nu meer over een cursus Arabisch via de onderstaande knop.

Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

Afbeelding van arabieren zonder een gezicht erop. Zowel vrouwen als mannen in kleur.

2. Een dialect kiezen

Het Arabisch kent tientallen regionale varianten. Welk dialect is de beste keuze voor jou? Het Modern Standaard Arabisch of klassiek Arabisch leren worden over het algemeen niet aangeraden wanneer de focus ligt op buitenlandse relaties. De officiële variant wordt namelijk vrijwel niet gebruikt door Arabieren.

Alleen wanneer je je vooral bezighoudt met gestandaardiseerd materiaal, zal het zin hebben om je tijd in het standaardarabisch te steken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je in de mediawereld werkt met kranten of nieuwsberichten. Ook in de juridische wereld zal je kennis van pas komen.

Afbeelding infographic die de 5 verschillende vormen van Arabisch leren toont

In de meeste andere situaties heb je er meer aan om direct een dialect te kiezen. Dit heeft alles te maken met waar je gaat werken. Of met wie je te maken krijgt tijdens je werk. Door direct op de gerelateerde taalvariant te focussen, zal je veel sneller Arabisch leren.

Zoek je de juiste cursus Arabisch waar je Egyptisch, Arabisch of Marokkaans Arabisch online leren kan? Klik dan op de knop hier beneden en typ Marokkaans of Egyptisch in de zoekbalk in, want je ontvangt dan een Gratis Proefles. Zo niet en is het je doel om het nieuws of de koran te begrijpen, dan kun je Modern Standaard Arabisch via de knop hieronder selecteren.

Afbeelding van Knop met de tekst leer meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

Afbeelding Arabische letters op een boek met een kameel geanimeerd

3. Wennen aan het schrift en andere klanken

Bij talen als het Arabisch, Chinees en Hebreeuws sta je voor een extra uitdaging: het andere schrift. Gelukkig hebben het Arabische en Hebreeuwse schrift wel een alfabet – in tegenstelling tot het Chinees. Hoewel het flink wat inspanning kost, zal het op de lange termijn erg waardevol zijn om het Arabische alfabet te kennen.

Het Arabisch schrift leren doe je vooral door heel veel te oefenen. Hoe meer je leest en schrijft, hoe sneller je woorden zult herkennen. Het lijkt aanvankelijk misschien onmogelijk om alles te onthouden, maar je zult zien dat alles met gewenning eenvoudiger wordt. Later zal je je niet eens meer kunnen indenken dat de tekens er eerst zo wereldvreemd uitzagen.

Zie ook 0nderstaande video cursus Arabisch leren lezen. Hierin worden de letters besproken.

Vergelen met het Vlaams heeft de Arabische taal uiteraard erg andere klanken. Je hebt echter wel een streepje voor op bijvoorbeeld Engelstaligen: de ‘g’-klank zal voor jou een stuk gemakkelijker te produceren zijn. Luister veel naar gesproken taal om te wennen aan de verschillende klanken.

Ook kan het veel helpen om jezelf op te nemen tijdens het oefenen zodat je precies kunt horen waar verbetering nodig is. Veel mensen vinden het nogal vreemd om naar hun eigen stem te luisteren. De methode is echter bijzonder nuttig voor taalstudenten. Wil je vloeiend Arabisch leren spreken, dan is het zeker de moeite waard.

4. Een open en flexibele leerhouding

Wie effectief en snel wil studeren, heeft daarvoor de juiste instelling nodig. Sta open voor verandering, verrassingen en meer. Door zo flexibel mogelijk te zijn, zal je het meest kunnen halen uit je studie.

Arabisch leren kan op veel verschillende manieren benaderd worden. Merk je dat je blijft steken op een bepaald punt? Probeer dan eens een andere leertechniek. Je zult merken dat een nieuw perspectief wonderen zal doen. Afwisselen tussen spreken, luisteren, schrijven en lezen helpt je ook om gefocust te blijven.

Met andere leerlingen oefenen of een mentor zoeken, is verder onmisbaar voor een succesvol leerproces. Anderen kunnen nuttige tips hebben of een geheel nieuwe kijk bieden op bepaalde aspecten. Samen leer je altijd beter. Bovendien maakt het de studie een stuk gezelliger!

Je hebt bijvoorbeeld een Arabisch leren avondschool in Antwerpen, Gent, Brussel, Hasselt, Leuven en vele andere plekken in België. Het probleem is dan alleen dat je niet je eigen tempo bepaalt en niet je niveau mag kiezen. Een goede online cursus Arabisch volgen heeft daarom vele voordelen.

