1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1.861 stemmen, gemiddeld: 4,48 van de 5)
Laden...

Droom jij ervan om te gaan wonen en werken in Portugal? Het prettige klimaat, de prachtige natuur en rijke cultuur zijn allemaal aantrekkelijke redenen om te emigreren naar dit Zuid-Europese land. 

Portugal is een land met een enorme aantrekkingskracht. Misschien ken je de havendorpjes wel van de vakantie, of de langgerekte stranden en de enorme rijkdommen aan natuur in het land. Dit maakt wonen en werken in Lissabon, Algarve, Albufeira, Porto of een andere plek enorm verleidelijk.

Is het echter ook haalbaar om er een leven op te bouwen? Wij helpen je graag om te werken in het buitenland en om jouw avontuur te realiseren. Bekijk hieronder de vacatures Portugal in steden zoals Istanbul, Porto en Algarve, Albufeira en solliciteer makkelijk en snel.

   

  Werken in Portugal: Algemene info

  Het is een land dat veel kan bieden aan de vakantieganger, maar hoe zit het precies wanneer je op zoek gaat naar jobs in Portugal? 

  Afbeelding werken in Lissabon Portugal in het centrum

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  We bieden veel meer dan alleen vacatures aan op onze website. Ook persoonlijk advies op maat kan aangevraagd worden. Daarnaast begeleiden we kandidaten in het sollicitatieproces, de emigratie en het verblijf.

  In deze gids vind je alle algemene informatie die je nodig hebt om je beslissing te maken en de juiste stappen te kunnen zetten. Ook informatie over het leven in dit land kun je hier lezen. Zo weet je helemaal of en hoe je kunt wonen en werken in Portugal voor Belgisch bedrijf (of Nederlands bedrijf).

  Portugal is niet alleen een interessant land voor de mensen die op vakantie gaan. Je kunt ook een paar jaar werken in Portugal om er ervaringen op te doen of er vrijwilligerswerk te doen. Het risico is uiteraard dat je verliefd wordt op het land en niet meer terug wilt…

  Hieronder legt Mitchel uit hoe emigreren naar Portugal is.

  Verblijfsvergunningen aanvragen om te werken in Lissabon of andere steden

  Portugal is een EU-land en dat betekent dat je er drie maanden mag zijn voordat je een verblijfsvergunning aan moet vragen. Dat doe je door je in te schrijven bij de plaatselijke gemeente waar je een bewijs van inschrijving krijgt.

  Deze geldt voor een jaar en wordt verstrekt aan de mensen die een arbeidsovereenkomst kunnen overhandigen. Heb je zelf een bedrijf, dan moet je kunnen bewijzen dat je genoeg financiële reserves hebt om jezelf te kunnen onderhouden om te kunnen werken in Lissabon of een andere stad.

  De meegereisde familieleden krijgen een verblijfsvergunning die aan de jouwe gekoppeld is zodra ze kunnen bewijzen dat ze bloedbanden hebben met jou.

  Werk zoeken in Portugal

  Portugal heeft een centraal orgaan voor de mensen die naar jobs zoeken of die vragen hebben over het werken in Portugal. Dit is het instituut voor tewerkstelling. Daar kun je terecht met alle vragen en mogelijke problemen.

  Het is echter verstandig om zelf tijd te investeren in het opbouwen van een netwerk, omdat dit belangrijk is bij het vinden van een job.

  Het is aan te raden om te kijken naar Belgische bedrijven in Portugal die uit België komen of die meer mensen uit het zelfde land als jij in dienst hebben, omdat je zo al een opstapje hebt.

  Het solliciteren om te werken in Lissabon of een andere stad is zo goed als gelijk aan het solliciteren in België. Je kunt dit online doen en het is een eenvoudig proces waarbij de potentiële werkgever vooral jouw cv en brief nodig heeft.

  Solliciteer nu gratis en vrijblijvend, want dan kunnen we je helpen aan een leuke job in Portugal.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Sociale zekerheidstelsel

  Portugal heeft een breed sociaal zekerheidstelsel met een verplicht en niet-verplicht gedeelte. Het verplichte deel is voor alle mensen bedoeld die werken in Portugal en voorziet in de zorg bij onder andere zwangerschap en ziektes.

  Ook de ongevallenverzekering is onderdeel van het verplichte deel en dit wordt door de werkgever betaald. Het is goed om te kijken naar de onderdelen die niet verplicht zijn, omdat het verstandig kan zijn om extra verzekeringen af te sluiten. Zeker wanneer je zover van huis woont en werkt.

  Hoewel de meeste mensen hier goed Engels spreken is het handig om je te verdiepen in de taal, ook wanneer dat niet hoeft voor je werk. Je kunt makkelijker contacten leggen wanneer je een aantal woorden Portugees spreekt en het laat zien dat je interesse hebt in de taal van het land.

  Hoe zit het met de Portugese arbeidsmarkt?

  De economische situatie in Portugal begint weer te verbeteren na de crisis van 2008. Ook de werkgelegenheid neemt daardoor weer toe. Dit is goed nieuws voor iedereen die wil werken in Portugal.

  Hoewel het langzaamaan beter gaat met de economie, kan het lastig zijn om werk te vinden in Portugal. Het is echter zeker niet onmogelijk om jouw Portugese droom waar te maken. Wij bieden graag hulp en begeleiding om jouw kansen zoveel mogelijk te vergroten. Met de juiste hulp kan ook jij het werken in het buitenland.

  Naast werk in loondienst zijn er ook andere opties om te werken in Portugal: je eigen bedrijf starten of beginnen als privédocent Engels. Dit biedt jou de kans om een leven te gaan opbouwen in je gewenste land en je voorziet tegelijkertijd anderen van werkgelegenheid of producten/diensten. De Portugese overheid doet haar best om ondernemers aan te trekken.

  Afbeelding van Madeira in avond kust aan zee vacatures om daar te werken in Portugal Lissabon of andere plek.

  In welke banensectors liggen jouw kansen?

  Het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Hoewel je je eigen baas bent, moet er wel erg hard voor gewerkt worden. Bovendien is ondernemen risicovol. Zie je het meer zitten om in loondienst te werken? Dan zijn er bepaalde sectors waar meer vacatures te vinden zijn als je wilt werken in Lissabon of ergens anders.

  Hoewel het aantal afgestudeerden in Portugal toeneemt, is er voor hoogopgeleiden nog steeds een grotere kans op het vinden van een goede baan. Onder de Portugese bevolking is er in de toeristische en commerciële sector, IT-sector, gezondheidssector en landbouwsector een tekort aan geschoolde werknemers.

  Werken in Lissabon, Porto of Algarve voor een Europees bedrijf

  Voor EU-burgers die graag in het buitenland willen gaan werken, liggen de beste kansen bij vooraanstaande Europese organisaties. In grote steden door heel Europa zijn bekende internationale bedrijven gevestigd zoals Bol, Zalando, Teleperformance, KLM, Booking en meer.

  Omdat de opdrachtgevers klanten over de hele wereld hebben, zoeken ze vaak kandidaten die bepaalde talen spreken. Ook voor het Vlaams/Nederlands zijn er regelmatig vacatures te vinden. Zeker voor commerciële, klantgerichte jobs en banen zijn altijd werkplekken open. Met name Callcenters blijven steeds toenemen in aantal, ook in Portugal.

  Belgen en Nederlanders die gaan werken in Portugal zullen vaak terechtkomen bij een Callcenter, horeca tent, toerisme (als reisleider) of zorg instelling in een grote Portugese stad. Werken in Lissabon, Porto en Algarve Albufeira is waar de meeste expats voor gaan. Wanneer jij communicatief sterk bent in het Vlaams maak je een grote kans op een baan bij een Callcenter of andere klantgerichte afdeling.

  Waarom kiezen voor een onderneming uit België of Nederland?

  Een grote reden om juist voor een Belgisch of Nederlands bedrijf te kiezen, is de hoogte van het salaris. Het minimumloon lag voor Portugezen in 2017 op € 530 per maand. Internationale bedrijven in Portugal zullen je echter een maandsalaris aanbieden van € 900 tot € 1200. Het hangt er ook vanaf wat voor job je precies doet. In een callcenter verdien je veel meer dan in de Horeca of in de zorg bijvoorbeeld.

  Naast het voor Portugese begrippen ruime loon ontvang je in december ook een aantrekkelijke kerstbonus. Verder wordt er vaak een vakantiebonus per jaar verstrekt. In totaal zal je daardoor zeker genoeg verdienen om comfortabel van te leven. Vooral als je er rekening mee houdt dat de levenskosten in Portugal lager liggen dan in België.

  Niet alleen het loon speelt een rol bij het kiezen van jouw werkplek. De sfeer op de werkvloer is minstens zo belangrijk. Wie zich prettig voelt op het werk zal algemeen gezien een stuk gelukkiger in het leven staan. Wanneer je voor een Noord-Europese organisatie gaat werken, zal je een vertrouwde, prettige werksfeer ervaren.

  Meld je nu geheel kosteloos aan, omdat we je dan meer vacatures in Portugal aan kunnen bieden.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu aanmelden erop

  Een geschikte baan vinden

  De eerste stap voor werken in Portugal: een werkplek vinden. Waar vind je vacatures die passen bij jouw vaardigheden, opleiding en persoonlijkheid? In ons vacatureaanbod vind je regelmatig nieuwe mogelijkheden. Ook kun je een open sollicitatie indienen zodat we jou als beschikbare kandidaat in het systeem hebben.

