1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (552 stemmen, gemiddeld: 4,24 van de 5)
Laden...

Zwitserland ken je misschien vooral van vakantie. In dit land is het ook uitstekend werken als expat. Vooral in de dienstensector kun je terecht voor werken in Zwitserland.

Je kunt er goed genieten van alles wat het land te bieden heeft. Ze noemen het niet voor niets Zwitsers leven! Maar wat kun je verwachten als je jobs in Zwitserland wil vinden? En waar moet je dan op letten? 

Afbeelding Werken in Zwitserland vacatures foto van trein in landschap

Meld je eenvoudig en vrijblijvend aan via de knop hieronder, want dan kunnen we kijken welke banen er nu voor je beschikbaar zijn voor werken in Zwitserland.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Voldoende jobs in Zwitserland

Zwitserland staat internationaal zeer goed bekend en veel grote bedrijven hebben dan ook een vestiging in Zwitserland. Ook vind je hier de hoofdkantoren van verschillende grote organisaties. Denk bijvoorbeeld aan de internationale voetbalbond FIFA.

TIP: Check hierna ook nog even onze pagina voor vacatures in andere landen het buitenland, omdat je wellicht iets interessanter vindt.

Genoeg keuze dus als je in Zwitserland wilt gaan werken. De makkelijkste manier om jobs of werk te vinden is via een van de vele Zwitserse vacaturesites. Hier kun je makkelijk op zoek naar jouw droomjob om te werken in Zwitserland.

Ook is het verstandig om je netwerk aan te spreken en te kijken of je bijvoorbeeld iemand kent die al in Zwitserland werkt. Daarnaast kun je ook specifiek op zoek gaan naar bepaalde bedrijven waarvan je weet dat ze een vestiging in Zwitserland hebben. 

Hieronder een paar bekende vacaturebanken op een rij voor een job in Zwitserland:

Toegang tot Zwitserland

Ook al is Zwitserland geen onderdeel van de Europese Unie. Als EU-burger mag je toch zonder verblijfsvergunning naar Zwitserland vertrekken. Je moet je dan wel direct inschrijven bij een gemeente in Zwitserland.

Vanaf het moment van inschrijven heb je dan zes maanden de tijd om een job in Zwitserland te vinden. Met een baan krijg je dan ook een verblijfsvergunning, waarvan de duur wel weer afhankelijk is van hoe lang je contractduur is.

Krijg je een contract dat minder dan een jaar duurt, dan krijg je ook maar een verblijfsvergunning van een jaar.

Gelukkig komt een contract van minder dan een jaar bijna niet voor. Meestal krijg je namelijk een langer contract. Hiermee mag je dan vijf jaar lang in Zwitserland blijven wonen.

Is Zwitserland echt zo duur?

Zwitserland staat inderdaad bekend als een duur land en gedeeltelijk klopt dat. Je bent hier meer geld kwijt voor je levensonderhoud. Ook de huurprijzen in de grote steden zijn aan de hoge kant.

Daar staat wel tegenover dat de lonen erg goed zijn en ook zijn de belastingen relatief laag in Zwitserland. Aan het einde van de maand houd je dus voldoende over om leuke dingen van te doen.

Het zal even schrikken zijn als je voor het eerst in Zwitserland komt, maar je krijgt er veel voor terug. Alles is goed georganiseerd in dit prachtige land. Zo is het openbaar vervoer ongekend stipt en zijn de steden mooi opgeruimd.

Bijzonder aan Zwitserland is daarnaast ook dat je feitelijk middenin de natuur woont. De steden zijn niet te groot en zijn omgeven door grote stukken ongerepte natuur.

Goede arbeidsvoorwaarden

In Zwitserland zijn ook de arbeidsvoorwaarden goed geregeld bij een job. Zo krijg je minimaal vier weken vakantie en bieden de meeste werkgevers zelfs meer dan dat aan. Ook zijn werkgevers heel flexibel wanneer je werkt.

Het is bijvoorbeeld geen probleem als je tussen de middag even gaat sporten of iets anders gaat doen, als je uiteindelijk maar je benodigde aantal uren maakt. Wel is het zo dat in sommige sectoren van je verwacht wordt dat je overuren maakt en dus hard doorwerkt, maar dit is per sector verschillend.

Zaken als zorgverzekering en sociale zekerheid zijn ook uitstekend in Zwitserland. Vooral de zorg is van hoogstaande kwaliteit. 

Al met al is Zwitserland een land dat echt een uitstekende levenskwaliteit kent. Keer op keer blijkt weer dat de interne koopkracht (een indicatie voor hoeveel je kunt kopen voor je geld) uitstekend is.

Uniek aan Zwitserland is dat het maximale aantal uren per week wettelijk is vastgesteld op 50 uur per week, en zelfs op 45 uur per week voor kantoren of fabrieken. Dat betekent dat je voldoende vrije tijd zult hebben, maar dat je de uren dat je op kantoor bent keihard zult moeten werken.

Denk jij er dus over na om naar Zwitserland te verhuizen en om daar te werken? Een uitstekende keuze, maar weet wel waar je aan begint. Als je nog twijfelt is het wellicht een goed idee om eens rond te kijken welke vacatures jou aanspreken, zodat je een idee krijgt van wat er mogelijk is in dit mooie land. Ook kun je langs de Zwitserse ambassade in België

Ga vooral zelf eens rondkijken voordat je gaat werken in Zwitserland. Hierdoor krijg je een goed beeld van dit land. Ben je er eenmaal neergestreken, dan wil je vast niet meer weg.

Solliciteer gratis via de knop hier beneden, want dan kunnen we voor je checken welke jobs in Zwitserland momenteel beschikbaar voor je zijn.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop