Stage in het Buitenland: De Beste Tips & Trucs Op Een Rij

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (471 stemmen, gemiddeld: 4,29 van de 5)
Laden...

Stage Buitenland: Waar je rekening mee moet houden

Wanneer je jouw studie bijna klaar hebt of net helemaal afgerond hebt, kun je ervoor kiezen om direct aan het werk te gaan in België. Je kunt er ook voor kiezen om je horizon meteen al te verbreden. Een stage buitenland is een goede optie.

Veel hogescholen en universiteiten hebben goede connecties met andere onderwijsinstellingen in het buitenland en deze kunnen een stage voor je regelen.

stage buitenland kun je volgen om je carrière een boost te geven.

Ook een traineeship in het buitenland kan interessant zijn, omdat je op die manier meer ervaring opdoet. Tegelijkertijd heb je een prachtig punt op je cv staan. Aangezien de meeste bedrijven internationale ambities hebben, is het een pluspunt wanneer je dit ook hebt en duidelijk kunt laten zien.

Je kunt ervoor kiezen om aan de slag te gaan in een van de vele EU-landen, maar je kunt er ook voor kiezen om het nog veel groter te maken. Met de technologie die we vandaag hebben lijkt immers heel de wereld binnen handbereik.

Waar moet je goed op letten?

Het is geen kleine stap. Een stage of traineeship kan maanden duren en wanneer je een langere periode in het buitenland zit, is het niet mogelijk om constant heen en weer te vliegen. Je bent aangewezen op de mogelijkheden van het land.

Dat betekent dat je goed moet letten op de mogelijkheid om een huis, kamer of appartement te huren met alle voorzieningen tegen een goede prijs.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de kosten voor het levensonderhoud. Het is immers niet zo dat je een vetpot verdient tijdens de stage of traineeship. 

Een ander punt waar je naar zou moeten kijken is hoe makkelijk of moeilijk het is om de taal van het land te leren. Een ervaring in het buitenland wordt namelijk pas echt werkelijk wanneer je met de lokale bevolking grapjes kunt maken in hun eigen taal.

Ga je naar een land waar Engels de voertaal is, dan is dit al snel makkelijker. Het nadeel is dat de kosten voor het levensonderhoud vaak hoger uitvallen in deze landen.

Wat wil je eigenlijk zelf?

Er zijn veel factoren waar je naar kunt kijken. Je kunt kijken naar het geld dat je kunt verdienen, of je kunt kijken naar de persoonlijke verrijking die je opdoet door in het buitenland aan de slag te gaan.

Voor andere mensen is het land juist doorslaggevend, omdat zij bijvoorbeeld altijd al eens naar Zuid-Amerika wilden gaan maar er de middelen niet voor hadden.

Welke van de factoren het belangrijkst voor jou is, is persoonsgebonden. Het is echter wel goed om duidelijk te hebben wat jouw drijfveer is.

Op die manier kun je jezelf makkelijker motiveren, maar het maakt het ook mogelijk om een bredere blik te krijgen wanneer je kijkt naar stageplekken.

Wil je echt voor je cv gaan, dan is het goed om een groot bedrijf te kiezen met internationale bekendheid. Ga je voor het land en de persoonlijke verrijking, dan is het juist beter om te kiezen voor een plek waar je het echt naar je zin hebt.

Rekening houden met andere mensen?

Wanneer je een traineeship of stage in het buitenland accepteert, heb je te maken met andere mensen om je heen. Vrienden, familie en kennissen zullen allemaal een mening hebben over jouw keuze.

Het meest belangrijke is dat je zelf achter jouw keuze staat. Kijk van tevoren goed naar wat het voor jou betekent om bepaalde mensen een langere periode niet te zien, zeker wanneer je maanden van huis gaat zijn.

Het is mogelijk om via Skype, Facebook en WhatsApp contact te houden, maar wanneer iedereen een fulltimebaan heeft en er een tijdsverschil is, dan is de kans groot dat je de mensen nauwelijks zal spreken.

Is dat iets waar je erg tegenop ziet, dan is het goed om nog eens na te denken. Heb je er geen moeite mee en weet je dat deze mensen jouw keuze begrijpen en er volledig achterstaan, dan wordt het een stuk eenvoudiger voor je.

Websites voor banen en stages in het buitenland

Werken in het buitenland is iets dat veel mensen aanspreekt. Toch zijn er niet veel mensen die uiteindelijk de stap wagen. Het vinden van een baan in het buitenland is niet altijd gemakkelijk en er komt veel werk kijken bij het regelen van documenten.

Gelukkig zijn er diverse websites en platformen die kunnen helpen bij het zoeken naar een baan en je kunnen helpen met benodigdheden. Hier kan je een aantal van de belangrijkste websites vinden die je op weg kunnen helpen.

Eures is een website van de Europese Commissie en is opgezet om het werken in Europa te promoten.  Op de website is veel informatie te vinden over werken in andere landen en staat vol met vacatures. Eures kan ook advies geven over verschillende kwesties en problemen die te maken hebben met werken in Europa.

Indeed is ook een een groot platform voor mensen die in het buitenland willen werken en voor bedrijven die Vlaams- of Nederlandstalige werknemers zoeken. Er zijn vacatures te vinden voor banen over de hele wereld.

Er zijn ook gidsen te vinden over werken in verschillende landen, artikelen over de voorbereiding op interviews en andere onderwerpen die met werken in het buitenland te maken hebben.

Op de website kan je een handige tool vinden om kosten te vergelijken. Hiermee kan je de kosten van eten en drinken, koffie en verblijf vergelijken in verschillende steden.

Op Indeed kun je ook banen vinden wanneer je graag in vaste dienst wilt werken. Het handige van de website is dat bij de vacature meteen een indicatie van het salaris staat en eventuele extra’s, zoals een bonus, vergoeding voor verhuizen en huisvesting.

Aan welk type vacatures je kunt denken? Het is bijna altijd werk voor de klantenservice, de marketing en de sales afdeling. Soms is de vacature bij een Nederlands of Belgische bedrijf, of een bedrijf die op de Belgische of Nederlandse markt actief is.

WEP is een organisatie voor interculturele uitwisselingen en taalverblijven. Op de website kun je verschillende studies, taalreizen, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland vinden.

Er zijn programma’s te vinden in 300 bestemmingen over de hele wereld. Jaarlijks vertrekken er duizenden mensen met één van deze programma’s naar het buitenland.

Dit is een internationale website waarop je werk in het buitenland kan vinden. Op de website zijn vele verschillende banen te vinden, van vaste banen, tijdelijke banen (zoals seizoenswerk) en vrijwilligerswerk.

Het grootste gedeelte van het aanbod is te vinden in Europa, maar er zijn ook vacatures voor Sint Maarten, Suriname en Zuid Afrika.

Op Monster is ook grotendeels tijdelijk werk te vinden voor in de zomer of winter. Het aanbod is voornamelijk gericht op campings of hotels in Europa. De eigenaar is soms zelfs Vlaams- of Nederlandssprekend en er komen veel Belgische en Nederlandse gasten.

Afbeelding animatie van mensen aan het werk aan tafel. Stage buitenland en traineeships zijn mogelijk.

Met Erasmus + naar het buitenland

Als je net klaar bent met studeren kan het moeilijk zijn om een baan te vinden. In sommige vakgebieden is er veel concurrentie en bedrijven nemen vaak iemand aan met werkervaring.

Wanneer er veel concurrentie is, dan is het belangrijk om je te onderscheiden. Veel studenten willen dit doen door tijdelijk in het buitenland te studeren, of in het buitenland een stage te volgen. Het Erasmusprogramma maakt het mogelijk voor studenten om met hun opleiding naar het buitenland te gaan.

Wat is Erasmus +?

Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Het Erasmus+ programma begon ooit als simpelweg Erasmus, maar is tegenwoordig zo uitgebreid en populair dat er besloten werd om de naam te veranderen.

Het idee achter het programma is dat landen veel van elkaar kunnen leren en dat door het delen van kennis en ervaring, de kenniseconomie in Europa sterker wordt en er meer innovatie plaatsvindt.

Wanneer je studeert in het buitenland dan help je je persoonlijke ontwikkeling, verbeter je je vaardigheden en gaat je aanpassingsvermogen vooruit waardoor je beter in te zetten bent.

Jongeren krijgen de kans met het programma om hun horizon te verbreden en ervaring op te doen in een ander land. Het programma is niet alleen voor universitaire studenten, maar ook voor volwasseneneducatie en de jeugdsector.

Er worden beurzen, maar ook een leen garantiestelsel aangeboden.

Erasmus is erg populair

1987 was het eerste jaar dat het programma begon en 30 jaar later is het populairder dan ooit. In 2015 studeerden maar liefst 678.000 Europeanen met behulp van het programma in een ander Europees land.

Dit is een zeer sterke groei, want in het eerste jaar deden enkel 3.200 studenten mee. Tegenwoordig kunnen studenten uit heel Europa meedoen aan het programma en hebben ze de mogelijkheid om naar 33 landen in Europa te gaan.

Alle lidstaten doen mee en de landen Turkije, Macedonië, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein hebben zich hierbij aangesloten. De meeste studenten komen uit Frankrijk, Duitsland en Spanje.

De populairste landen als bestemming zijn Spanje (42.537 studenten), Duitsland (32.871 studenten) en het Verenigd Koninkrijk (30.183 studenten). België en België zijn ook populaire bestemmingen om tijdelijk te studeren of om stage te lopen.

België staat op de 8ste plaats met 11.445 bezoekers en België op de 9de plaats met 10.666 bezoekers. Macedonië en Liechtenstein zijn de minst populaire landen om een project te volgen, in beide landen deden enkel 55 buitenlandse studenten mee aan een uitwisseling.

Waarom meedoen aan het programma?

Er zijn diverse redenen om mee te doen aan een programma, maar het belangrijkste is dat je het zelf leuk vindt om te doen. Tijdelijk naar het buitenland gaan is niet voor iedereen. De thuissituatie en een relatie hebben vaak ook veel invloed op de keuze.

Studenten die wel kiezen om een uitwisseling te doen, zijn achteraf vaak zeer tevreden over hun keuze. Studenten die zijn teruggekeerd zijn ondervraagd over hun bevindingen.

Deze studenten geven aan dat hun vaardigheden verbeterd zijn en 80% denkt dat ze betere carrièrekansen hebben na een uitwisseling. Bedrijven zijn vaak ook erg tevreden over de studenten, want ongeveer 33% krijgt na een stage een baan aangeboden bij hun stageplek.

Blog Wonen en Werken in Buitenland

8 thoughts on “Stage in het Buitenland: De Beste Tips & Trucs Op Een Rij

 1. Julian G. aan Antwoorden

  Ik ga voor vrijwilligerswerk 2 maanden naar Ghana om les te geven aan schoolkinderen. Kan niet wachten 😀

  1. Het Gedma-Team aan Antwoorden

   Beste Rafaela, helaas bieden wij geen stages aan. Alleen vaste jobs in het buitenland (full-time of part-time). Desondanks wensen we je veel succes met het vinden van een stage.

 2. Noah van Harten aan Antwoorden

  Ben via het Erasmus programma naar Spanje geweest voor een half jaar. Beste ervaring van mijn leven!

Geef een antwoord