Neem een Gratis Proefles cursus Arabisch leren voor beginners of gevorderden en ontvang 50% korting via onderstaande knop. Ontdek het nu (Marokkaans leren en/of Egyptisch kan ook via dezelfde site met flinke korting).

Afbeelding van Knop met de tekst nu aanvragen, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

5. Wees niet bang om fouten te maken

‘Van fouten maken leer je’, deze uitspraak is zeker geen cliché. Het is echt waar dat mensen die bereid zijn om fouten te maken veel sneller leren. Bij een talenstudie is dat niet anders. Wees daarom zeker niet bang om je te verspreken. Dit hoort allemaal bij het proces.

Wanneer je taalfoutjes volledig accepteert, zal je merken dat je snel vooruitgaat. Het is bewezen dat je een vreemde taal pas echt leert als je het zelf actief gebruikt. En daar kun je het beste vroeg mee beginnen. Hoewel je in het begin je erg onwennig kunt voelen, zal dat zich later dubbel uitbetalen.

Probeer woorden vaak uit te spreken en kijk wat voor zinnen je kunt vormen. Actief Arabisch leren zal je brein stimuleren om nieuwe leerstof echt te onthouden. En wanneer je iets één keer fout hebt gedaan, zal je het woord of de grammatica niet weer vergeten.

Benieuwd hoe een cursus Arabisch eruit ziet? Bekijk dan de video hieronder van een student.

6. Niet opgeven in de beginfase

Voor iedereen die begint met Arabisch leren, is het erg belangrijk om te onthouden dat alle begin moeilijk is. Je hebt altijd tijd nodig om te wennen en om een goede basis op te bouwen. Doorzettingsvermogen en de wil om echt iets te bereiken zijn daarom cruciaal.

Iedere taalstudent komt echter op een punt dat de belangrijkste puzzelstukjes op hun plaats vallen. Het verschilt per leerling wanneer dat gebeurt, maar voor iedereen zal het voelen als een doorbraak. Je krijgt meer vat op de taal en vanaf dat punt zal het leerproces een stuk soepeler en sneller gaan verlopen. De uitspraak luidt niet voor niets: ‘de aanhouder wint’.

Hoewel je natuurlijk zo snel mogelijk vloeiend wilt zijn in de nieuwe taal, is het belangrijk om Arabisch leren leuk te houden. Onderzoek heeft uitgewezen dat je het best leert wanneer je ontspannen bent. Zoek daarom leuke, afwisselende leermethodes, zoals de voorbeelden die we hieronder noemen.

Meld je aan voor een Gratis Proefles en ontdek de mogelijkheden voor een cursus Arabisch leren, Marokkaans leren of Egyptisch.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Afbeelding van man en vrouw animatie die tegen elkaar Arabisch spreken (met letters erbij)

7. Zoek een taalpartner

Het kan spannend zijn om een nieuwe taal te spreken, zeker in het begin. Een conversatie met een moedertaalspreker kan al helemaal ongemakkelijk voelen. Praten met natives is echter een van de meest waardevolle aspecten van Arabisch leren.

Neem gerust contact met ons op om te achterhalen hoe je een talenpartner (ook wel ‘buddy’ genoemd) kunt vinden. Wij kunnen je in contact brengen met mensen die je verder kunnen helpen zodat jij het meest haalt uit je studie van de Arabische taal.

Officiële instanties bieden ook vaak taalcursussen en andere service aan. Denk bijvoorbeeld aan bibliotheken of buurthuizen in jouw woonplaats. Naast studiemateriaal is er ook veel informatie en persoonlijk advies te verkrijgen.

Ook online kun je veel handige diensten vinden. Probeer bijvoorbeeld de website www.italki.com. Daar kun je een taalpartner vinden om samen nog effectiever te leren. Ook Arabische buddy’s zijn actief op de site. Naast een taaluitwisseling is het ook een leuke sociale activiteit.

In Brussel is het initiatief genaamd Patati een aanrader. In principe is het gericht op Nederlandstaligen die andere talen willen leren. Maar als Vlaamstalige kun je je natuurlijk ook aanmelden om te kijken of je een tandempartner met Arabisch als moedertaal kunt vinden.

Afbeelding boeken Arabisch van hoge kwaliteit Modern standaard Arabisch, Klassiek of hedendaags.

8. Handige tools om Arabisch te leren

Een talenstudie is dynamisch – of dat moet het in ieder geval zijn wanneer je snel vooruitgang wilt boeken. Hoe haal je het meest uit je studietijd? In de digitale samenleving van vandaag de dag zijn er veel bronnen om uit te kiezen. Je kunt allerlei leermethodes met elkaar combineren.

