De Populairste & Duurste Steden voor Expats om te Werken & Wonen
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
De populairste landen & steden
Om erachter te komen wat de favoriete landen en steden over de wereld zijn om te werken, is er een onderzoek afgenomen bij 162.000 mensen in 66 verschillende landen. Het onderzoek is gehouden door The Network en The Bosten Consulting Group.
Het wordt sinds 2011 ongeveer elke 3 jaar uitgevoerd. Uit het onderzoek met de naam Global Talent Mobility Survey, blijkt dat de meesten mensen in London en de Verenigde staten willen werken.
De uitkomsten wijken wel erg af van waar de ondervraagde deelnemers vandaan komen. De resultaten van de onderzoeken zijn voornamelijk interessant voor recruiters.
Zij kunnen hiermee zien in welke landen mensen bereid zijn om te verhuizen naar het land van de recruiter.
Wat zijn de top landen en steden?
De eerste 4 plaatsen van de top 10 zijn Engelstalige landen, waarbij de Verenigde Staten het populairst is, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië. Singapore, waar ook veel Engels wordt gesproken, neemt plaats 7 in.
Het lijkt erop dat de Engelse voertaal een belangrijke factor is in de keuze van de deelnemers. Alle andere landen uit de top 10 worden ingenomen door Europese landen.
Ook in de lijst van populaire steden vinden we veel steden waar de voertaal Engels is. In 7 van de 10 steden wordt er Engels gesproken door de bevolking. Enkel in Parijs (4de), Dubai (6de) en Berlijn (8ste) is Engels niet een officiële taal.
Resultaten hangen af van het ondervraagde land
Uit het onderzoek blijkt echter wel dat de resultaten sterk kunnen verschillen per land. Europeanen willen bijvoorbeeld het liefst in Europa blijven. Brussel, die op de internationale lijst op plaats 42 staat, is zeer populair bij Belgen met een gedeelde 2de plaats.
Overigens blijkt ook dat niet iedereen wil verhuizen voor een baan. In Australië, het Midden-Oosten en Afrika is de bereidheid het grootst om te verhuizen voor werk.
In Noord- en Zuid-Amerika en Rusland staat men het minst open om in een ander land te werken. De belangrijkste redenen voor de ondervraagden om te verhuizen zijn betere carrière mogelijkheden en het opdoen van ervaring in een ander land.
Wat zijn de duurste steden wereldwijd om in te wonen als expat?
Altijd al in het buitenland willen werken als expat, of heb je een aanbieding gekregen om te werken in het buitenland? Het leven als expat is voor veel mensen interessant en bij diverse banen wordt van je verwacht dat je tijdelijk in het buitenland gaat werken.
Bij een verhuizing naar een ander land komt veel kijken en zijn er veel onzekerheden.
Het consultancybedrijf Mercer heeft een lijst opgesteld van welke steden over de wereld het duurst zijn om in te wonen als expat. Met deze lijst krijg je alvast een idee van wat je kan verwachten van de kosten in een andere stad.
Hoe is de lijst samengesteld?
Voor veel grote bedrijven en overheden is het heel gebruikelijk om werknemers naar een ander land te sturen. Toch is het vaak lastig om te berekenen wat voor kosten dit met zich meebrengt.
Een land kan arm zijn, maar het leven voor een expat juist duur. Het consultancybedrijf Mercer heeft daarom 214 steden over de hele wereld onderzocht. Voor het onderzoek werd naar meer dan 200 verschillende onderdelen gekeken.
Er werd gekeken welke kosten een expat normaal maakt, welke artikelen gekocht worden en de prijs daarvan. Voor de lijst werd er bijvoorbeeld gekeken naar huur, vervoerskosten, eten en drinken, kleding en uitgaan.
Een expat leeft anders dan een lokaal persoon, ze eten anders en kopen vaak etenswaren uit het thuisland. Opvallend in de lijst is dat er soms zeer grote verschillen voor eten en drinken zijn.
Koffie, iets dat veel gedronken wordt door expats, kost in het duurste land 5x meer dan het goedkoopste land, dit geldt ook voor een simpele hamburger.
Bovendien is de werkgever ook verantwoordelijke voor een veilig verblijf van de expat, hierdoor wonen expats soms in wijken met extra beveiliging. Huisvesting is het belangrijkste onderdeel van de lijst.
De huur van een appartement of huis is een zeer groot onderdeel van de totale kosten, hierdoor kunnen steden waar het lastig en duur is om geschikt verblijf te vinden hoog op de lijst komen te staan.
De duurste steden om in te wonen
De duurste stad om in te wonen als expat is Luanda in Angola. Angola is een arm land, maar het is een van de belangrijkste olie-exporteurs van Afrika. Het aanbod aan huisvesting die geschikt is voor expats is zeer beperkt, waardoor dit al snel erg duur is.
Ook is het geïmporteerde eten en drinken erg duur, iets dat expats vaak consumeren. De situatie in Ndjamena in Tsjaad (4de plaats) is vergelijkbaar met Luanda, hierdoor staan er verrassend twee Afrikaanse steden erg hoog op de lijst.
Ook in de steden Moskou (2de plaats), Tokio (3de plaats), Singapore (5de plaats) en Hong Kong (6de plaats) is het voornamelijk de huisvesting dat zorgt voor de hoge ranking.
De hoogst geplaatste Europese steden liggen allemaal in Zwitserland. De steden Genève, Zürich en Bern hebben resp. de 7de, 8ste en 9de plek op de lijst. De top 10 wordt afgesloten met de Australische stad Sydney.
Bron: mercer.com
Heb een jaar in Zwitserland gewoond. Een bezoek aan een openbaar toilet kost al omgerekend 2 euro. Dan wacht je toch liever tot je thuis bent. Dat is pas een duur land.
Dat is een relatief duur land, maar daar verdien je ook wat meer dus het compenseert elkaar wel een beetje. Hoewel 2 euro wel aan de hoge kant is!