Binnenkort Solliciteren? Dit zijn De 14 Belangrijkste Tips om te Slagen!

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (912 stemmen, gemiddeld: 4,45 van de 5)
Aan het laden...

Wanneer je op gesprek mag komen bij een potentiële werkgever, gaat het allemaal om de eerste indruk. Het is een kwestie van maken of breken, en dat eerste gesprek kun je maar een keer doen.

Een positieve eerste indruk maakt het veel waarschijnlijk dat jij voor de baan gekozen wordt.

Afbeelding van vrouw die man hand schudt op werk. Solliciteren info tips voor een geslaagde sollicitatie

Ben je op gesprek uitgenodigd door de werkgever waar je jouw cv en sollicitatiebrief heen gestuurd hebt? Dan begint het avontuur pas echt.

De werkgever heeft een selectie gemaakt en heeft alle personen die aan de hand van het profiel zouden kunnen passen uitgenodigd voor een gesprek. Is dit het eerste gesprek?

Besef dan goed dat grotere bedrijven twee of soms zelfs drie sollicitatierondes hebben. Het eerste gesprek is vaak het belangrijkst, omdat hier de meeste mensen afvallen.

Om je een handje op weg te helpen, hebben we 14 tips onder elkaar gezet. Zo heb je een kort en overzichtelijk lijstje van de dingen die je in de gaten moet houden wanneer je de kans op succes groter wilt maken tijdens het solliciteren.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Heb je geen idee wat het bedrijf precies doet of welk verleden het bedrijf heeft? Dan heb je je huiswerk niet gedaan. Hoe meer informatie je hebt voor het gesprek begint, hoe makkelijker het wordt om punten te scoren.

Tijdens het gesprek gaat het over jouw competenties, de taken die binnen het bedrijf open zijn komen te staan en de vacature waar je op gereageerd hebt. De kans is echter groot dat je op meer vacatures gereageerd hebt.

Zorg er daarom voor dat je goed weet bij welk bedrijf je op gesprek gaat, wat het bedrijf exact doet en wat de omschrijving was van de taken waar iemand voor gezocht wordt. Zo kom je beter voorbereid voor de dag en kun je beter inspelen op de vragen die gesteld worden.

Nagenoeg alle informatie over de bedrijfsdoelstellingen en het verleden van de bedrijven is via het internet te vinden. De vacature waar je op gereageerd hebt, heb je in de meeste gevallen nog wel ergens liggen, of je hebt een bevestiging via de mail gekregen die je terug kunt halen.

2.  Verzorgd voor de dag komen

Mensen die netjes geschoren zijn, haren in model hebben en een frisse adem hebben, worden eerder voor een baan gekozen dan mensen die ongeschoren aan komen zetten met een duidelijke kater. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet.

3. Een stevig ontbijt

Een rommelende maag is niet iets waar je mee voor de dag wilt komen tijdens een gesprek. Een stevig ontbijt met veel vezels zorgt ervoor dat je de energie hebt om het gesprek aan te gaan en je beste kant te laten zien.

Dat is niet alles: Jouw hersenen hebben energie nodig om optimaal te kunnen presteren. Een sollicitatiegesprek geeft veel stress en dat vreet al energie. Heb je honger tijdens het gesprek, dan functioneer je niet optimaal en laat je je zeker niet van jouw beste kant zien. Een goed ontbijt kan jou hierbij helpen. Vergeet niet na het ontbijt je tanden te poetsen.

4. Glimlachen doet wonderen

Een echte glimlach opent deuren. Het laat zien dat je toegankelijk bent en een positieve instelling hebt.

Wanneer je een echte glimlach kunt laten zien, zorgt dit er niet alleen voor dat mensen je hoger inschatten, ze weten ook dat het makkelijker is om met je te werken. Daarnaast krijgen mensen die regelmatig lachen eerder promoties dan de mensen die dit niet doen.

5. De juiste kleding

Probeer altijd de kleding die je draagt aan te passen op de baan waarop je solliciteert. Vaak kun je via een bedrijfsprofiel of Facebook goed inschatten wat de dresscode is. Heb je geen idee wat je het beste kunt dragen, dan is nette kleding altijd de beste keuze. 

6. Kom niet te laat

De werkgever wacht op jou en heeft tijd ingepland voor het gesprek. Zorg ervoor dat je gewoon op tijd komt. Het is slimmer om tien minuten extra tijd te nemen dan op het laatste moment de trappen op te moeten rennen om buiten adem het kantoor binnen te struikelen.

Heb je tien minuten extra, dan kun je nog ergens een kop koffie drinken en rustig in je hoofd doornemen wat je wilt gaan zeggen.

7. Zet je telefoon uit

Er zijn weinig dingen die zo onprofessioneel overkomen tijdens een sollicitatiegesprek als een telefoon die geluid maakt. Vooral wanneer je niet gebeld wordt, maar het een herkenbaar geluid is van Facebook bijvoorbeeld.

Aangezien de meeste mensen vergeten om vlak voor het gesprek het geluid uit te zetten, is het verstandig om het geluid al direct uit te zetten wanneer je van huis vertrekt.

Zo weet je namelijk zeker dat je niet tijdens het gesprek ineens bedenkt dat het geluid van je mobieltje nog aanstaat. Onopvallend het geluid uitzetten is een stuk moeilijker dan je denkt.

Afbeelding van man die in sollicitatiegesprek zit. Solliciteren tips kun je hier vinden.

8. Geef een goede hand

Een goede handdruk maakt een groot verschil. Strek je hand uit met de vingers tegen elkaar, en pas je kracht aan naar de druk die de andere persoon zet. Rek het niet te lang, maar maak het ook niet te gehaast. 

9. Oogcontact maken

Tijdens het geven van een hand, houd je het oogcontact vast. Wegkijken zorgt ervoor dat je schichtig, angstig, onwelwillend of arrogant overkomt en dat is niet het signaal dat je wilt geven.

10. Stel vragen tijdens het gesprek

Het is geen interview, het is een gesprek. Zorg er daarom voor dat je af en toe vragen terugstelt, over de procedure bijvoorbeeld, over het uitzicht uit het raam, of hoe lang de persoon al werkt voor het bedrijf.

Je krijgt veel vragen tijdens het gesprek, maar het is dus belangrijk om ook vragen terug te stellen. Vooral vragen aan de hand van de vragen die je krijgt tonen aan dat je luistert.

Daarnaast toont het voor de interviewer aan dat je interesse hebt en meer wilt weten over de functie, het bedrijf of de mogelijkheden. Vragen over het loon en vakantiegeld stel je uiteraard niet tijdens het eerste gesprek.

11. Positieve instelling wint punten

Klagen over een vorige baan of het weer is geen goed gespreksonderwerp. Probeer zoveel mogelijke positieve dingen te noemen.

12. Aandachtig luisteren

Passief luisteren tijdens een gesprek? Dat doe je niet als het om een baan gaat. Laat merken dat je de persoon volgt tijdens het praten en houd een open houding aan.

13. Wacht voor je antwoord geeft

Krijg je een vraag waar je direct antwoord op kunt geven? Doe dat dan niet. Wanneer je drie seconden wacht voor je antwoord geeft, komt dit professioneler over omdat je laat merken dat je nagedacht hebt over het antwoord.

Het zorgt er ook voor dat je je niet impulsief verspreekt, of een warrig verhaal opzet omdat je halverwege het antwoorden vergeten bent wat de vraag was. Zorg ervoor dat je even de tijd neemt voordat je antwoordt, het maakt het gesprek makkelijker en komt natuurlijker over.

14. Wees zeker van jezelf

Zelfverzekerd voor de dag komen is niet gemakkelijk voor iedereen, maar besef je goed dat de werkgever op zoek is naar jou.

Wanneer je de baan niet krijgt omdat jouw kwalificaties niet goed genoeg zijn, zijn er genoeg andere banen waar je op kunt reageren. Laat het idee los dat dit het gesprek van je leven is, en zorg ervoor dat je zelfvertrouwen uitstraalt.

Spreek jezelf een paar keer positief toe in de spiegel, trek fijne en nieuwe kleding aan om je meer zelfverzekerdheid uit te laten stralen. Ben je erg zelfverzekerd? Zorg er dan voor dat het niet doorslaat naar arrogantie, want dat is precies wat je niet uit wilt stralen.

Op naar het sollicitatiegesprek

Uiteraard zijn er veel meer tips te geven voor het succesvol solliciteren, maar deze komen vooral neer op het feit dat je jezelf moet blijven. Die tip zou niet in deze lijst hoeven te staan.

Je solliciteert voor een baan waar je hopelijk het aankomende jaar het grootste gedeelte van de tijd door zal brengen.

Wanneer je oneerlijk bent tijdens het sollicitatiegesprek, dingen verbergt of jouw kwaliteiten overdrijft, is dat iets waar je de aankomende maanden constant problemen mee kunt krijgen.

Besef je daarom goed dat een vacature en jij bij elkaar moeten passen. Zoekt een werkgever naar iemand en kun jij niet aan het pakket voldoen, dan is het beter om de werkgever de hand te schudden en op zoek te gaan naar een andere vacature die beter bij jou past.

Blog Wonen en Werken in Buitenland

2 thoughts on “Binnenkort Solliciteren? Dit zijn De 14 Belangrijkste Tips om te Slagen!

  1. Amir O. on Reply

    Ik moet morgen een sollicitatiegesprek afleggen voor een job in de zorg. Ik wil het zo graag! Stressss!

Geef een reactie