1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (482 stemmen, gemiddeld: 4,34 van de 5)
Laden...

Werken in het buitenland: iets wat je niet zomaar even doet. Droom jij van leven en werken in Turkije in een bruisende stad zoals Istanbul, Antalya, Izmir, Alanya of Ankara? Dan zijn er veel zaken om goed te bekijken voor je de knoop doorhakt.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten of je ook echt een geschikte job kunt vinden. Daarvoor kun je op deze pagina vacatures in Turkije vergelijken. Welke functie past het best bij jou? Onze recruiters zullen je daar graag stap voor stap bij begeleiden.

   

  Gangbare jobs voor werken in Turkije voor expats

  Er zijn echter meer factoren dan vacatures in Turkije om op te letten. Hoe zit het met de Turkse werkcultuur, de woonsituatie en voorzieningen? En wat voor vaardigheden worden eigenlijk veel gevraagd door opdrachtgevers?

  Lees het allemaal uitgebreid hieronder. We hopen dat je zo een weloverwogen keuze kunt maken om te gaan werken in Turkije in steden zoals Antalya, Izmir, Istanbul, Alanya, Ankara of andere plekken.

  Afbeelding Istanbul stad aan kanaal voor werken in turkije

  Solliciteer nu gratis en vrijblijvend voor werken in Turkije, want dan kunnen we je aan een goede job helpen.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Voor wat voor functies worden buitenlanders die een job in Turkije willen doorgaans aangenomen? Een zeer gebruikelijke branche is die van toerisme. Een hoog niveau van het Engels en speciale skills worden veel gevraagd. Met die vaardigheden kunnen mensen aan de slag als gids, privéleraar of entertainer.

  Dit soort werk is echter voor lang niet iedereen weggelegd. Ook zijn de lonen in de toeristensector vaak laag. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden. In grote Turkse steden zijn veel internationale bedrijven gevestigd.

  Ook firma’s uit België en Nederland werken vanuit Turkije zoals Istanbul, Antalya, Alanya, Izmir, Ankara en andere metropolen. Zeker in de customerservice van telecombedrijven en callcenters worden regelmatig Vlaams- en Nederlandstalige werknemers gezocht. De servicebranche is daarom een goede richting om te beginnen met zoeken.

  Mogelijke functies voor werken in Turkije

  Ben je sociaal ingesteld en ben je van nature een prater? In combinatie met spreek- en schrijfvaardigheid in het Vlaams is dit een goede basis om te kunnen werken in Turkije bij een Belgisch of Nederlands bedrijf.

  Functies lopen uiteen van backofficemedewerker tot customer support agent en callcentermedewerker. Zelfs thuiswerken behoort tot de mogelijkheden.

  Commercieel en klantgericht werk wordt vaak onderscheiden in outbound en inbound werkzaamheden. Voor een outbound functie bel je klanten om producten of diensten aan te bieden voor klantenwerving. Werk je inbound, dan word je gebeld en help je bestaande klanten met vragen en problemen.

  Momenteel zal je bij ons veel van deze vacatures kunnen vinden voor werken in Turkije.

  De Turkse werkcultuur

  Niet alleen de werkzaamheden bepalen hoe goed een baan je bevalt. Ook de sfeer op de werkvloer speelt een erg grote rol. De werkcultuur in een Turks bedrijf zal erg hiërarchisch zijn.

  Daarnaast staan de bedrijven erom bekend dat ze weinig plannen en vrij impulsief besluiten maken. Dat kan erg wennen zijn als je de werkcultuur in België gewend bent.

  Bij ons zal je echter bijna altijd werkzaam zijn voor een Europese onderneming. Als je de Belgische nationaliteit hebt, is de kans groot dat je jobs kunt krijgen bij een bedrijf uit België of Nederland. Jouw kennis van het Vlaams/Nederlands is bepalend voor de werkgevers die kandidaten uiteindelijk aannemen.

  Tijdens het werk zal je waarschijnlijk weinig merken van de Turkse manier van handelen. Je werkt voor een groot, internationaal bedrijf waar andere gebruiken gelden.

  De sfeer zal daarom prettig zijn en van hiërarchie zal je vrijwel niets merken. Meestal maak je deel uit van een team van leuke collega’s uit enkele Europese landen. Buiten de werktijd om kun je mooi samen de stad gaan verkennen.

  Wil je zelf ook werken in Turkije? Meld je dan nu gratis aan via de knop hieronder, omdat we je dan goed kunnen begeleiden.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  Welke skills en eigenschappen zijn gewild voor jobs in Turkije?

  Je taalvaardigheid is natuurlijk niet het enige dat telt om via ons te kunnen werken in Turkije. Per job zal het verschillen wat er nog meer gevraagd wordt.

  Klantgerichtheid staat natuurlijk altijd voorop bij de customerservicefuncties. In de meeste gevallen zal je corresponderen met klanten via de telefoon. Je moet je daarom ook op je gemak voelen met telefoneren.

  Bekijk de video hieronder als je wilt zien hoe het is om te werken in een callcenter in Turkije.

  Voor veel banen in Turkije zal je naast het klantcontact ook andere taken vervullen. Zo ben je verantwoordelijk voor administratieve werkzaamheden als het ordenen van dossiers en invoeren van gegevens in informatiesystemen. Basis computervaardigheden zullen daarom ook zeer van pas komen.

  Een goede teamspirit, gedrevenheid en een enthousiaste instelling zullen allemaal je kansen op werk in Turkije vergroten. Ook de bereidheid om te leren is erg belangrijk. Je zult voor je start op jouw werkplek een training volgen om de basisvaardigheden te leren.

  Maar ook daarna kun je rekenen op vakkundige begeleiding tijdens het werk. Zo leer je waardevolle vaardigheden en doe je veel werkervaring op. Ook voor latere stappen in je carrière is dat erg waardevol.

  Hieronder nog enkele jobsboards voor Turkije waar je gebruik van kunt maken:

  Er zijn ook zomer jobs te vinden via de volgende sites:

  Afbeelding vacatures in Izmir. Je ziet het Turkije centrum in avond met licht op monument.

  Het salaris, bonussen en andere arbeidsvoorwaarden

  Voor het grootste deel van onze vacatures in Turkije zal je een starterssalaris verdienen. Omdat je zult werken in Turkije voor een Belgisch bedrijf of Nederlandse werkgever, zal je loon voor Turkse begrippen echter hoog liggen; rond 600 euro (oftewel ongeveer 3580 Turkse Lira). Daardoor kan je erg comfortabel leven in jouw nieuwe woonplaats.

  Na enkele maanden – meestal na de proeftijd – geven sommige opdrachtgevers een loonverhoging. Ook maak je kans op bonussen tussen de € 100 en € 200. De meeste functies focussen op werkervaring opdoen. Er worden daarom meestal doorgroeimogelijkheden aangeboden. Hoewel je vrij eenvoudig begint, zal je dus zeker belangrijke stappen kunnen zetten met je eerste baan in Turkije.

  Wie gaat werken in Turkije krijgt van de werkgever ook sociale verzekering (SGK) en pensioenopbouw. Daarnaast helpen veel opdrachtgevers je met het verkrijgen van een werkvergunning (daarover lees je hieronder meer).

  Vanwege de Turkse cultuur zal je meestal fulltime werken, waarvan ook enkele avonden per week en 1-2 zaterdagen per maand. Daar staat wel tegenover dat je waarschijnlijk lange lunchpauzes hebt.

  Bij de banen in ons aanbod wordt vaak een verzorgde lunch (op budget) aangeboden. In sommige steden wordt zelfs vervoer naar verschillende wijken geregeld. Naast het salaris en een opleiding kun je zoals je ziet van nog veel meer voorzieningen genieten.

  Solliciteer nu via de knop hieronder, omdat we dan kunnen helpen aan de droom job die jij wilt.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

  Welke zaken moet je regelen voor werken in Istanbul of andere steden?

  Voor werken in Turkije is een visum nodig. In sommige gevallen zal je eerst op toeristenvisum in het land verblijven terwijl je de zaken regelt om een verblijfsvergunning (Ikamet) te verkrijgen. Met het proces zal je vrijwel altijd hulp en begeleiding krijgen via de werkgever. Ook de benodigde werkvergunning zal je met de hulp van de opdrachtgever kunnen ontvangen.

  Voordat je een verblijfsvergunning krijgt, zal je enkele documenten moeten verzamelen. Vergeet je niet aan te melden bij de belastingdienst om een belastingnummer te ontvangen. Dat nummer heb je nodig voor de aanvraag.

  Ook een Turkse zorgverzekering is verplicht. Verder wordt er vaak gevraagd naar een kopie van je koop- of huurcontract en de staat van je bankrekening.

  Houd er rekening mee dat je vaak moet kunnen aantonen dat je genoeg financiële middelen hebt om jezelf te onderhouden. Er wordt voor een verblijfsvergunning uitgegaan van € 500 per maand die je in Turkije verblijft.

  Belgische of Turkse nationaliteit?

  Heb je de Belgische of Turkse nationaliteit? Je nationaliteit kan namelijk meespelen in welke baan je kunt krijgen. Voor sommige functies worden alleen kandidaten met een Turks identiteitsbewijs gevraagd, voor andere juists alleen mensen met een Belgisch paspoort.

  De voorkeur voor een bepaalde nationaliteit heeft verschillende redenen. Voor sommige werkgevers is het belangrijk dat Turks (of juist Vlaams) je moedertaal is. Hoewel de taal niet altijd verbonden is aan de nationaliteit, is de kans wel groter dat je de taal van je thuisland goed beheerst.

  Mogelijk een grotere reden heeft te maken met emigratiezaken. Soms worden alleen kandidaten met de Turkse nationaliteit aangenomen, omdat zij geen werkvergunning nodig hebben. Dit scheelt voor jou ook een hoop geregel als je geen vergunning hoeft aan te vragen.

  Informeer hier altijd eerst naar wanneer je een vacature op het oog hebt. We hebben vacatures voor allerlei nationaliteiten in ons aanbod. Werken in Turkije is voor vrijwel iedereen mogelijk, want een visum is bijvoorbeeld ook te regelen!

  Afbeelding luchtballen boven Kapadokya. Een goede plek om ook te werken.

  Turkije als woonland

  Emigreren naar het buitenland doe je niet alleen vanwege werk; er zullen ook andere aspecten zijn die je aantrekken. Misschien wil je wel de Turkse taal leren.

  Dan is wonen in het land een erg voor de hand liggende keuze. Het kan ook zo zijn dat je in Turkije bent geboren en dat je graag eens teruggaat naar je geboorteland. Je connectie aan het land zal ook handig zijn voor het regelen van emigratiezaken.

  Wat je reden ook is om in Turkije te willen werken, het is goed om te weten hoe het land als woonland is. Het zal natuurlijk per stad en regio verschillen. Turkije is een enorm en zeer divers land.

  De kuststeden zijn heel anders dan binnenlandse steden. Tussen stad en platteland zal er al helemaal veel verschil zijn. Het is daarom goed om specifiek te kijken naar de stad waar jij gaat werken – mocht je dat al weten.

  Hieronder krijg je een idee hoe het is om te emigreren en wonen in Turkije

  Huisvesting regelen

  Een erg belangrijk punt als je naar Turkije verhuist: de huisvesting. Hoe zit het met woongelegenheid in Turkse steden? Sinds een aantal jaar is het gemakkelijker geworden om een woonruimte te vinden.

  Dit heeft deels te maken met de onrustige periode die het land kende. Volgens het reisadvies van Buitenlandse Zaken geldt de noodtoestand nu gelukkig niet meer.

  Om huisvesting te regelen zijn er handige websites om je te kunnen oriënteren (kijk bijvoorbeeld op http://www.sahibinden.com/en http://www.emlak.net/). Omdat Turkije veel gebruikmaakt van netwerkrelaties, heb je vaak het snelst succes als je via je netwerk naar beschikbare woonruimtes informeert. Dit werkt natuurlijk het best als je al in het land zelf bent.

  Voor kandidaten die via ons in Turkije gaan werken, zijn wat betreft woonruimte echter goede voorzieningen. De eerste maand is het mogelijk om in een huis, aangeboden door de opdrachtgever, te verblijven. Ondertussen kun je via een makelaar of contacten een ander adres vinden.

  Wil je hier zelf ook hulp bij? Schrijf je dan nu gratis in via de oranje knop hieronder.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst ja, ik schrijf me gratis in erop

  Warm klimaat, prachtige landschappen en een levendige cultuur

  Wonen en werken in Turkije zal hoe dan ook een groot, bijzonder avontuur zijn. Voor natuurliefhebbers is het een must-visit. Prachtige stranden, bergen en andere landschappen wisselen zich af. Ook als je houdt van kunst, architectuur of geschiedenis kom je in Turkije zeker aan je trekken. Het land is rijk in cultuur en historie. Er zijn vele prachtige plekken om te ontdekken.

  Wie houdt van zon en hoge temperaturen zal het Turkse klimaat zeker bevalen. Maar ook als je niet zo van warme klimaten houdt, zijn er gelukkig mildere plekken en seizoenen om af te koelen.

  Wat betreft de gastronomie zullen weinig mensen te klagen hebben. De Turkse keuken staat bekend om de veelzijdigheid en de gezonde, natuurlijke ingrediënten. Zowel voor vegetariërs als vleesliefhebbers zijn er meer dan genoeg opties om uit te kiezen. Turkije is een relatief veilig land, maar het is altijd verstandig om de reisadviezen van de overheid in de gaten te houden.

  Afbeelding infographic Turkije

  Populaire Turkse steden

  Ga je werken in Turkije, dan hoef je je buiten de werktijden om ook nooit te vervelen. De grote steden hebben een 24/7-cultuur waar altijd wat te beleven is. Je kunt altijd terecht bij winkels en ook het uitgaansleven heeft genoeg te bieden. Momenteel bieden wij vacatures in Izmir, Antalya, Alanya, Ankara en Istanbul aan.

  De steden in ons aanbod zijn perfect voor echte strandgangers. Alle drie de plaatsen liggen aan de zee. Naast witte stranden en een helderblauwe zee is er natuurlijk nog veel meer te ontdekken.

  Antalya kun je bijvoorbeeld ook prachtige watervallen en berglandschappen bewonderen. Eigenlijk hebben de steden voor iedereen wel wat te bieden. Dankzij de mix van historische en moderne gebouwen, de vele culturen en gebruiken blijft het land je steeds verrassen. Wie gaat werken in Turkije zal een onvergetelijke ervaring rijker zijn.

  Solliciteer op jouw favoriete vacature(s)

  Heeft lezen over werken in Turkije je nog enthousiaster gemaakt over dit bijzondere land? Ben je er helemaal van overtuigd dat je deze spannende stap wilt gaan maken? Bekijk dan direct de verschillende vacatures in ons aanbod. We hopen dat je er een geschikte optie tussen vindt voor werken in het buitenland.

  Zie je momenteel geen vacature die bij je past? Het is ook mogelijk om een open sollicitatie naar ons op te sturen. We kijken graag voor je wat er mogelijk is! Hebben we wat gevonden, dan nemen we direct contact met je op.

  Heb je wel de perfecte baan in ons vacatureaanbod gezien? Solliciteer dan gelijk via deze link of neem contact met ons op zodat je het sollicitatieproces kunt starten. Een recruiter neemt telefonisch contact met je op om de mogelijkheden te gaan bespreken. Wie weet vertrek jij binnenkort al naar Turkije voor een geweldig avontuur.