Wat Je Absoluut Moet Regelen Voor Werken Buiten de EU

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (358 stemmen, gemiddeld: 4,12 van de 5)
Laden...

Waar moet je rekening mee houden als je buiten de Europese Unie gaat werken?

Volgens de Europese wetgeving kunnen alle EU-burgers in een ander EU-land in loondienst of als zelfstandige gaan werken. Je kan binnen de EU vrij gemakkelijk aan de slag gaan, omdat je geen werkvergunning nodig hebt.

Ook kan je nog gewoon gebruikmaken van je pensioen. Buiten de EU werken is een stuk lastiger, er zijn vaak veel regels om in een ander land te mogen werken en je hebt een verblijfs- en werkvergunning nodig.

Afbeelding paspoort, camera, tablet en wereldmap en andere artikelen voor reizen.Denk Aan Deze 4 dingen Wanneer Je Voor Werk Naar Het Buitenland Verhuist voor werken buiten Europese Unie!

Regels verschillen per land, maar je kan ervan uitgaan dat er veel dingen geregeld moeten worden wanneer je buiten de EU gaat werken.

Naar het buitenland via je werkgever

Ga je via een werkgever naar het buitenland, dan hoef je meestal niet alles zelf te regelen. Werkgevers nemen vaak je het werk uit handen voor het regelen van de werkvergunning.

Met een werkvergunning mag je tijdelijk aan de slag gaan in het land van bestemming en hoef je je geen zorgen te maken over een verblijfsvergunning. In diverse gevallen is het ook mogelijk dat je jouw pensioen en andere sociale potjes mee kan nemen.

Wil je zelf graag naar het buitenland via een werkgever, maar weet je niet hoe je dat kan regelen? Bij multinationals zijn er vaak veel mogelijkheden om in het buitenland aan de slag te gaan.

Ze hebben kantoren in verschillende landen en zoeken vaak mensen die het niet erg vinden om tijdelijk naar het buitenland te verhuizen. Of er mogelijkheden zijn om te verhuizen hangt vaak van de positie af.

Je kan bij een sollicitatiegesprek al naar mogelijkheden vragen, maar vaak moet je een aantal jaar bij een bedrijf werken voordat ze de dit aanbieden. Het kan in ieder geval geen kwaad om ernaar te vragen om te laten zien dat je ervoor openstaat.

Naar het buitenland zonder werkgever

Heb je geen werkgever die je kan helpen met een baan in het buitenland, maar wil je toch aan de slag gaan? Vaak moet je dan veel zelf regelen. Landen hebben veel regels en eisen voordat ze je een werkvergunning geven.

In bijna alle gevallen moet je zelf werk hebben gevonden voordat je een vergunning krijgt. Zelf werk vinden in het buitenland kan lastig zijn. Bedrijven nemen vaak liever lokale mensen in dienst en ze weten dat er veel werk komt kijken bij het regelen van een werkvergunning.

Heb je een vaardigheid die lastig is om te vinden, dan zijn er wel mogelijkheden. Zo’n vaardigheid hoeft niet altijd heel speciaal te zijn, soms zoeken bedrijven gewoon mensen die Nederlands of Vlaams spreken.Zoek je een baan in een branche waar veel mensen willen werken, dan is het belangrijk dat je een sterke cv hebt.

Wanneer het je niet veel uitmaakt wat voor werk je in het buitenland doet, dan zijn er vaak diverse opties. In veel landen is het mogelijk om een werkvergunning te krijgen voor banen waar lastig mensen voor gevonden kunnen worden.

Dit hoeft niet altijd laaggeschoold werk te zijn, maar is soms wel het geval. Wat voor banen in aanmerking komen verschilt per land. In veel landen kan je aan de slag gaan als au pair en in Australië zoeken ze vaak fruitplukkers, maar er zijn ook landen die zusters en broeders zoeken om in een ziekenhuis te werken.

Een andere mogelijkheid is om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Wanneer je aan de slag gaat als vrijwilliger dan helpt de organisatie waarvoor je gaat werken je met de benodigdheden. Dit soort organisaties weten precies wat je nodig hebt.

Veel regelen voordat je vertrekt

Je kan er altijd vanuit gaan dat er veel bij komt kijken wanneer je naar het buitenland vertrekt. Er zijn veel zaken, los van de baan en vergunningen, waar je aan moet denken.

Wanneer je weet naar welk land je wilt gaan of gaat, dan is het altijd handig om informatie op te vragen bij een ambassade. Een ambassade heeft alle informatie over de procedures beschikbaar en weet wat de benodigdheden zijn om ergens aan de slag te gaan.

Een ambassade heeft vaak ook handige informatie over het leven in een ander land. Het is daarnaast verstandig om een lijst te maken van de dingen die je moet doen voordat je weggaat.

Wat doe je bijvoorbeeld met je huis of appartement? Wat doe je met je spullen en de post? Moet je een nieuwe bankrekening openen en wat doe je met je verzekering en pensioen?

Ook in het buitenland zijn er dingen waar je van tevoren aan kan denken. Is er bijvoorbeeld een ziekenhuis, of huisarts waar je naar toe kan bij problemen, is er een ambassade in de buurt voor het regelen van documenten?

Het is altijd het beste om zo vroeg mogelijk met de voorbereidingen te beginnen, want als je eenmaal verhuisd bent, dan kan je sommige zaken niet meer zo gemakkelijk regelen.

werken buiten de Europese unie wat je moet regelen. Foto van poppetjes op wereldbol

Werken en wonen in het buitenland

Er zijn veel mensen die een baan overwegen in het buitenland, of die eigenlijk per direct zouden willen emigreren. Soms trekt het land deze mensen zo sterk aan dat zij aan niets anders kunnen denken. Andere mensen gaan juist in het buitenland werken omdat dat goed is voor de carrière of voor de cv.

In alle gevallen zijn er verschillende dingen die geregeld moeten worden. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen want wanneer je te laat aan de slag gaat met overeenkomsten, contracten en verzekeringen, kan dit ervoor zorgen dat heel het avontuur voortijdig ten einde komt.

De arbeidsovereenkomst

Wanneer er gekozen wordt voor een tijdelijke aanstelling bij een bedrijf die een uitnodiging gestuurd heeft, is een arbeidsovereenkomst altijd een goed uitgangspunt.

Maar dat is niet alles. In de meeste gevallen wordt aangeraden om een aanvullende overeenkomst op te stellen waarin de vergoedingen benoemd worden, de manier van huisvesting, een eventuele terugreis en de duur van de overeenkomst.

In feite is dit een zekerheid voor jou, maar ook voor de werkgever. Daarnaast is het goed om te kijken naar de gevolgen voor het opbouwen van het pensioen en de AOW en deze mee te nemen in het onderhandelen over de overeenkomsten die gesloten worden.

Fiscaal

Op het moment dat je België verlaat moet je je uitschrijven bij de gemeente. Dit komt bij de Belastingdienst terecht die een eindafrekening opstelt. Dit is verplicht, maar dat is niet alleen maar een verplichting.

Het is namelijk handig voor jou wanneer je in het buitenland aan moet geven dat je geen belastingschulden hebt – dit is een harde eis in bepaalde landen.

Daarnaast is het goed om je te laten informeren over de fiscale regels in het land waar je gaat werken. De website van de lokale overheid geeft daarover doorgaans veel informatie, maar ook de werkgever kan je voorzien van gegevens die nodig zijn.

Inkomensverzekeringen

Werken in het buitenland heeft gevolgen voor de AOW en het pensioen. Dat is niet alles. Op het moment dat je aan het werk gaat voor een buitenlandse onderneming in het buitenland zelf, vervalt de WAO.

Dat betekent dat er geen uitkering volgt wanneer je arbeidsongeschikt zou worden door een ongeval. Daarom is het goed om hier lokaal een verzekering voor af te sluiten. Ook in dit geval is het goed om navraag te doen bij de lokale overheden of de werkgever.

Ga niet aan het werk zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering, want dit kan alleen maar zorgen voor enorme problemen. Precies de problemen die je niet wilt hebben wanneer je duizenden kilometers van huis zit.

Voor de AOW en het pensioen heeft elk jaar dat je in het buitenland werkt ook gevolgen. Ieder jaar dat er gewerkt wordt in België, wordt er 2% opgebouwd voor de toekomstige inkomensverzekeringen.

Wanneer je in het buitenland werkt, gebeurt dit niet. Er zijn echter genoeg aanbieders te vinden die dit kunnen regelen. Je draagt dan op vrijwillige basis premie af, waardoor het opbouwen van de AOW en het pensioen gewoon door blijft lopen. Goed om dit goed te regelen zodra je vertrekt!

Verzekeringen afsluiten

Het is niet het meest spannende onderwerp wanneer je denkt aan werken en wonen in het buitenland, maar het is wel belangrijk om dit te noemen omdat het te vaak vergeten wordt.

Wanneer je in het buitenland aan het werk gaat, stopt de zorgverzekering die je in België had. Schrijf je je eerder uit bij de gemeente dan je begint met werken, dan ben je direct al onverzekerd.

De kosten voor medische hulp lopen echter hoog op in de meeste landen. Laat je daarom goed informeren over de manier waarop de ziektekostenverzekeringen geregeld zijn.

Dit kan automatisch geregeld worden via de belastingen die je betaalt, maar het kan ook zo zijn dat je deze verzekering zelf af moet sluiten, zoals ook in België gebruikelijk is tegenwoordig.

Daarnaast zijn er veel verzekeringen die handig kunnen zijn. Heb je een huis of appartement met veel waardevolle spullen en woon je in een onveilige buurt, dan is een inboedelverzekering handig.

Bang voor een claim door iemand, dan is de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering handig. Ook kan rechtsbijstand erg handig zijn wanneer je in het buitenland zit en een geschil krijgt met de verhuurder, je werkgever of iemand anders die op zoek is naar problemen.

Vertrek je met heel het gezin en wil je zeker weten dat alles goed geregeld is, dan is een ongevallenverzekering handig. Hoewel een reisverzekering ideaal lijkt en gemaakt lijkt voor deze situatie, is het goed om hier even mee op te letten.

Bij een doorlopende reisverzekering ben je namelijk maximaal 90 dagen op rij verzekerd in het buitenland. Heb je zo’n verzekering, kijk dan even naar de aanvullende verzekeringen die je af kunt sluiten, zodat de dekking passend is bij jouw situatie.

Wat moet je echt van tevoren regelen?

Er zijn veel kleine dingen die geregeld moeten worden, en sommige zijn zo klein dat ze vaak vergeten worden. Zoals het beëindigen van alle abonnementen en vaste contracten zoals lidmaatschap.

In veel gevallen kan dit via het internet gedaan worden, maar het is goed om dit van tevoren te regelen, zeker wanneer je de Belgische bankrekening aanhoudt waar het bedrag afgeschreven kan worden.

Het regelen van een visum en werkvergunning is iets dat je van tevoren moet regelen, zeker wanneer je erop kunt rekenen dat het land waar je heen wilt veel tijd kan rekenen voor het behandelen van aanvragen.

In die tijd is het goed om een lijst te maken van alle verzekeringen die afgesloten, beëindigd of aangepast moeten worden.

Wat extra tips

Vergeet niet om alle rekeningen die openstaan te betalen en de emigratie aan te geven bij de Belastingdienst zodat deze een eindafrekening kan opstellen zodat je het land uitgaat met een schuld en tegoed van €0 bij de Belgische Staat.

Daarnaast is het verstandig om er goed over na te denken wat je precies mee wilt nemen. Laat je informeren over de mogelijkheden om bepaalde producten aan te schaffen op de locatie waar je komt te wonen.

Het is vaak goedkoper om bepaalde dingen te vervangen en niet mee te verhuizen omdat het transport duurder is. Heb je alles rond, dan kun je de uitschrijving bij de gemeente en het bevolkingsregister regelen. Je blijft dan gewoon Belg, maar je bent niet meer in België ingeschreven.

Voordat je de uitschrijving regelt, is het goed om even verder te kijken dan de meeste mensen doen. Hoe lang is jouw paspoort nog geldig? En jouw rijbewijs? Is dat minder dan 6 maanden langer dan het moment waarop je terug wilt komen?

Dan is het goed om deze vast te verlengen, voor het geval het allemaal iets anders loopt. Het is veel makkelijker om dit bij de gemeente te doen dan op de ambassade in een ver land, zeker nu niet meer alle ambassades dit zelf ter plekke kunnen regelen.

Het is ook een goed idee om een correspondentieadres te regelen waar je eventueel post in België nog zal ontvangen. Zo kun je familie of vrienden vragen je post voor je te checken en aan jou door te communiceren.

Een ander goed idee is om een vertrouwenspersoon machtiging te geven om je zaken in België te regelen. Zo hoef je niet onverhoopt terug in het geval er belangrijke dingen gedaan moeten worden.

Advies inschakelen

Heb je het idee dat het allemaal wel erg veel is en wil je advies hebben bij het vertrekken naar het wonen en werken in een ander land?

Schakel dan betrouwbare adviesbureaus in die je kunnen helpen bij het zetten van de juiste stappen en die het een en ander ook volledig kunnen regelen voor je.

Blog Wonen en Werken in Buitenland

2 thoughts on “Wat Je Absoluut Moet Regelen Voor Werken Buiten de EU

  1. Alexander van Houten aan Antwoorden

    Mijn advies is, bereid je goed voor voordat je naar het buitenland gaat qua documentatie en neem je tijd ervoor. Ik probeerde alles een week van tevoren te regelen voor mijn avontuur naar Tsjechië. Dat liep niet zo goed af. Haastige spoed is zelden goed…

Geef een antwoord