Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Mocht jouw vraag hier niet tussen staan? Neem dan gerust contact met ons op via contact@gedma.nl of contact@gedma.be.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
Waar moet ik aan denken wanneer ik in het buitenland ga wonen en werken?
Voor een (tijdelijke) verhuizing naar het buitenland zijn er altijd zaken die geregeld moeten worden – ook binnen Europa. Hoewel wonen, werken en studeren in EU-landen met een Europees paspoort vrij is, betekent dat niet dat je helemaal niets hoeft te regelen.
Allereerst zijn de financiën natuurlijk erg belangrijk. Hoeveel geld heb je nodig voor de reis en de periode voorafgaand aan de eerste uitbetaling? Het is goed om een budget apart te zetten voor de beginfase.
Wat je moet regelen hangt ook sterk af van de duur van je buitenlandavontuur. Blijf je korter dan acht maanden? Dan hoef je je niet uit te schrijven bij je gemeente in je thuisland. Bij buitenlandverblijven van langer dan acht maanden wordt uitschrijving in veel gemeentes wel vereist. Controleer bij je eigen gemeente wat de regels zijn.
Wanneer je je inderdaad behoort uit te schrijven, regel je eerst de uitschrijving in je eigen land. Vervolgens schrijf je je in waar je gaat werken. Vraag ook of jouw werkgever inschrijving bij de gemeente regelt voor werknemers.
Dat zal je namelijk een hoop tijd en moeite schelen. Over het algemeen zullen opdrachtgevers tijdens de sollicitatiefase al informatie geven over de zaken die voor je geregeld worden.
Solliciteren naar een baan in het buitenland
Ik heb gesolliciteerd, wat nu?
Het eerste contact zal via e-mail verlopen of één van onze sociale media kanalen (LinkedIn, Facebook of Whatsapp).
We zullen je vragen je CV op te sturen en een kort sollicitatieformulier in te vullen zodat we je beter kunnen helpen. Hierna volgt eventueel een telefonisch gesprek (Skype is ook mogelijk).
Een gesprek aanvragen in persoon kan ook eventueel. Vraag ons gerust wat er mogelijk is. We zijn te vinden in Nederland, België en Marokko.
Ben je geaccepteerd voor een functie? Fantastisch! Vergeet je dan niet goed voor te bereiden op jouw avontuur.
Wanneer krijg ik antwoord op mijn sollicitatie?
Werkgevers reageren doorgaans binnen 5 tot 15 werkdagen op jouw sollicitatie. Het kan echter mogelijk zijn dat het langer duurt als er veel aanmeldingen zijn. We doen ons best ervoor te zorgen dat de opdrachtgever binnen een week reageert.
Als je binnen een maand vanaf aanmelding niets van ons hoort, dan kun je ervan uitgaan dat jouw aanvraag helaas niet tot een match heeft geleid. Dit betekent echter niet einde verhaal, want we behouden je aanmelding in de database (tenzij je ons expliciet anders aangeeft) zodat je in de toekomst alsnog kans maakt om aangenomen te worden door een goede werkgever.
Alternatieve startdatum?
Per vacature op onze site worden vaste startdata vermeld. Op de aangegeven data beginnen trainingen voor de banen. De vermelde dagen zijn de eerstvolgende startdata. Er zijn echter ook latere momenten om te starten.
Heb je interesse in een baan, maar kun je nog niet direct beginnen? Dan kun je toch solliciteren door in je motivatie expliciet te vermelden dat je niet op de vaste data aan de slag kunt. Geef daarbij ook aan vanaf wanneer je wél kunt beginnen. We kijken altijd graag wat er mogelijk is!
Samen met iemand solliciteren?
Op dezelfde vacatures solliciteren met een vriend of vriendin kan zeker. Zorg er wel voor dat je allebei apart een sollicitatie met eigen gegevens en CV opstuurt.
In het motivatiegedeelte kun je aangeven met wie je graag samen wilt werken. Zo stel je de werkgever op de hoogte van je wensen. Een andere mogelijkheid is om een directe vraag te stellen onderaan de vacature.
Zijn mijn Engelse vaardigheden toereikend?
De hoofdtaal binnen ons vacatureaanbod voor Nederland en België is respectievelijk Nederlands of Vlaams. Je zult namelijk vooral Nederlandse en Belgische klanten te woord staan. Toch is basiskennis van Engels wel wenselijk, omdat je met internationale collega’s en/of leidinggevenden werkt. Om je te kunnen redden in je nieuwe woonplaats is meer talenkennis natuurlijk altijd handig.
Om zeker te zijn wat er van je wordt verwacht, kun je meer details vragen bij recruiters van de betreffende vacature. Als je solliciteert zal een recruiter je sowieso contacteren. Wat betreft vakantie werkbaantjes neemt de werkgever zelf meestal direct contact op.
Zal er een indicatie gegeven worden van het salaris?
Het verschilt per vacature of er een salarisindicatie vermeld wordt. Het kan zo zijn dat de werkgever het loon afhankelijk van jouw werkervaring afstelt.
Tijdens een persoonlijk gesprek verderop in de sollicitatieprocedure zal ook het salaris ter sprake komen. Bij vrijblijvend solliciteren neemt een recruiter of opdrachtgever contact op om te informeren over de details van de functie.
Staat er een netto- of brutosalaris in de vacature?
Alle salarisindicaties in onze vacatures vertonen het brutoloon. Met een nettoloon kan geen duidelijk beeld gegeven worden, omdat ieder land en elke werkgever het nettosalaris anders berekent.
Er spelen verschillende factoren mee bij de berekening, zoals belastingen en verzekeringen. Voor een goede indicatie van het nettosalaris word je persoonlijk geïnformeerd.
Je kunt er wel vanuit gaan dat de meeste salarissen lager liggen dan in Nederland of België, maar daarbij zijn de levenskosten ook lager. Je zult aan het einde van de maand meer dan voldoende overhouden om comfortabel te leven.
Wordt het vliegticket door de werkgever vergoed?
Veel organisaties met wie wij werken bieden een relocatie pakket aan voor mensen uit Nederland en België. Hiermee krijg je meestal een vast bedrag voor vergoeding (gedeelte) van kosten.
Dit kun je gebruiken om je vliegticket te vergoeden. Heel soms is het mogelijk dat er een airport-transfer voor je wordt geregeld. Het is beter om hier niet op te rekenen. Je kunt het beste je werkgever vragen om dit te weten.
Wonen en werken in het buitenland
Wat is het minimumbudget om aan mijn avontuur in het buitenland te beginnen?
Het minimumbudget hangt natuurlijk van de levensstijl af en verschilt dus per persoon. Wij adviseren een minimumbudget van € 900 voor zaken zoals onderdak, eten en transport om de eerste maand door te komen.
Zet dit bedrag aan de kant, want je salaris zul je pas na je eerste werkmaand ontvangen. Ook is het een goed idee om te checken of je bij vrienden of familie terecht kan om kosten te besparen.
Het is mogelijk dat je een gedeelte van de kosten zoals vliegticket, documentatie en huisvesting terugkrijgt afhankelijk van het land en de werkgever waar je zult werken.
Koop- of huurhuis in eigen land?
Het vacatureaanbod op onze website bestaat vooral uit fulltime startersfuncties. Dat betekent ook dat je een starterssalaris verdient. Over het algemeen zal dat salaris niet genoeg zijn om twee woningen te hebben – één in je nieuwe werkland en één in je thuisland. Dankzij de lage kosten in het land van bestemming zal je daar echter prima rond kunnen komen met het startersloon.
Huur je een kamer of appartement en ga je slechts tijdelijk emigreren, dan kun je overwegen om een onderverhuurder te zoeken. Mocht dit niet lukken binnen de tijd of niet de moeite waard zijn, dan is de huur opzeggen toch de beste optie. Je krijgt er echter wel een zeer bijzondere, leerzame ervaring voor terug!
Een buitenlandstage of -studie?