Afhankelijk van jouw focus (spreektaal, schrift of een combinatie) zijn er veel handige technieken voor effectief Arabisch leren. Voor de luister- en spreekvaardigheid doet Arabische muziek wonderen. Kies jouw favoriete genre en luister regelmatig liedjes om jouw vaardigheden en woordenschat te verbeteren.

Niet echt een muziekfan? Geen probleem! Films en tv-series zijn enorm goed voor de taalvaardigheid. Je leert door te kijken op een natuurlijke, ontspannen wijze meer spreken. Niet alleen om de Arabische taal te beheersen, ook om meer te leren over de cultuur is een film of serie erg nuttig.

Onderzoek heeft uitgewezen dat spelenderwijs leren het effectiefst is. In de digitale wereld wordt ook wel gesproken van ‘gamificatie’ (of ‘gamification’): leerstof omzetten in spelvorm. Zeker talenapps passen dit aspect veel toe. Wil je Arabisch leren op je smartphone of tablet? Probeer dan eens de volgende applicaties:

Naast bovenstaande opties zijn er natuurlijk nog veel meer apps te vinden, voor zowel Android als iOS. Iedere applicatie gebruikt een andere benadering zodat iedere leerling een geschikte leermethode zal vinden. Kijk verder ook zeker op YouTube voor leerzame Arabische video’s.

Wil jij ook een goede cursus Arabisch (Marokkaans leren of Egyptisch ook mogelijk) volgen ? Schrijf je dan nu vrijblijvend in via onderstaande oranje knop en ontvang de eerste 15 dagen gratis, omdat je een Proefles Gratis krijgt.

Afbeelding van Knop met de tekst nu bekijken, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

Afbeelding Cursus Arabisch leren met een tafel en bord animatie

9. Vergroot je arbeidskansen met goede talenkennis

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom je zo veel tijd en moeite zou steken in het leren van de Arabische taal. Zeker als je niet echt een talenknobbel hebt, kan het een onmogelijke opgave lijken. Je zult zien dat het jouw arbeidskansen echter flink kan vergroten.

In vele landen wordt deze prachtige taal gesproken. Ook in de zakenwereld speelt het een voorname rol. Veel Arabische landen blijven economisch steeds groeien. Arabisch leren kan een erg waardevolle investering zijn wanneer je werk wilt vinden in een Arabischtalig land of bij bedrijven die op de Arabische wereld georiënteerd zijn.

Spreek je naast het Vlaams ook Engels en Arabisch, dan ben je een zeer aantrekkelijke kandidaat voor veel internationale organisaties. Als inwoner van België zul je daarnaast waarschijnlijk ook wel wat Frans kunnen. Dit talenpakket is perfect wanneer je erover denkt om naar een Marokkaanse stad te gaan emigreren bijvoorbeeld.

Werken in Marokko? Vind bij ons een opdrachtgever en profiteer van een gratis cursus Arabisch leren, verzorgd door je nieuwe werkgever.

Afbeelding van Arabisch gezin met kinderen en volwassenen animatie met een kleine kameel ernaast

10. Een baan vinden waar de Arabische taal een rol speelt

Wil je jouw kennis van de Arabische taal ook toe gaan passen binnen jouw werk? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Voor inwoners van België is Marokko een van de dichtstbijzijnde, beste bestemmingen.

Vanwege het multiculturele karakter van veel Marokkaanse steden zal kennis van vreemde talen veel gevraagd worden voor functies. Bij ons kun je ook vacatures vinden in het aanbod waar meertaligheid echt van pas komt. Arabisch leren raden we daarom zeker aan.

Wil je juist in Marokko of een andere Arabischtalige omgeving werken om de taal te gaan leren? Dan hebben we mooie vacatures voor kandidaten die vloeiend Vlaams spreken. In een Arabische woon- of werkomgeving zal je het Arabisch sneller leren dan waar ook.

Bonus voor Arabisch leren online: handig links

Links Algemeen

Cursus Arabisch online inclusief 50% korting + cadeau

Nieuwsvideo’s Arabische zenders

Nieuws – kranten (Arabisch)

– Algemeen bekend

– Egypte

– Irak

– Jordanië

– Libanon 

– Palestina

– Saudi Arabië

– UAE

Apps (handig)

Afbeelding van vrouw in hoofddoek die dag zegt "ma3a seleme" in animatie.

Vragen over Arabisch leren of een gratis cursus vinden? Neem gerust contact met ons op!