Voor langere tijd of zelfs voorgoed vertrekken naar het buitenland voor jobs in Marokko: het is de laatste decennia steeds normaler geworden. Voor mensen uit België is het ook erg gangbaar om te gaan wonen en werken in Marokko.
Wanneer je de keuze maakt om bijvoorbeeld te emigreren naar Marokko kan het wat overweldigend zijn; vooral in het begin. Wat moet je allemaal regelen? En wat kun je eigenlijk verwachten van het land waar je naartoe verhuist?
Wij helpen je graag met de voorbereidingen voor het wonen en vinden van jobs in Marokko. Van vacatures Marokko tot de sollicitatieprocedure en van een woonruimte zoeken tot vergunningen aanvragen: je kunt bij ons terecht voor advies en begeleiding.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
Werken in Marokko: een prachtige ervaring
Stijgende economie – opleving van de banenmarkt
Waarom is juist dit land zo populair? Een van de voornaamste redenen is de opkomende economie. Bedrijven zien Marokko als een aantrekkelijk land om zich te vestigen. De Marokkaanse regering doet er ook veel om te investeren.
Ook Belgische en Nederlandse bedrijven zijn in Marokkaanse steden te vinden. Voor hun klantenservice en commerciële afdelingen – maar ook voor andere functies – zijn ze op zoek naar Vlaams- en Nederlandstalige medewerkers. Er zijn dus een hoop vacatures in Marokko die aangeboden worden.
Er zijn inmiddels rond de 20 Vlaams- en Nederlandstalige callcenters in Marokko gevestigd. Dit biedt veel mogelijkheden voor mensen uit België en Nederland om te werken in Marokko. Zowel kandidaten met de Marokkaanse als de Belgische nationaliteit worden veel gevraagd door internationale ondernemingen.
Solliciteer nu geheel gratis en vrijblijvend via onderstaande knop, want dan krijg je de juiste job voor jou.
Werkmogelijkheden
Naast de commerciële sector zijn er ook andere branches die het goed doen op de Marokkaanse markt. Engels wordt steeds belangrijker voor de zakelijke wereld. Daarom worden vaak mensen gevraagd met een hoog niveau van de Engelse taal.
Je kunt echter ook besluiten om anderen met hun taalvaardigheid te helpen door privédocent Engels te worden (haal hiervoor wel een certificaat). Veel Marokkanen leren tegenwoordig ook deze taal, naast het Frans en Arabisch.
Heb je een specialisme of ben je hoogopgeleid, dan maak je meer kans op een baan in andere sectoren dan de internationale commercie. Daarnaast kun je als Belg vaak aan de slag in het toerisme: daar worden altijd veel buitenlanders gevraagd.
Jobs in Marokko vinden
In wat voor sector jij ook interesse hebt, meestal zal je online het meest succes hebben bij het zoeken naar vacatures in Marokko. Wil je werken in Marokko, dan kun je bij ons verscheidene vacatures vinden.
Momenteel hebben we veel jobs in Marokko voor werk in de klantenservice. Grote organisaties uit België en Nederland zoeken regelmatig medewerkers voor een Callcenter Casablanca, Tanger, Marrakech, Rabat, Fes, Tetouan, Nador, Al Hoceima of vergelijkbare afdelingen.
Naast het huidige vacatureaanbod geven we ook de mogelijkheid om een open sollicitatie te doen. Zorg hiervoor dat je een CV ter beschikking hebt. Misschien hebben we momenteel niet iets dat past bij jouw wensen, maar hebben we binnenkort wel iets geschiktst voor je. In dat geval kunnen we direct contact met je opnemen.
De werkomgeving
In Marokko zal je vooral in de grote steden Casablanca, Rabat, Tanger en Marrakech aan de slag kunnen. Ook in Fes, Meknes en andere kleinere plaatsen zal je werkmogelijkheden kunnen vinden.
Je grootste kans op jobs in Marokko ligt bij grote, internationale bedrijven. Daardoor kun je zelfs werkzaam zijn voor wereldwijd bekende merken als Philips, Uber en Zalando.
Vanwege beschermende maatregelen voor Marokkanen is de kans klein dat je voor een Marokkaans bedrijf zult gaan werken. Je zal eerder te maken krijgen met een multiculturele werkomgeving.
Voor de werkervaring die je opdoet is dat bijzonder waardevol. Je leert werken in veel verschillende omstandigheden voor een grote firma in een bruisende metropool.
De kantoren waar werkplekken beschikbaar zijn, zullen heel modern zijn en niet erg anders dan Belgische kantoorgebouwen. Ook krijg je voor Marokkaanse begrippen een ruim loon aangeboden van de Europese bedrijven.
Daarnaast geniet je van aanvullende arbeidsvoorwaarden als reisvergoeding of verzorgd transport, ziektekostenverzekering, een werktraining, aantrekkelijke bonussen en gratis (taal)cursussen.
Meld je nu gratis aan via de oranje knop hieronder, omdat we je dan goed kunnen helpen.
Algemene zaken voor werken in Marokko
Is een visum voor Marokko vereist?
Gelukkig kun je als Belg naar Marokko reizen zonder visum. Natuurlijk moet je wel altijd een paspoort kunnen laten zien (of een Marokkaans identiteitsbewijs) dat nog minimaal 6 maanden geldig is. Afhankelijk van de situatie kunnen er ook om andere documenten gevraagd worden. Ook is het verstandig om altijd de reisadviezen te raadplegen.
Wat jij van tevoren moet regelen, hangt af van hoe je de reis en de beginfase in Marokko plant. Ga je via een van onze vacatures werken in Marokko, dan zal je vrijwel altijd voor je vertrek de meeste officiële zaken regelen.
Dankzij de goede organisatie via de opdrachtgevers die wij in ons vacatureaanbod hebben, word je begeleid in de stappen die je moet ondernemen. Zo wordt er een uitnodiging van de werkgever gegeven zodat je jouw werkvergunning kunt aanvragen en verkrijgen. Hoe en waar je de vergunning aanvraagt, lees je hieronder.
Heb je een werkvergunning nodig? Zo nee, hoe vraag je die aan?
Bij emigreren naar het buitenland zijn er veel zaken die uitgezocht moeten worden. Als je wilt werken in een ander land – buiten Europa – zal je vrijwel altijd een vergunning daarvoor nodig hebben. Een werkvergunning voor Marokko kun je aanvragen bij ANAPEC.
Ter bescherming van de eigen arbeidsbevolking, wordt er door de ANAPEC gekeken of de baan van jouw keuze niet ook door Marokkanen uitgevoerd kan worden.
Daaraan kun je zien dat het voor Belgen moeilijk kan zijn om werk te krijgen bij Marokkaanse bedrijven. Je hebt daarom de grootste kans als je solliciteert voor een functie voor Vlaamstalige kandidaten. We hebben trouwens ook goede sollicitatietips voor je als je zelfs nog meer kans wil maken op een geschikte job.
Gelukkig zijn er veel Nederlandse en Belgische bedrijven actief in Marokkaanse steden. Werken in Marokko zal daarom zeker mogelijk zijn voor degenen die dat graag willen. De Marokkaanse ambassade zal je ook goed op weg kunnen helpen.
Ga je in Marokko zelf de werkvergunning aanvragen, dan kun je terecht bij het Ministerie van Werk in Rabat. Daarvoor heb je enkele zaken nodig, zoals:
- Twee pasfoto’s die volgens de officiële regels gemaakt zijn
- Twee formulieren van ANAPEC inclusief de vereiste stempels
- Een kopie van een gelegaliseerd arbeidscontract
- Kopie van alle diploma’s die je hebt
- Een kopie van je paspoort
Heb je de Marokkaanse nationaliteit? Dan heb je uiteraard geen werkvergunning nodig. Mooi makkelijk als je op zoek bent naar jobs in Marokko!
Solliciteer gratis en snel via de knop hier beneden, want dan ben je sneller aan de beurt.
Een verblijfsvergunning aanvragen en verkrijgen
Als je zeker weet dat je langere tijd (langer dan 90 dagen aaneen) in Marokko wilt verblijven, heb je een verblijfsvergunning nodig. Alleen als je een Marokkaans identiteitsbewijs hebt, is dit niet nodig.
Hoewel er ook andere manieren zijn om langer in het land te wonen, is het prettiger als je een vergunning hebt. Zo hoef je niet steeds na 90 dagen het land te verlaten. Bovendien is het bij wet verplicht voor vreemdelingen om een verblijfsvergunning te hebben wanneer ze willen werken in Marokko.
Je hebt trouwens verschillende andere sites om een baan te vinden zoals Menara Job en Anapec. Let wel: deze sites zijn allemaal in het Frans en als je via ons een baan zoekt dan zal het proces veel eenvoudiger en sneller gaan, omdat we zelf ook in Europa gevestigd zijn en een groot netwerk in Marokko hebben.
We raden aan om direct met het aanvraagproces te beginnen, omdat het veel tijd kan kosten. De vergunning (genaamd Carte de séjour) kun je verkrijgen bij het Bureau Vreemdelingenzaken bij de plaatselijke politie.
Ook voor de Carte de séjour heb je veel nodig, waaronder:
- Bewijs (bankafschrift) van voldoende financiële middelen
- Een bewijs van goed gedrag vanuit België
- Een medische keuring
- Je werkvergunning
- Twee formulieren van het Bureau Vreemdelingenzaken
- Tien pasfoto’s
- De inreisstempel die je bij aankomst in Marokko hebt verkregen
Bij goedkeuring krijg je eerst een tijdelijke verblijfsvergunning (3 maanden). Daarna ontvang je de officiële vergunning dat onbeperkt te verlengen is voor periodes van 1 of 2 jaar.
Een Marokkaanse bankrekening: wel of niet?
Wanneer je gaat werken in Marokko, kan het fijn zijn om een rekening bij een Marokkaanse bank te openen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger voor je werkgever om het salaris uit te betalen. Voor jouzelf is het natuurlijk ook prettiger om de geldzaken goed te kunnen regelen. Dan ben je goed voorbereid op eventuele jobs in Marokko.
Gelukkig is het openen van een rekening een stuk gemakkelijker dan vergunningen aanvragen. Bovendien heb je geen werk- en verblijfsvergunning nodig om de bankrekening te openen.
Meestal hoef je alleen een geldig identiteitsbewijs te laten zien bij de bank van jouw keuze. Bekende banken in Marokko zijn: BMCI, Attijariwafa Bank, Société Générale Maroc, Banque Populaire du Maroc en BMCE Bank.
Wonen in Marokko: de cultuur, talen en meer
In onderstaande video krijg je een idee hoe het kan zijn om te werken in Marokko. Er zijn namelijk al een heleboel Belgen en Nederlanders die daar al aan de slag zijn en die je kunt vinden via social media.
Geschikte huisvesting vinden
Naast de heenreis, eventuele visums en vergunningen is een woonruimte natuurlijk ook erg belangrijk. Waar kun je het best gaan wonen in Marokko en hoe kom je aan een geschikt adres? Er zijn daarvoor verschillende opties mogelijk.
In veel gevallen werkt het het snelst en best als je via contacten een woning kunt vinden. Een Marokkaanse kennis weet hoe de huizenmarkt is en welke wijken het meest geschikt zijn.
Het is echter niet altijd mogelijk om goede contacten op te bouwen voordat je gaat werken in Marokko. Ook dan kun je echter een prettige huur- of koopwoning vinden. Er zijn bijvoorbeeld woningwebsites waar je op kunt kijken. Daarnaast kan het handig zijn om een Marokkaanse makelaar te contacteren voor hulp en advies.
Ook wij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte woonplek. Dankzij onze kennis en ervaring weten we wat goede opties zijn voor fijne, laaggeprijsde huisvesting.
Schrijf je kosteloos in via de button hieronder, omdat het makkelijk en eenvoudig gedaan is en je zo veel snel jobs in Marokko kunt krijgen.
Settelen in een Marokkaanse stad
Of je uiteindelijk wilt werken in Marokko draait om meer dan alleen de baan die je kunt krijgen. Ook de cultuur, de algehele sfeer in het land en meer speelt een grote rol. Je moet je buiten de werktijden om ook thuis voelen op je nieuwe woonplek.
In Marokko zal je vrijwel zeker je draai kunnen vinden. Het land heeft vele aantrekkelijke kanten. Er is niet sprake van één klimaat: eigenlijk kom je er alle varianten wel tegen.
In Tanger en andere kuststeden is het een heerlijk mild klimaat, in Marrakesh is het heet en droog. Het is maar net wat jij het prettigst vindt.
Wat betreft de natuur is er ook voor iedereen wat. Stranden, helderblauwe zee, het Atlasgebergte en de Sahara: Marokko is een bijzonder veelzijdig land. Tijdens je vakantiedagen zal je prachtige plekken kunnen ontdekken.
Je weg vinden met de taal
Wat betreft talen is Marokko een geval apart. Er zijn twee talen die je in het dagelijks leven veel hoort: Arabisch en Frans. Het leuke is dat mensen beide talen met elkaar mengen, waardoor je een unieke combinatie krijgt.
Ook het Berbers wordt veel gesproken in Marokko, maar je zult het in de steden en binnen je werkomgeving niet (veel) tegenkomen.
Met beide talen zal je goed overweg kunnen in het land als je jobs in Marokko zoekt. Verhuis je vanuit België, dan zal je je met Frans waarschijnlijk aardig kunnen redden. Mocht je de Marokkaanse nationaliteit hebben, dan kun je hopelijk ook het Marokkaans Arabisch. Anders zal een cursus Arabisch leren je veel kunnen helpen.
Genieten van een levendige cultuur en keuken
Marokko kent een bijzonder kleurrijke cultuur. Er valt een hoop te ontdekken en te leren. Wanneer je gaat werken in Marokko hoef je je in jouw vrije tijd geen moment te vervelen. In de grootste steden is het uitgaansleven bruisend en zeker de moeite waard. Bovendien werk je met een internationaal team van leuke collega’s met wie je samen je nieuwe woonplaats kunt verkennen.
Naast uitgaan is uit éten gaan ook een must in Marokko. Er zijn veel verschillende eetgelegenheden om uit te kiezen; zowel Marokkaans als Westers. In de kuststeden geniet je van overheerlijke visgerechten.
Verder zal je vele bereidingen van couscous-, tajine- en lamsgerechten kunnen proberen. De Marokkaanse keuken is niet alleen heel gezond, maar ook heel lekker.
Een bijzondere, waardevolle ervaring
Hoewel het spannend is om te emigreren naar het buitenland, levert het ook veel op. In het begin voelt het allemaal onwennig. Waar moet je beginnen en wat moet je allemaal regelen voor werken en wonen in Marokko als Nederlander of Belg? Wij helpen je echter graag om alle benodigde stappen te regelen.
Als je eenmaal je plekje hebt gevonden in Marokko, zal je veel mooie ervaringen beleven. Niet alleen voor je carrière kun je waardevolle ervaring opdoen: ook voor je persoonlijke ontwikkeling is het bijzonder goed.
De meeste mensen die ervoor gekozen hebben om in het buitenland te gaan wonen en werken, zullen kunnen vertellen wat een geweldige ervaring het is.
Meer weten over werken in Marokko? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag om uit te zoeken wat je precies moet regelen. Ook de pagina met veelgestelde vragen zal een hoop kunnen ophelderen.
We hopen dat je geschikte vacatures in Marokko kunt vinden in het aanbod. Mocht dat momenteel niet lukken, neem dan regelmatig een kijkje op de website. Het aanbod wordt regelmatig vernieuwd.
Disclosure: We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat deze post up-to-date blijft. Echter kunnen we niet garanderen dat de informatie altijd actueel of compleet is.
Het Team van Gedma