1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2.793 stemmen, gemiddeld: 4,47 van de 5)
Laden...

Wonen en werken in Spanje: voor velen is het waarschijnlijk een echte droombaan. Je kent Spanje misschien vooral van vakantie, maar het is natuurlijk ook mogelijk om jobs te vinden op het Iberische schiereiland. De prachtige lange zomers en de milde winters, gecombineerd met de rustige werkcultuur die hier heerst, maakt de ideale plek voor als je even iets anders zoekt. Je kunt er bijvoorbeeld werken in Barcelona, Valencia, Madrid, Malaga, Alicante of andere plekken. 

Hieronder vind je actuele vacatures en lees je alles wat je moet weten om  jobs in Spanje te vinden zodat je er ook kunt genieten van het goede leven tijdens het werken in het buitenland.

   

  Werken in Spanje: Complete baan met gunstige arbeidsvoorwaarden

  Wie bij ons solliciteert op een vacature voor werken in Spanje, zal ontdekken dat de functiespecificaties erg gunstig zijn. Werkgevers bieden over het algemeen erg aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aan voor werknemers.

  Afbeelding werken in Spanje strand in Valencia

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  Zeker een opdrachtgever binnen de commerciële sector zal je bij ons gemakkelijk kunnen vinden. Veel grote, internationale bedrijven uit België en Nederland zijn regelmatig op zoek naar Vlaamstalige kandidaten. Denk daarbij aan callcenters en klantenserviceafdelingen. Naast een voor Spaanse begrippen ruim loon, maak je ook kans op mooie bonussen en meer.

  Een werkgever zal je meestal helpen met het aanvragen en verkrijgen van een werkvergunning. Dit zal een hoop tijd en geregel schelen. Daarnaast krijgen werknemers een ziekteverzekering aangeboden. Zo ben je van vrijwel alles voorzien in jouw nieuwe woonplaats.

  Op zoek naar werk in een andere sector of wil je werken in Barcelona, Madrid, Alicante of een andere grote stad? De website van EURES (het Europees Portaal voor Beroepsmobiliteit) geeft nuttige informatie over de arbeidsmarkt van landen in de Europese Unie. Zeker aan docenten, ingenieurs, experts en artsen is een tekort in Spanje. Heb je een specialisme dat weinig voorkomt? Dan heb je aanzienlijk meer kans op een goede baan.

  Werktraining, (taal)cursussen en meer voor werken in Barcelona, Valencia of andere steden

  Ga je aan de slag als customer support agent, telefonisch adviseur of callcenter medewerker, dan zal je vanaf het begin goede begeleiding krijgen. Voordat je begint met werken in Spanje als Belg of Nederlander, doorloop je eerst een kennismakings- en trainingsprogramma.

  Tijdens de training van enkele dagen tot zelfs weken zal je de belangrijkste kennis en vaardigheden voor de functie opdoen. Je zult daardoor op een prettige manier aan je nieuwe baan beginnen.

  Naast werktraining kun je van nog meer voordelen profiteren. Zo bieden veel opdrachtgevers gratis cursussen aan voor nieuwe medewerkers. Een wekelijkse taalcursus Spaans wordt vrijwel altijd verzorgd. Maar ook andere cursussen behoren vaak tot de mogelijkheden als je gaat werken in Barcelona of een andere stad.

  Ook verderop in je carrière blijf je bijleren. Op de werkvloer wordt vakkundige begeleiding en advies verleend. Tijdens jouw buitenlandavontuur zal je veel waardevolle werkervaring en vaardigheden opdoen die later in je leven van pas kunnen komen.

  Bekijk de ervaringen van Fransie in de video hieronder om te zien hoe het is om te emigreren naar Spanje.

  Meld je nu vrijblijvend en gratis aan om te werken in Spanje, Barcelona, Malaga, Madrid, Valencia, Sevilla, Alicante, Torremolinos en andere plekken via de onderstaande knop, omdat we dan een goede job voor je kunnen regelen.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Zonder problemen een job vinden in Spanje

  Spanje is lid van de EU. Hierdoor kun je als Belg gewoon wonen en werken in Spanje zonder problemen. Wel is het zo dat je in Spanje na drie maanden een verblijfsvergunning aan moet vragen. Dit is ook zo als je daar wilt gaan werken.

  Feitelijk komt het erop neer dat je een identificatienummer nodig hebt. Hiermee kun je dan verschillende zaken in Spanje regelen. Dit vraag je gemakkelijk aan bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Het is eigenlijk niks meer dan een formaliteit.

  Andere zaken die je moet regelen zijn een Número de Identification de Extranjeros (NIE). Dit is vergelijkbaar met het Rijksregisternummer in België. Dit NIE nummer heb je nodig als voor allerlei zaken.

  Bijvoorbeeld het openen van een bankrekening en om überhaupt salaris te ontvangen. Dit NIE nummer heb je sowieso nodig als je langer dan 182 dagen in Spanje verblijft. Dit is nodig voor werk en/of iets anders.

  Salaris in Spanje

  Houd er wel rekening mee dat je meestal begint met een basisloon dat lager kan zijn dan je verwacht. Gelukkig krijg je bij veel werkgevers na een aantal maanden wel een loonsverhoging als je een tijdje gaat werken in Barcelona of een andere stad.

  In 2017 bedroeg het minimumloon voor Spanjaarden € 707,70 per maand. Ga je echter via ons werken voor een Nederlands of Belgisch callcenter, dan kun je echter rekenen op een maandsalaris van enkele honderden euro’s meer dan de gemiddelde Spanjaard. Je zult met het salaris in Spanje dus goed kunnen leven.

  Hoe vind je werk in Spanje?

  Spanje is een divers land, maar momenteel gaat het economisch ietsje minder goed met Spanje. Dat betekent dat de vacatures en banen wat minder dik gezaaid zijn. Je moet dus soms even zoeken naar de juiste baan.

  Vooral de hoogopgeleide banen zijn moeilijk te vinden. Als arbeider of horecapersoneel kom je echter een stuk beter aan de bak. Wel is het zo dat de economie langzaam weer aantrekt. De kans is dus zeker wel aanwezig dat er een buitenkansje langskomt.

  Jobs zoeken in Spanje is het makkelijkst via het internet, of via een uitzendbureau. De grote economische centra van Spanje zijn Madrid, Valencia, Bilboa en Barcelona.

  Hier kom je waarschijnlijk het snelst aan een baan, zeker als je als gids of in de horeca wilt werken. 

  vrienden die samen selfie nemen in Spanje. Je kunt werken in Barcelona, Madrid, Alicante, Valencia of andere plekken.

  Bronnen voor het vinden van jobs in Spanje

  In Spanje zijn net als in België uitzendbureaus te vinden die werk aanbieden. Het aanbod is vrijwel altijd voor tijdelijke functies. Via ons zal je daarom meer zekerheid vinden dankzij banen die je voor een langere tijd van een inkomen voorzien.

  Wil je toch bij een uitzendbureau in Spanje informeren, dan kun je het best terecht bij Randstad, Adecco, Accessett of Faster. Verder kun je aardig snel tijdelijk werk vinden via de Empresas de Trabajo Temporal (ETT).

  Ook in een Spaanse krant kun je soms een geschikte vacature vinden. Nationale, provinciale en regionale kranten vertonen dagelijks werkadvertenties. Je grootste kans ligt echter bij de zondagskrant: daar staan de meeste vacatures in.

  Op het internet kun je goed terecht op de websites ABC, El Mundo, El Pais. Vooral op zoek naar een werkplek voor Engelssprekenden? De Wall Street Journal en International New York Times zijn dan aanraders.

  Mocht je op meerdere manieren naar een geschikte aanstelling willen zoeken, dan hopen we dat deze bronnen je daarbij kunnen helpen:

  Een Spaans zakennetwerk opbouwen voor werken in Barcelona en andere steden

  Ook vandaag de dag is netwerken nog erg belangrijk voor je carrière. In Spanje is dat niet anders. Het probleem is dat veel werkplekken niet publiekelijk bekend gemaakt worden. Via persoonlijke contacten zal je toch aantrekkelijke mogelijkheden kunnen ontdekken.

  Om je netwerk te gaan opbouwen kun je beginnen bij instellingen als de Camara de Comercio (KvK), PWNGlobal, Guiri Business of Aseme in Madrid.

  Hoewel je er in het begin veel moeite in moet steken, zal je gaandeweg steeds sneller nieuwe mensen leren kennen. Ook andere expats of collega’s kunnen je helpen om in contact te komen met belangrijke zakenrelaties.

  Naar Spanje voor een stage of vrijwilligerswerk

  Mensen vertrekken niet alleen uit België om fulltime te gaan werken in Spanje. Ook buitenlandstages zijn erg populair. Daarnaast kiezen sommigen juist voor vrijwilligerswerk voor een bijzondere ervaring en om wat terug te doen voor de maatschappij.

  Het Stagebureau van de Europese Commissie is een goede plek om te kijken voor een stage (voor degenen met een universiteitsdiploma). De AIESEC of de IAESTE voor wetenschap, toegepaste kunst en techniek bieden aantrekkelijke (zomer)stages aan.

  De organisatie Concordia is een aanrader voor Belgen die speciaal in Spanje als vrijwilliger willen werken.

  Een Europees instituut voor vrijwilligers is het EVS (Europees Vrijwilligerswerk). Een van de weinige voorwaarden is een leeftijd tussen de 17-30 jaar. Voor een periode van maximaal een jaar kun je aan de slag als vrijwilliger. Voedsel, verzekering en een kleine beloning worden verzorgd voor zij die voor hen werken in het buitenland.

  De werkcultuur als je kiest om te werken in Barcelona of ergens anders

  De werkcultuur in Spanje is wel iets anders dan wat wij gewend zijn hier in België. De hiërarchie is een stuk duidelijker aanwezig. Dit betekent dat je respect hebt voor je baas en naar hem luistert als je wilt werken in Barcelona of een andere plek.

  Achterhaal daarnaast ook of het de bedoeling is dat je veel initiatief neemt of juist meer orders opvolgt. Zolang je rekening houdt met de werkcultuur binnen je bedrijf zal je goed je plek kunnen vinden.

  Ook is het cliché dat Spanjaarden er vaak omheen draaien gedeeltelijk waar. Natuurlijk wordt het werk wel gewoon gedaan, maar de Belgische directheid zal je in Spanje niet zo snel tegenkomen.

  Verder worden afspraken iets minder goed nagevolgd dan in België. Te laat komen is eerder regel dan uitzondering.

  Wat betreft het arbeidsrecht in Spanje zal je merken dat regels aardig soepel zijn opgesteld. Hoewel werkwerken zoals in veel landen ruim veertig uur bedragen (tussen 9.00-20.00 uur), profiteer je vaak van lange lunchpauzes.

  Tussen 14.00-16.00 zal er bij veel bedrijven veel ruimte zijn om uit te rusten. Alleen bij grote ondernemingen in Madrid en Barcelona is de kans groter dat je slechts een uur pauze zult hebben.

  Een voordeel van het werken in Spanje is dat je veel vrije dagen per jaar krijgt. Zo zijn er 14 vaste feestdagen verspreid over het jaar. Hierbij krijg je vaak een lang weekend krijgt als de feestdag op een dinsdag of een donderdag valt.

  Ook is het cliché siësta wel degelijk waar in Spanje. Veel winkels gaan tussen de middag dicht en bijna heel Spanje geniet dan van een lange lunch. Daarnaast hebben bedrijven in Spanje in de zomermaanden vaak verkorte werktijden.

  Hierdoor mag je om 8 uur beginnen en om 3 uur ’s middags weer naar huis.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Buitenkansjes voor werken in Spanje Vacatures

  De werkloosheid ligt in Spanje een stuk hoger dan in België, zeker als het gaat om laagopgeleiden. Hoger opgeleiden en technisch geschoold personeel kunnen echter sneller aan de slag. Hetzelfde geldt voor medisch personeel.

  Een unieke kans voor Belgen is daarnaast het werken in de horeca. Op veel plekken in de toeristische sector is het spreken van Vlaams of Nederlands een pré en kun je als Belg snel aan de slag.

  Denk bijvoorbeeld aan Nederlandse en Belgische hotspots in Spanje als Salou, Lloret de Mar en Blanes. Hier is Nederlands- of Vlaams prekend personeel zeer gewild is. Zeker als je al ervaring hebt in de horeca of de toeristische sector kun je hier direct werken in Spanje.

  Honderden andere Belgen gingen je al voor en genieten nu van alles wat Spanje te bieden heeft. De prachtige Mediterrane zee, de rustige Spaanse cultuur en de overheerlijke tapas. Een unieke combinatie die je eigenlijk alleen in Spanje vindt.

  In Spanje is het wel zo dat er echt de voorkeur wordt gegeven aan kandidaten die Spaans spreken en dat er relatief weinig mensen Engels spreken. Het is dus zeker aan te raden om je Spaans even wat te oefenen voordat je naar Spanje vertrekt. 

  Afbeelding werken in het buitenland jobs in Spanje foto Madrid. Je kunt ook werken in Barcelona, Valencia, Alicante of andere steden

  Gunstige huizenmarkt voor werken in Barcelona etc

  Ondanks de invloed van de economische crisis zijn de huisprijzen in Spanje nog steeds lager dan in veel andere landen. Afhankelijk van de stad en de regio kun je erg betaalbare koop- en huurwoningen vinden. Uiteraard liggen de prijzen in stadscentra hoger, maar er zijn andere leuke wijken waar betaalbare woonruimte te vinden is.

  Vanwege de lage huisprijzen is Spanje één van de landen met de meeste huisbezitters. Een huis afbetalen kan vaak al binnen enkele jaren. Ook de huur ligt over het algemeen bijzonder laag. In combinatie met de lage onderhoudskosten is het mogelijk om heel comfortabel te leven. Vooral als je kunt werken in Barcelona of andere steden waar de zon meestal schijnt.

  Soms zal je via de opdrachtgevers in ons aanbod huisvesting kunnen verkrijgen of regelen. Wil je liever zelf je woonruimte uitzoeken? Dan kun je beginnen door op websites rond te kijken voor geschikte woningen of appartementen.

  Kijk bijvoorbeeld op de woningsites:

  Soepele regelgeving en benadering

  Hoewel je voor emigratie altijd zaken moet regelen, is dit in Spanje relatief gemakkelijk te doen. Vergeleken met veel Europese landen wordt er vrij soepel omgegaan met regels en afspraken. Dat maakt het voor jou gemakkelijker om de zaken rond te krijgen.

  De lagere mate van bureaucratie maakt het land ook zeker aantrekkelijk voor geïnteresseerden. Zeker als je persoonlijk naar instituties gaat, kun je met het personeel veel overleggen omdat ze hier meestal wel open voor staan.

  Ben je vrijwel zeker dat je wilt gaan werken in Spanje als Belg of Nederlander? Dan helpen we je graag bij het regelen aan uitzoeken van de algemene zaken. Mail ons gerust voor vragen en advies. Ook een bericht sturen naar werkgevers is mogelijk via de sollicitatieknop hieronder.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst ja, ik schrijf me gratis in erop

  Maak kennis met het land en de bevolking

  Open, temperamentvolle samenleving

  Hoewel het nogal een cliché is dat mensen in België over Spanje hebben, is het zeker zo dat Spanjaarden over het algemeen erg uitbundig zijn. Mensen begroeten elkaar amicaal en hebben hele conversaties op straat – of vanaf het balkon en door een open raam.

  Tijdens het werken in Spanje kan het even wennen zijn hoe publiekelijk mensen hun emoties kunnen uiten. Ook praten mensen over het algemeen harder en uitbundiger dan in België. Al met al maakt deze open cultuur het heel gemakkelijk om aansluiting te vinden. Bovendien maakt het de sfeer veel gezelliger.

  In tegenstelling tot veel landen in het Noorden van Europa, is er op straat meestal veel te beleven in Spanje. Daarnaast heerst er een bar- en restaurantcultuur. Zowel jongeren als ouderen treffen elkaar vaak in een bar, café of in parken.

  Zeker in het midden en zuiden van het land is het klimaat ideaal om veel tijd buiten door te brengen. De meeste steden bieden daar ook genoeg goede voorzieningen voor. Daarbij komt dat Spanje bekendstaat als een erg veilig woonland.

  De ‘Spaanse’ mentaliteit

  Spanjaarden staan bekend om hun ‘mañana’ mentaliteit. Voor veel zaken wordt gezegd; ‘Dat komt morgen wel.’ Hoe je dit ervaart ligt vooral aan hoe je er tegenaan kijkt. Aan de ene kant kan het frustrerend zijn als dingen niet zo snel verlopen als je verwacht. Het kan vaak overkomen als gemakzucht en je zult het niet gewend zijn vanuit de Belgische cultuur wanneer je kiest voor werken in Barcelona of een andere stad.

  Aan de andere kant valt er ook zeker wat te zeggen voor deze instelling. Waarom zou je dingen moeilijker maken dan nodig is? Wellicht is juist deze zorgeloze houding de reden waarom Spanjaarden volgens recent onderzoek de hoogste levensverwachting van de wereld hebben. Hiermee wordt de leuze ‘viva la vida!’ (‘leve het leven!’) ook waargemaakt.

  Een hoge levensverwachting is een zeer goede en aantrekkelijke reden om naar een land te verhuizen. In Noord-Europa staat men bekend om punctualiteit, strikte organisatie en veel structuur.

  Ook deze instelling kent twee kanten. Het kan natuurlijk fijn zijn als er veel duidelijkheid is en zaken snel verlopen. Of het voor de gezondheid goed is, is echter een tweede punt – en zeker geen onbelangrijke factor!

  Ga je wonen en werken in Spanje, dan zal je zeer waarschijnlijk een stuk relaxter in het leven staan, zowel op het werk als daarbuiten. En, om eerlijk te zijn, zal onthaasten voor de meeste mensen geen kwaad kunnen.

  Mediterrane keuken

  wonen en werken in Spanje heeft voordelen zoals lekker eten Paella bijvoorbeeld

  Vanwege de geografie en het klimaat kun je in Spanje genieten van gerechten met veel verse ingrediënten. Zeker aan de kust zal je veel paella met dagverse zeevruchten kunnen vinden. Ook aïoli, vele tapasgerechtjes en tortilla (de Spaanse omelet) zullen voorbijkomen. Met Oud en Nieuw wordt volgens de traditie turrón– een zoete lekkernij vergelijkbaar met nougat – gegeten.

  In het Noorden van het land wordt naast rijst ook veel aardappel in gerechten gebruikt. In het gehele land zal varkensvlees geregeld op het menu staan. Over het algemeen is de keuken erg divers. De verse ingrediënten en diversiteit maken het een gezond dieet. Ondanks de liefde voor eten zijn de meeste Spanjaarden bijzonder slank.

  De prijzen in zowel supermarkten als eetgelegenheden zijn laag, zeker vergeleken met de rest van Europa. De koffie kost doorgaans niet meer dan 2 euro (en vaak nog minder) en smaakt bovendien erg goed.

  Populaire steden

  Voor werken in Spanje vacatures zijn de grotere steden uiteraard de beste optie. Madrid, Barcelona en Valencia zijn de drie grootste steden van het land. Ook Alicante en Sevilla bieden mogelijkheden om je te settelen en zijn bijzonder aantrekkelijk als woonplaats. Wat zijn enkele kenmerken van deze populairste steden?

  Barcelona

  Barcelona is populair voor degenen die voor zichzelf willen beginnen en willen werken in Barcelona. Steeds meer startups worden opgezet in de multiculturele stad. Daarnaast is de plek een must-visit vanwege de kunst, cultuur en architectuur. Niemand minder dan Gaudi heeft vele kunstwerken in Barcelona vervaardigd. Werken in Barcelona is dus een goede keuze als je een stad moet uitkiezen.

  Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

  Madrid

  Als de hoofdstad heeft Madrid een goede positie op de wereldmarkt. Je zult er daarom veel grote internationale bedrijven vinden, waaronder firma’s uit België en Nederland. Wanneer je de Vlaamse of Nederlandse taal beheerst, kan je vrijwel altijd een baan vinden in de dienstensector. De stad huisvest een groot aantal expats. Je zult daardoor weinig moeite hoeven doen om in contact te komen met andere Belgen.

  Sevilla

  Meer zuidelijk vind je de romantische middelgrote stad Sevilla. Vanwege de ligging aan de rivier is het een erg aangename plek om te wonen. Ook zijn er veel historische gebouwen om te bewonderen. De ontspannen sfeer zal zeker bevallen.

  Alicante

  Nog verder ten zuiden vind je Alicante, in de streek Costa Blanca aan de zuidoostkust. Omdat het een toeristenoord is, zal je in deze plaats veel kans maken binnen de toeristensector. Tijdens je vrije tijd kun je genieten van de prachtig witte stranden en helderblauwe zee. Daarnaast zijn er nog veel meer bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn.

  Meer informatie over de steden kun je vinden op deze pagina.

  Waarom verhuizen naar dit Zuid-Europese land om te werken in Barcelona of ergens anders?

  Er zijn altijd goede redenen om in Spanje te werken en wonen. Hieronder een video van iemand die je is voorgegaan.

  Wat zijn naast bovengenoemde factoren nog meer goede redenen om te emigreren naar juist deze bestemming? De taal vormt een erg grote reden voor veel expats. Het Spaans heeft meer dan 400 miljoen sprekers en is daarmee de op een na meest gesproken taal van de wereld.

  Wanneer je de taal wilt leren voor meer carrièremogelijkheden is het belangrijk dat je jouw spreek- en schrijfvaardigheid optimaliseert. Om echt succes te hebben met het Spaans, is een verblijf in Spanje vrijwel onmisbaar. Je buitenlandervaring zal sowieso erg goed staan op je CV. Daarnaast maakt kennis van de het Spaans je verblijf in het land een stuk fijner.

  Het aangename klimaat en de prettige sfeer onder de bevolking vormen ook twee voorname redenen om in het land te settelen. Je gezondheid zal er vrijwel zeker op vooruit gaan door de relaxte levensinstelling en de vele zonuren. Ook de uitstekend geregelde gezondheidszorg is zeker een pluspunt.

  Veel mogelijk voor een leven en werk in Spanje

  Hoewel je als buitenlander vaak zult beginnen met een basisfunctie, kun je tijdens je verblijf een netwerk opbouwen voor meer arbeidsmogelijkheden. Je kansen op een betere baan zullen aanzienlijk toenemen met de juiste contacten. De banen in ons aanbod van vacatures in Spanje vormen echter een ideale optie om te beginnen aan jouw buitenlandavontuur.

  Bij de opdrachtgever waar je begint, heb je goede doorgroeimogelijkheden. Je zult een goede training krijgen voor het werken in Barcelona, Valencia, Madrid, Alicante of een andere stad aanvangt. Daarna zal je tijdens de werkzaamheden ook veel skills bijleren.

  Wanneer je liever eigen baas wilt zijn, kun je ervoor kiezen om zelf een bedrijf op te zetten, te freelancen of een startup te beginnen. Vanwege de verminderde werkgelegenheid kozen veel mensen ervoor om hun eigen Belgisch bedrijf op te zetten in Spanje. De overheid heeft ook geïnvesteerd om de economie te stimuleren met nieuwe ondernemingen.

  Met de juiste instelling zijn er veel mogelijkheden voor wie echt wil gaan werken in Spanje. Op onze site kun je veel inspiratie vinden om je eerste stappen te kunnen zetten.

  Reageer direct op een vacature of stuur ons een open sollicitatie. We hopen dat wij je kunnen helpen aan je beste eerste job in Spanje of als je ergens anders wilt werken in het het buitenland.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop