Handige Tips & Trucs Voordat Je Op Zoek Gaat Naar Jobs in het Buitenland

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (773 stemmen, gemiddeld: 4,38 van de 5)
Laden...

Werken in het buitenland: de voorbereiding

Het klinkt als een unieke ervaring, werken in het buitenland. Zodra je hier werkelijkheid van wilt maken, dan kom je als eerste terecht in een wereld van mogelijk nieuwe regels en wetgevingen.

Voor veel mensen is het een droom om in het buitenland te wonen. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld voor een uitwisseling met school, voor een tijdelijke functie met werk, maar ook door een sprong in het diepe te nemen en niet meer terug te keren.

Afbeelding van geld en koffer en paspoort. Hier vind je tips voor jobs in het buitenland

Hoewel in Europa sprake is van open grenzen, wil dat nog niet zeggen dat je zomaar aan een bureau in een ander land kan aanschuiven.

Voor veel Europese landen moet je toch vergunningen aanvragen en andere procedures doorlopen voordat je werkelijk over de grens kan beginnen met je nieuwe baan. Lees je daarom eerst goed in, voordat je daadwerkelijk deze stap gaat nemen.

Voor een verhuizing naar het buitenland, tijdelijk of permanent, moeten altijd veel dingen geregeld worden. Voor veel mensen blijft het bij dromen, want het is vaak erg lastig om het leven thuis achter te laten.

Voor wie toch van plan is om dit avontuur aan te gaan hebben wij een aantal handige tips verzameld.

De juiste papieren

Zorg als eerste dat je papieren in orde zijn, dat je in ieder geval in bezit bent van een geldig identiteitsbewijs. Mocht je buiten Europa willen werken, dan moet je ook een paspoort hebben.

In het geval je dus alleen een identiteitskaart hebt, zorg er dan voor dat je een paspoort op tijd aanvraagt. Gewoonlijk heb je deze snel in huis, maar je kan maar beter de omstandigheden voor zijn en deze tijdig aanvragen. Het beste is om dit te doen voordat je een nieuwe baan zoekt. 

Een indrukwekkend CV

Mocht je echt al die droombaan hebben gevonden, dan moet je natuurlijk niet te lang aarzelen om hierop te reageren. Zorg voor een Engelstalig CV of nog beter, een CV in de taal van het land zelf.

Daarmee maak je een nog betere indruk bij je potentiële werkgever. Zoek ook uit wat de werkgevers erg belangrijk vinden. Hechten zij veel waarde aan extra activiteiten en werkervaring of hebben ze vooral veel aandacht voor de persoon zelf?

Zorg er ook voor dat je referenties beschikbaar zijn. Deze hoef je niet te noemen in je CV, maar het is wel handig deze achter de hand te hebben. Mocht hiernaar gevraagd worden, dan ben je in ieder geval hierop goed voorbereid.

Solliciteren

Het meest ideale is om al een baan te hebben als je in het land bent. Op het internet zijn veel websites te vinden waar je vacatures vindt in allerlei landen. Tegenwoordig is het niet moeilijk om erachter te komen waar ze nieuwe werknemers zoeken.

Via platformen als LinkedIn zijn er vacatures te vinden en er zijn ook genoeg websites die gericht zijn op bepaalde beroepsgroepen. Kijk en vraag ook rond in je eigen netwerk of via je eigen werkgever. 

Beleef de cultuur

Zorg naast al het geregel omtrent de papieren, CV’s en het solliciteren er ook voor dat je veel plezier gaat beleven. Leer de taal kennen, de cultuur, het eten en de mensen. Ook dit mag niet ontbreken om je te storen in deze nieuwe en unieke ervaring.

Tips en trucs voor het werken in het buitenland

Je bent op zoek naar een baan in het buitenland, of je bent je aan het oriënteren. Misschien wil je in het buitenland werken omdat je er meer denkt te kunnen verdienen, omdat het land je meer aanspreekt, of omdat het goed op je cv staat wanneer je na een jaar of twee weer terugkomt.

Voordat je op zoek gaat, is het goed om de voordelen en nadelen tegenover elkaar te zetten. Waar heb je het meeste baat bij en hoe lang wil je eigenlijk aan het werk in het buitenland?

Wanneer je een goede overweging gemaakt hebt en weet wat je wilt, dan vind je hier nog een aantal tips en trucs waar je zeker iets mee kunt.

Het maken van de plannen

De planning is een van de belangrijkste stappen. Ineens vertrekken om maar te zien waar je terechtkomt zal alleen maar tot teleurstellingen leiden. Je moet eerst op zoek naar een baan die echt bij je past, waar je zekerheid hebt en waar je genoeg mee kunt verdienen om je te voorzien in jouw levensonderhoud.

Daarnaast is het goed om erover na te denken hoelang je wegblijft en wat je gaat doen wanneer je uit het buitenland terugkomt. Wil je op dezelfde plek blijven werken en wonen, of wil je op zoek naar iets helemaal nieuws?

De taal leren

Ook wanneer je in een bedrijf komt te werken waar je met Engels, Vlaams of Nederlands direct aan de slag kunt, is het goed om de taal van het land te bestuderen.

Wanneer je in ieder geval een gesprek kunt voeren met de buurman of je eigen boodschappen kunt vinden aan de hand van de omschrijvingen, dan wordt het een stuk makkelijker in het buitenland.

Daarnaast is het een pluspunt voor de mogelijke werkgevers, ook omdat je beter in een team geplaatst kunt worden. Uiteraard maakt het de ervaringen in het buitenland ook een stuk rijker, omdat je ook buiten je werk met de plaatselijke bevolking contact kunt leggen en daarbij niet op het Engels aangewezen bent.

Familie en vrienden

Op het moment dat je vertrekt, laat je mensen achter. Vrienden en familie zullen niet altijd begrip hebben voor jouw keuze, maar het is vaak zo dat de mensen de afstand verkeerd inschatten.

Praten via Skype en WhatsApp lijkt makkelijk en haalbaar, maar wanneer jullie allemaal een vaste baan hebben en het tijdsverschil erbij optellen, dan zie je direct dat het niet zo eenvoudig is.

Daarnaast kan het zo zijn dat je al een gezin hebt. Je kunt ervoor kiezen om jouw gezin mee te nemen, maar wanneer je jonge kinderen hebt kan dat behoorlijk lastig uitvallen.

Maak de plannen op tijd bekend en blijf open communiceren met alle betrokkenen. Dat maakt het niet alleen makkelijker, het maakt het ook eenvoudiger om alle opties te zien.

Cultuurkloven

Andere landen hebben andere culturen. Of je nou naar Brazilië, Zweden of Zuid-Afrika gaat, de landen hebben hun eigen tradities en gebruiken.

Wellicht is het wat overdreven om te stellen dat je een cultuurschok zal ondervinden, maar het is wel goed om je van tevoren vast in te lezen over de verschillen in de culturen en de plaatselijke gebruiken.

Zo kom je namelijk minder snel in de problemen, je wordt eerder geaccepteerd door de lokale bevolking en je begrijpt veel meer van de dingen die je ziet in het land waar je bent gaan werken.

Plaatselijke verplichtingen

Ken je mensen die je voorgegaan zijn? Vraag hen dan eens wat zij ter plekke hebben moeten regelen, zoals het aanvragen van nummers of een bankrekening.

Ook is het goed om te kijken naar de ziektekostenverzekeringen en de belastingen die betaald moeten worden. Het kan zijn dat jouw werkgever je hierbij kan helpen wanneer deze vaker werknemers uit het buitenland haalt.

Maar de mensen die je voorgegaan zijn, hebben vaak wat meer ervaringen waar je veel meer mee kunt.

Afbeelding van jongen op koffer in de wolken. Emigreren of verhuizen naar het buitenland trucs en tips.

Vergeet deze dingen ook niet wanneer je naar het buitenland gaat

Het regelen van een vergunning hoeft niet moeilijk te zijn

Controleer of je nog aanvullende vergunningen of een visum nodig hebt om in het buitenland te kunnen gaan werken. Ook om in het land verblijven zijn soms extra papieren nodig waarmee je kan aantonen dat je daar legaal verblijft.

Als je al bent aangenomen bij een nieuwe werkgever, dan zal je deze je ook hierop wijzen. Mocht dit nog niet het geval zijn, zoek dit dan uit via bijvoorbeeld de ambassade in of van het betreffende land.

Vaak denken mensen dat het erg lastig is om een verblijfs- of werkvergunning te regelen. De regels voor een verblijfs- en werkvergunning kunnen verschillen per land. Het hoeft niet lastig te zijn wanneer jij in aanmerking hiervoor komt.

Vaak is het echter wel veel werk om een vergunning te regelen, gelukkig zijn er veel mensen die je kunnen helpen. Het is altijd verstandig om langs te gaan bij een ambassade, daar weten ze precies wat je nodig hebt en kunnen ze je in contact brengen met mensen die je kunnen helpen.

Werk je voor een groot bedrijf en verhuis je voor werk? Dan is het goed mogelijk dat er verschillende werknemers zijn, die weten hoe ze een vergunning kunnen regelen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk wanneer je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen. Wat je allemaal moet regelen hangt af van hoe lang je gaat. Ben je van plan om permanent te verhuizen, of weet je niet wanneer je terugkomt, dan moet je veel zaken regelen.

Ten eerste moet je zorgen dat je de juiste documenten hebt om te kunnen verhuizen. Daarnaast moet je uitgeschreven zijn bij de gemeente. Probeer te regelen of iemand voor je post kan zorgen en schrijf je uit van alle abonnementen.

Ook moet je bedenken wat je met je bank en verzekeringen doet. Vaak is het ook handig om te controleren wat je diploma in het buitenland waard is. Er zijn organisaties die dit voor je kunnen controleren en certificeren, zodat je het ook in het buitenland kunt gebruiken. 

Houd rekening met je omgeving

Wanneer je besloten hebt om naar het buitenland te gaan, dan is het belangrijk dat je jouw sociale kring goed op de hoogte brengt. Voor jou is het een spannend idee, maar voor je familie en goede vrienden is het lastig om jou te missen.

Leg ze goed uit wat je gaat doen, waarom en indien mogelijk voor hoelang. Dat je gaat vertrekken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Wanneer jouw familie en vrienden accepteren dat je vertrekt, dan is het gemakkelijker om goed contact met ze te houden.

Documenteer de verhuizing

Het verhuizen van je spullen naar het buitenland kan soms maanden duren. Wanneer je naar een ander continent verhuist, dan worden je spullen vaak vervoerd met een schip.

Denk goed na over wat je meteen met je meeneemt en wat je door een bedrijf laat verhuizen. Schrijf op wat je in welke doos hebt ingepakt en neem foto’s van je spullen.

Het is achteraf lastig om aan te tonen welke spullen je had. Je bent vaak al zo druk bezig met het regelen van andere dingen, dat je hier niet altijd aan denkt.

Zorg dat je alle belangrijke documenten goed hebt opgeslagen

Houd er rekening mee dat het erg lastig is om documenten in het buitenland te verkrijgen. In veel landen is maar 1 ambassade en er zijn zelfs landen waar geen ambassade is.

Als je een document kwijtraakt, dan kan dit voor veel problemen zorgen. Maak altijd een kopie van alle belangrijke documenten en sla deze online, of op een usb op.

Denk aan je partner en gezin

Ga je met een partner en kinderen verhuizen, dan is het erg belangrijk dat je goed bedenkt wat zij willen. Dit is vooral erg belangrijk wanneer ze voor jou deze stap nemen, bijvoorbeeld wanneer jij voor werk verhuist.

Zij offeren zich dan op om met jou mee te gaan, het is dan verstandig om te bedenken wat zij willen en nodig hebben. Wanneer je kinderen hebt, dan is het verstandig om in een kindvriendelijke buurt te gaan wonen. Heeft je partner niet direct een baan, zorg dan dat hij of zij gemakkelijk in contact kan komen met andere personen.

Zoek gelijkgestemden op

In een ander land wonen kan voor veel frustraties zorgen. Je verlaat de gemakken van thuis en zal waarschijnlijk vaak tegen problemen aanlopen. Vaak zoeken expats en Westerlingen elkaar op in het buitenland en dat is niet zonder reden.

Deze gelijkgestemden begrijpen tegen wat voor problemen je aanloopt en hebben vaak goede tips. Een expat die al langer in een stad woont, weet vaak waar je bepaalde producten kan kopen en waar je wat kan regelen.

Als je behoefte hebt aan een goede bakker of frietzaak, dan is er vast wel iemand die je daarmee kan helpen. Ook is het vaak fijn om je moedertaal met andere mensen te spreken en ervaringen uit te wisselen.

Kom je echt niet meer terug?

Veel mensen die naar het buitenland vertrekken komen ook weer terug, ook al denken ze dat ze permanent weggaan. Het is een romantisch idee om naar een ander land te vertrekken en een nieuw leven op te bouwen, maar het werkt niet altijd zoals je van tevoren dacht.

Op tv zijn er diverse programma’s te zien van mensen die naar het buitenland vertrekken en vaak zie je dat de stap moeilijker is dan gedacht. Houd er rekening mee dat een verhuizing slecht kan bevallen en dat je dus misschien weer terugkomt.

Vaak zeggen expats dat het ongeveer 2 jaar duurt voordat je echt weet of je ergens wilt blijven. Laat je contacten thuis niet te snel verwateren en houd bijvoorbeeld je bankrekening open. Het terugkomen kan trouwens ook erg lastig zijn, veel expats ondervinden in het begin problemen wanneer ze weer terug zijn.

Blog Wonen en Werken in Buitenland

6 thoughts on “Handige Tips & Trucs Voordat Je Op Zoek Gaat Naar Jobs in het Buitenland

  1. Camille K. aan Antwoorden

    Ik vertrek morgen naar Portugal en nu lees ik hier zorg dat je alle belangrijke documenten goed hebt opgeslagen…. Oeps niet aan gedacht

  2. Sourayda B. aan Antwoorden

    Ik wou vroeger graag naar Marrakech om er mijn dromen te volgen in de mode industrie. Mijn familie stak daar een stokje voor, omdat ze bang waren dat het onveilig was. Nu heb ik een gezin en 4 prachtige kinderen en is het helaas te laat. Toch denk ik soms nog “what if”.

Geef een antwoord