Hoewel wij ook graag op dit gebied hulp zouden willen bieden, zijn stages en afstudeerstages momenteel niet onze focus. Je bent natuurlijk wel altijd vrij om onderaan vacatures te vragen wat er mogelijk is.
Medewerkers kunnen direct met je communiceren via onze site. In sommige gevallen kun je bij een van de animatie- of horecabedrijven een stage vinden. Wie weet kun je later wel voor je eerste baan bij ons terecht!
Met kinderen naar het buitenland?
We raden mensen met een of meerdere kinderen doorgaans niet aan om naar het buitenland te emigreren. Een vacature vinden die geschikt is voor gezinnen met (jonge) kinderen, waarbij 1 persoon in het gezin gaat werken, is bij ons momenteel lastig (behalve voor Marokko).
De vacatures op onze website bieden meestal geen passend salaris om een gezin van te onderhouden tenzij beide ouders gaan werken. Ook gaat het voornamelijk om fulltimecontracten, waardoor een oppas noodzakelijk is. Het vinden van geschikte kinderopvang in het buitenland kan erg moeilijk zijn.
Op het moment zal de kans klein zijn dat je een vacature vindt die het mogelijk maakt om met kinderen naar het buitenland te kunnen vertrekken.
Huisdier meeverhuizen?
In theorie is het mogelijk om huisdieren te verhuizen naar het buitenland. Houd er wel rekening mee dat het erg lastig kan zijn. De kans om een woonruimte te vinden met huisdier kan een stuk kleiner worden.
Veel landen vragen bovendien invoerkosten voor huisdieren. Verder is het belangrijk om goed uit te zoeken of er genoeg voorzieningen zijn voor je hond of kat. Zelfs als je jouw dier mee kunt verhuizen, is het verzorgen lastig te combineren met een fulltimebaan. Wij weten uit ervaring dat weinig mensen hun huisdier meenemen naar het buitenland.
Leeftijdsgrens – ben ik misschien te oud of juist te jong voor een vacature?
Dankzij ons ruime vacatureaanbod kunnen mensen van vrijwel alle leeftijden bij ons terecht. Iedereen is welkom om te solliciteren!
Zolang je minimaal een jaar beschikbaar bent en ook echt de intentie hebt om deze tijd vol te maken, zullen werkgevers interesse hebben. Geef je beschikbaarheid aan en we kijken direct naar de mogelijkheden voor jou.
Vanwege de wetten en regels van de meeste landen wordt echter wel een minimumleeftijd van 18 jaar aangehouden. Helaas is een vacature voor kandidaten onder de 18 daarom niet vaak in ons aanbod te vinden. Toch kan informeren nooit kwaad, want soms zijn er wel functies beschikbaar.
Als je bijna 18 wordt, kun je toch alvast solliciteren en duidelijk aangeven dat je vanaf de startdata de juiste leeftijd hebt. Anders zien we je graag over een paar jaar terug!
Wat als ik een (Wajong) uitkering heb?
Geef de verhuizing tijdig door aan de overheid van jouw thuisland, want je kunt niet gebruik maken van uitkeringen in het buitenland.
Hoe kan ik een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of Uittreksel Strafregister aanvragen?
Het komt vaak voor dat een aanstaande werkgever je eerst om een Verklaring Omtrent Gedrag (in België wordt het een uittreksel strafregister genoemd). Voor bepaalde vacatures is dit namelijk nodig.
Heb je een VOG vanuit Nederland nodig? Bezoek dan:
https://www.justis.nl/producten/vog/vog-aanvragen/
Voor een uittreksel strafregister vanuit België kun je bij de volgende website pagina terecht:
Niet de Europese nationaliteit?
Helaas is de wet- en regelgeving zo dat werkgevers alleen vragen naar kandidaten met een Europese nationaliteit. Wij hebben daarom alleen opties voor mensen met een Europees identiteitsbewijs.
We hopen dat je toch slaagt in het vinden van geschikt werk. Mocht je situatie later veranderen, dan kun je altijd contact opnemen.
Heb je een vraag die hier niet tussen staat? Neem dan gerust contact met ons op.