  Ook andere vacaturesites hebben vaak werkplekken in Portugal. Kijk bijvoorbeeld op emprego.sapo.pt,www.net-empregos.com of www.empregosonline.pt. Het Europees Portaal voor Beroepsmobiliteit (EURES) biedt ook service voor mensen die werk zoeken in Europa. Je kunt er vacatures bekijken, je CV uploaden en advies vragen over werken in Portugal.

  Een nuttige Portugese bron is de website van Instituto do Emprego (de Portugese Openbare Dienst voor Arbeidsvoorziening). Ook daar zijn kun je een vacature vinden en je kunt op de site je CV registreren.

  We hopen dat je met deze bronnen snel een geschikte baan in Portugal kunt verkrijgen.

  Werktijden en vakantiedagen

  Over het algemeen maken werknemers in Portugal 40-urige werkweken. Volgens de wet wordt maximaal 60 uur per week (12 uur per dag) toegestaan. Voor onze vacatures is een fulltimecontract het meest gebruikelijk, maar ook parttimefuncties zijn mogelijk om te werken in Lissabon of een andere plek.

  Hoewel er aantrekkelijke bonussen worden uitgedeeld voor overuren en uitstekende prestaties, zal een werkweek niet ver boven de 40 uur uitkomen. Daarnaast geniet je ook van Europees geaccepteerde verlof- en vakantieregelingen.

  Fulltimemedewerkers beschikken over 22 verlofdagen per jaar. Ook de negen nationale feestdagen kun je zelf meemaken, want dan zijn de meeste bedrijven en instellingen gesloten. Deze nationale dagen vormen een mooie kans om meer van de cultuur en het land te zien.

  Algemene zaken om te regelen

  drinken met vrienden na je werk in portugal. Veel mensen wonen en werken in Lissabon bijvoorbeeld.

  Is een werkvisum of verblijfsvergunning voor Europeanen nodig?

  Vanwege de Europese Unie is werken, wonen en studeren in het grootste deel van Europa vrij voor Europese burgers. Ieder land heeft echter zijn eigen regels om economische en sociale zaken te organiseren en de maatschappij draaiende te houden. Daardoor zijn er wel enkele verplichtingen voor iedereen die wil werken en leven in Portugal.

  Binnen een periode van zes maanden moet je aan kunnen tonen dat je een baan met (vast) inkomen hebt. Je moet namelijk in dezelfde periode een Cartão de Residencia (ingezetenschapskaart) aanvragen. Met een goede baan zal je aanvraag vrijwel zeker geaccepteerd worden.

  Vervolgens kun je ook de verplichte verblijfskaart regelen. De kaart geeft je meer rechten en bewegingsvrijheid. Het maakt leven en werken in Portugal daarmee een stuk aangenamer. Met de Belgische nationaliteit is het relatief eenvoudig om je te settelen in andere EU-landen.

  Voor niet-Europeanen is wel een visum (verblijf tot 3 maanden) of verblijfsvergunning (voor langer verblijf) nodig. De eerste vergunning die je ontvangt, is 4 maanden geldig, opvolgende verblijfsvergunningen hebben een geldigheid van een jaar.

  Meer weten over vergunningen en vergelijkbare zaken om te werken in Lissabon of ergens anders? De Belgische Ambassade in Lissabon zal je ook veel hierover kunnen vertellen.

  Gesubsidieerde gezondheidszorg: particuliere ziekteverzekering noodzakelijk?

  Het Portugese zorgsysteem zit zo in elkaar dat iedere werknemer in loondienst gesubsidieerde gezondheidszorg krijgt. Wanneer je via ons gaat werken in Portugal, dan zal de werkgever ook ziekteverzekering voor je regelen, inclusief een ziekteverzekeringskaart.

  Indien je meer zekerheid wilt kun je natuurlijk altijd een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. Ook expatverzekeringen behoren tot de mogelijkheden. Wil je meer weten over verzekeringen? Vraag het ons gerust.

  Solliciteer via de oranje button hieronder en start jouw avontuur in het buitenland.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

  Een fijne woonplek vinden

  Als je een fijne baan gevonden hebt en veel officiële zaken rond zijn, is de huisvesting natuurlijk ook een belangrijke factor. Waar zal je je gaan vestigen in je nieuwe woonplaats? Ook voor een geschikte woonruimte kun je bij ons terecht voor advies en hulp.

  De opdrachtgevers van onze huidige vacatures bieden werknemers zelfs (tijdelijke) accommodatie aan. Je krijgt een fijne kamer in een appartement van het betreffende bedrijf. Zeker in het begin kan dat een hoop schelen. Je bespaart op kosten, wat tijdens de beginfase zeker prettig is. Ook kun je op je gemak in het land zelf rondkijken voor een andere woonruimte.

  Er zijn verschillende manieren om een prettige woonplek te vinden. Wanneer je goede contacten hebt in Portugal, zal het aanzienlijk sneller en gemakkelijker gaan.

  Als je net naar je nieuwe woonplaats bent vertrokken, heb je namelijk niet altijd veel contacten. In dat geval is een makelaar benaderen mogelijk handiger. Wil je vanuit België al andere huisvesting regelen? Dan kun je online rondkijken om te zoeken naar geschikte opties.

  Het leven in een Portugese stad

  Aangenaam klimaat, voedzame keuken en vriendelijke bevolking

  wonen en werken in Portugal als Nederlander Lissabon eten en drinken en prachtige plekken

  Wie leeft in Portugal zal niet veel hebben om over te klagen. Uiteraard is het de laatste jaren economisch gezien een lastige tijd, maar het dagelijks leven is er ondanks alles prettig. Het gaat tenslotte om meer dan alleen werken in Portugal in steden zoals Lissabon, Porto of Algarve.

  De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, waardoor het makkelijk zal zijn om een gesprek met ze aan te gaan– afgezien van de mogelijke taalbarrière uiteraard. Gelukkig bieden veel werkgevers gratis cursussen Portugees aan.

  Voor expats uit België zal het klimaat een verademing zijn. Portugal is een van de meest zonnige landen van Europa. De zomers kunnen heet zijn, maar de droge hitte is een stuk dragelijker dan tropische warmte. Aan de kust geniet je bovendien van een verkoelende zeewind. De winters zijn mild, wat ideaal is voor koukleumen.

  De invloed van het warme, milde klimaat is ook terug te zien in de Portugese keuken. Veel verse ingrediënten zijn beschikbaar dankzij de vele zonuren. Daarnaast zal je als seafood liefhebber niets tekortkomen dankzij de lange kustlijn die rond Portugal loopt.

  Levendige cultuur

  Het leven staat voor Portugezen bijna nooit stil. Als je graag op stap bent en actief in het leven staat, is dit Zuid-Europese land perfect voor jou. In de grote steden bestaat een bruisend uitgaansleven waar je een multicultureel publiek tegen zult komen.

  Ook als je niet zo van het uitgaan bent, is er van alles te zien en te doen. Tijdens het werken in Lissabon zijn er prachtige berggebieden in de buurt om te bewonderen. Voor wandelen en fietsen is het Portugese landschap zeer geschikt. In zowel grote als kleinere steden vind je veel historie en mooie architectuur.

  Veel winkels zijn tot middernacht open en ook restaurants zitten meestal vol. Expats die wonen en werken in Portugal zullen meer dan genoeg goede eetgelegenheden hebben om uit te kiezen. Dit is ook niet gek met de restaurantcultuur die het land kent. Zelfs voor het ontbijt gaan veel Portugezen de deur uit.

  Portugal infographic feitjes

  Veel positieve kanten aan werken in Portugal

  Al met al heeft leven en werken in Portugal veel positieve kanten. Mocht je zo gelukkig zijn om een goede baan te vinden in dit land, dan zal je vrijwel zeker goed kunnen settelen. Je zult merken dat de levensstijl van veel Portugezen erg verschilt van die van Noord-Europeanen.

  De maatschappij in België is over het algemeen erg gehaast. Wil je graag een rustiger, simpeler leven, dan is werken in Portugal ook een aanrader. Hoewel je waarschijnlijk fulltime aan de slag gaat, zal de ervaring heel anders zijn dan bij een ban in je thuisland. In Portugal gaat alles er relaxter aan toe. In combinatie met het aangename klimaat zal je veel ontspannener in het leven staan.

  Voor wie wil onthaasten van het drukke bestaan in Noord-Europa, is Portugal een bijzonder goede optie. We helpen je graag om een geschikte werkgever te vinden en alles te regelen voor én na vertrek.

  De eerste stap naar jouw onvergetelijke ervaring

  Ben je na al het lezen over dit Zuid-Europese land nog meer ervan overtuigd dat je wilt werken in Portugal? Dan is solliciteren de eerste belangrijke stap om je droom waar te maken. Kijk direct tussen de vacatures in ons aanbod of neem contact op voor advies.

  Misschien zie je momenteel geen geschikte optie in onze vacaturebank om te werken in Lissabon, Algarve, Albufeira of Porto. Gelukkig vernieuwen we regelmatig het aanbod. Houd daarom zeker de pagina in de gaten om direct te kunnen solliciteren als je wel een perfecte baan ziet. Een open sollicitatie opsturen kan natuurlijk ook altijd voor werken in het buitenland.

  Vragen? Mail ons gerust! We hopen dat we je kunnen helpen bij het vinden van jouw ideale werkplek in Portugal.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop