De Beste Manieren Voor Geld Verdienen Tijdens het Reizen + Goede Tips
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
Verschillende banen voor geld verdienen tijdens reizen
Wie is er niet dol op reizen? Helaas kost reizen veel geld en voor een langere reis heb je veel tijd nodig. Het zou ideaal zijn als je voor je werk moet reizen zodat je toch wat van de wereld kan zien, zonder dat het je al je vakantiedagen en zuurverdiende geld kost.
Gelukkig zijn er diverse banen die de mogelijkheid bieden om te reizen, of om in het buitenland aan de slag te gaan. We hebben hier een lijstje voor je gemaakt, zodat je alvast een idee hebt van de mogelijkheden.
Reizen en lesgeven
Voor lesgeven in het buitenland zijn er veel mogelijkheden. In veel landen kan je aan de slag als leraar of lerares Engels. Het Engels van de gemiddelde Belg is vaak van hoog niveau en veel landen zoeken dan ook Westerse leerkrachten.
Met een TEFL-certificaat kan je aantonen dat je de Engelse taal machtig bent en leer je hoe je deze kennis kan overdragen. Er is ook vraag naar leerkrachten om Vlaams of Nederlands te geven in het buitenland.
Je hebt niet alleen veel mogelijkheden met Engels, Vlaams en Nederlands, veel toeristische gebieden zoeken leraren met verschillende vakgebieden.
In skigebieden zoeken ze leraren voor ski- en snowboardlessen en veel warme oorden zoeken yogaleraren. Het voordeel van deze banen is dat je in je vrije tijd lekker kan skiën of van het zonnetje kan genieten.
Reizen in de toeristenbranch
In de toeristenbranch is erg veel werk dat je naar het buitenland brengt, ook zijn er veel mogelijkheden om in het buitenland aan de slag te gaan.
Als je wat langer in het buitenland wilt werken dan heb je bijvoorbeeld mogelijkheden als animator, kan je werken op cruiseschepen, werken als barman en als gids.
Animators werken voor hotels of campings en vermaken de kinderen met spelletjes en optredens, leuk voor de kinderen en de ouders. Vooral in populaire vakantiebestemmingen is er veel vraag naar animators. Werken op cruiseschepen kan je overal ter wereld doen en je ziet vaak veel verschillende landen.
Er is ook nog veel vraag naar barmannen en gidsen. Populaire vakantiebestemmingen worden overspoeld met toeristen in het hoogseizoen. Bars en restaurants zoeken voor deze maanden veel mensen.
Als barman kan je vaak een aantal maanden in het buitenland werken en meteen genieten van het uitgaansleven en heb je toch een beetje vakantie. Spreek je meerdere talen en vind je cultuur en geschiedenis interessant, dan zijn er mogelijkheden voor je als gids.
Zoek je een baan in de toeristen branch die je regelmatig naar het buitenland brengt, dan zijn er andere opties die het aanraden waard zijn.
Voor banen als stewardess en piloot, reisagent en diverse banen in hotels ga je regelmatig naar het buitenland. Stewardessen en piloten zijn bijvoorbeeld vaak te vinden in het buitenland.
Je kunt vliegen op lange vluchten en vaak een paar dagen verblijven in het buitenland voordat je terugvliegt. Reisagenten zijn vaak experts van een bepaald land of gebied en gaan regelmatig op bezoek om onderzoek te doen.
Wanneer je voor een hotel werkt, dan heb je ook vaak de mogelijkheid om een ander hotel van de zelfde keten te bezoeken. Met een beetje geluk zijn er veel hotels in het buitenland en mag je een aantal dagen op werkbezoek.
Hulpverlening en vrijwilligerswerk
Het zijn niet altijd banen waar je wat aan overhoudt, maar wanneer je voor een hulpverleningsorganisaties of als vrijwilliger aan de slag gaat, dan zit je vaak langdurig in het buitenland.
Je zal er niet rijk van worden, maar het levert wel veel voldoening op. Je moet het ook niet erg vinden om het met wat minder te doen, want het zijn soms onderontwikkelde locaties.
Werken als inkoper en import of export
Werk je als inkoper voor een bedrijf dat inkoopt in het buitenland? Dan is er een grote kans dat je regelmatig beurzen in het buitenland bezoekt, of dat je bij een leverancier langsgaat.
Veel bedrijven kopen in Azië in en daar zijn veel beurzen voor verschillende branches. Als je werkt in de import en export, dan kan het ook zijn dat je leveranciers en fabrieken in het buitenland bezoekt.
Producten van leveranciers en fabrieken moeten van tijd tot tijd gecontroleerd worden en kan het beste rechtstreeks op locatie gebeuren.
Freelance en online werken
Wanneer je als freelancer en/of online werkt, dan ga je misschien niet altijd voor je baan naar het buitenland, maar het geeft het je wel de mogelijkheid om in het buitenland te werken.
Steeds meer bedrijven geven tegenwoordig de mogelijkheid om online te werken en als freelancer zijn er veel online opdrachten. Je kan zelf je tijd indelen en het maakt niet uit waar je werkt.
Je kan op deze manier tijdens het reizen werken en je ontvangt ook nog eens je normale salaris of inkomsten. Een aantal banen die je vaak online kan doen zijn developer, schrijver, digitale vormgever of werken in de online marketing.
Werken voor de overheid
Het zal misschien niet het eerste zijn waaraan je denkt bij banen waarmee je kan reizen, maar er zijn veel mensen die werken voor de overheid en die reizen.
Veel grote steden hebben bijvoorbeeld zustersteden in het buitenland en die proberen van elkaar te leren. Je zal dan in de praktijk moeten zien hoe een andere stad bijvoorbeeld het transport regelt.
Daarnaast heeft de overheid ook veel banen die te maken hebben met inkoop, internationale handel en diplomatie.
Werken in het buitenland als au pair
Een van de bekendste manieren om relatief kosteloos in het buitenland te wonen en te werken is het beroep van au pair. Een au pair is iemand die bij een gezin woont en hen helpt bij het huishouden en de kinderen verzorgt.
Je werkt meestal zelfstandig, maar soms ook samen met de moeder. Op deze manier leer je snel de cultuur van het land kennen, omdat je gewoon meedraait in het gezin. De term ‘au pair’ komt uit het Frans, waar het zoveel betekent als ‘wederkerigheid’.
Jij levert een dienst voor het gezin waar je als au pair meedraait, terwijl jij er natuurlijk ook een aantal zaken voor terugkrijgt.
Ten eerste natuurlijk een onvergetelijke ervaring, waarbij je een jaar lang mag ervaren hoe het is om in een vreemd gezin in een ander land mee te draaien. Daarnaast krijg je als au pair kost en inwoning en vaak ook een kleine hoeveelheid zakgeld.
Hoeveel dit is wordt vaak per land wettelijk geregeld, maar het is niet de bedoeling dat je als au pair veel verdient.
Je bent als au pair dan ook niet in loondienst en je moet het echt zien als een mooie ervaring en als een unieke kans om op relatief jonge leeftijd – de meeste au pairs zijn tussen de 18 en 30 jaar – en voor bijna geen geld een onbekend land te bezoeken.
Het is misschien wel een van de bekendste banen waarmee je kan werken in het buitenland, maar er is nog steeds veel vraag naar au pairs. Er is altijd vraag naar au pairs die Engels spreken, maar je hebt ook voordelen met Vlaams en Nederlands.
Veel Belgische en Nederlandse ouders die in het buitenland wonen willen graag dat hun kinderen Vlaams/Nederlands leren. Tijdens het zorgen voor de kinderen kan je dan Vlaams/Nederlands met de kinderen spreken, zodat ze dit van jou leren.
Rijk worden met werk als nanny
Vind je het leuk om voor kinderen te zorgen? Banen als nanny, of au pair staan er niet bekend om dat je er rijk van wordt. Maar nu heb je misschien wel de kans om veel geld te verdienen.
Een echtpaar uit Groot-Brittannië zoekt namelijk een nanny die wil werken voor een salaris van 100.000 pond. De pond is niet meer zoveel waard als vroeger, maar het is nog steeds een flink salaris.
Wat moet je doen?
Het echtpaar zoekt een nanny die wil oppassen op hun kinderen in de leeftijd van 2, 5, 7 en 15 jaar. Het salaris krijg je niet zomaar, want je moet er wel hard voor werken.
Het echtpaar verwacht dat je 6 dagen in de week aan de slag gaat en je moet 11 uur per dag klaarstaan voor de kinderen. Maar als je dol bent op kinderen en niet bang bent om hard te werken, dan verdien je wel erg goed.
Je zal de kinderen bijvoorbeeld moeten helpen met eten geven en verschillende activiteiten op school. Je kan gebruikmaken van een van de vele auto’s van het gezin om de kinderen in rond te rijden.
Gelukkig heeft dit vermogende gezin ook een sterrenkok in dienst. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kinderen jouw eten niet lekker vinden.
Hoe kom je in aanmerking?
Helaas neemt dit echtpaar niet iedereen zomaar in dienst, ze hebben wel verschillende eisen. Ze zoeken iemand die al minimaal 15 jaar ervaring heeft met op kinderen passen.
Ze verwachten dat je een opleiding voor kinderpsychologie afgerond hebt en je moet jezelf kunnen verdedigen, letterlijk. Het echtpaar wil een opleiding voor zelfverdediging voor je betalen, wanneer je dit zelf nog niet hebt gedaan.
Je mag zelf geen kinderen hebben en van drank en drugs moet je afblijven. Je moet ook bereid zijn om regelmatig te reizen, want het gezin heeft huizen in Groot-Brittannië, Zuid Afrika, de Verenigde Staten en het Caribisch gebied.
Over het zoeken van geschikt verblijf hoef je je geen zorgen te maken, dat regelt het echtpaar voor je. Aangezien het een Brits echtpaar is, kan je verwachten dat je Engels moet spreken.
Een tussenjaar in het buitenland
Wil jij een fantastische tijd in het buitenland beleven en toch weinig geld uitgeven? Dan is een combinatie van werken en vakantie als een tussenjaar misschien wel iets van jou.
Je zoekt een baantje in het buitenland, verdient dus een leuk zakcentje en tegelijkertijd kun je van een prachtig land genieten! Geen verassing dus dat veel jongeren voor deze optie kiezen. Maar hoe kom je aan een bijbaan en welke bijbanen zijn er? Wij zochten het voor je uit.
Werken op de boerderij en ander seizoenswerk
Ben je niet bang om de handen uit de mouwen te steken en buiten te werken? Dan is meewerken op een biologische boerderij misschien een goede optie voor je.
Vaak met kost en inwoning mag je meedraaien op de boerderij, die vaak op een prachtige locaties staat. Een unieke kans dus om iets van de wereld te zien. Een andere populaire mogelijkheid is het doen van seizoenswerk.
In Australië is het bijvoorbeeld zo dat de overheid je zelfs helpt met het zoeken naar dit soort baantjes. Je krijg vaak een leuk salaris, en daarnaast heb je ook voldoende vrije tijd om wat van Australië te zien.
En als je slim bent dan reis je Australië door en zoek je naar baantjes die over heel Australië verspreid liggen. Zo zie je wat van Australië en heb je gelijk je vakantie bekostigd.
Ook in andere landen is seizoenswerk een goede mogelijkheid om wat van het land te zien en om toch wat geld te verdienen. Doordat je werkt en vakantie viert is het dan ook mogelijk om je vakantie wat uit te rekken en meerdere maanden weg te zijn!
Skileraar: voor de echte wintersporter
Voor de ervaren skiërs is het een mogelijkheid om te kiezen voor het beroep van skileraar. Je volgt eerst een cursus van een aantal weken, waarmee je dan skileraar kunt worden.
Met dit diploma kun je dan vaak direct aan de slag bij een van de vele skischolen in Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland.
En omdat je Vlaams of Nederlands spreekt staan de skischolen vaak om je te springen, omdat Belgische en Nederlandse wintersporters het vaak fijn vinden om een Belgische of Nederlandse skileraar te hebben.
Een ideale vakantiebaan dus voor iedereen die al ski-ervaring heeft en die graag verder wil verbeteren en aan anderen wil leren!
De hele wereld over
Wil je een bijzondere bijbaan, de hele wereld over reizen en heerlijk op zee bezig zijn? Dan is een baantje op een zeilschip of jacht misschien wel iets voor jou!
Ervaring is wel een pre, maar als je een beetje wat weet van zeilen of varen dan kun je al meedraaien op een jacht. Het is vaak hard werken en je bent dag en nacht bezig om het schip varende te houden, maar je krijgt er natuurlijk ook een onvergetelijke ervaring voor terug.
En daarnaast zeilen deze boten vaak langs bijzondere plekken, zoals de prachtige kustlijn van Canada of juist de haven van Sydney.
Waar moet je op letten?
Naast de banen zoals we die hierboven hebben genoemd, zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Je kunt altijd lokaal aan het werk gaan, of zoek iets op waar jij goed in bent.
Speel je gitaar? Misschien kun je dan wel wat bijklussen als gitarist voor een band in het buitenland. Allerlei mogelijkheden dus en gebruik vooral je fantasie!
Werken in het buitenland is echter niet zonder haken en ogen: je zult je wel moeten houden aan de lokale wetten en regels.
Sommige landen hebben speciale regels voor vakantiewerk, zoals Australië, waar je heel gemakkelijk aan het werk kunt als fruitplukker. Daarnaast hebben bijna alle landen speciale regels voor au pairs, zodat je als au pair vaak gemakkelijk aan de slag kan.
Sommige zaken zijn dan via de wet geregeld, zoals het verkrijgen van een visum (als dat nodig is) en het salaris. Voor andere vakantiebanen bestaan vaak geen speciale regelingen en zal je zelf uit moeten zoeken wat je precies nodig hebt om aan het werk te gaan.
Vaak heb je een visum en een werkvergunning nodig, behalve bij landen die binnen de Europese Economische Ruimte (EER) vallen. Hier mag je als Belg gewoon vrij werken, al moet je je natuurlijk wel aan de lokale regels en wetten blijven houden. Zoek dit dus wel altijd goed uit voordat je vertrekt.
Daarnaast heb je voor landen die niet binnen de EER vallen vaak een werkvisum nodig, die je van tevoren aan moet vragen en bij het vliegveld niet meer verkrijgbaar is, in tegenstelling tot een toeristenvisum.
Ook moet je niet vergeten om je goed te verzekeren voordat je op reis gaat. Denk bijvoorbeeld aan een goede reisverzekering en zorgverzekering. Soms gelden er andere regels als je in het buitenland gaat werken en is bijvoorbeeld je zorgverzekering niet meer geldig.
Hoe dit precies zit verschilt bij land en het is verstandig om voor je vertrek dit uit te zoeken, zodat je niet voor verassingen komt te staan als je wat gebeurt.
Beste,
Zou graag een job in Australië willen. Wat moet ik hiervoor doen?
Groet,
Fleur
Beste Fleur,
Momenteel bieden we geen jobs aan in Australië. We hebben wel echter een artikel geschreven hoe je dit het beste aan kunt pakken. Je kunt er hier meer over lezen: https://gedma.be/werken-in-australie/. Good luck.
Groet,
Het Gedma-team
Wil in mei voor een tussenjaar naar Duitsland. Kan dat ook via jullie?
Dag Noor, dit kan zeker. Meld je hiervoor gratis en eenvoudig aan via de volgende link: https://gedma.be/aanmelden/