1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (729 stemmen, gemiddeld: 4,16 van de 5)
Laden...

Zweden staat bekend als het land van de bossen, meren en natuurlijk de vele wilde dieren. Het is tevens een land dat koude winters heeft en milde zomers. Hierdoor is het klimaat en werken in Zweden niet direct voor iedereen even geschikt.

Toch zijn er veel Belgen en Nederlanders die ieder jaar naar Zweden op vakantie gaan. Maar er zijn ook steeds meer mensen die zich permanent in het land willen vestigen. Of er op zoek willen gaan naar een job. Hoewel Zweden een EU-land is, is dat nog niet zo makkelijk als het klinkt.

Afbeelding Werken in Zweden vacatures en jobs is zeker te krijgen

Zie nu alle vacatures die we momenteel aanbieden in het buitenland. Klik hiervoor op onderstaande knop.

Afbeelding van Knop met de tekst nu bekijken, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡

Visa en vergunningen

Aangezien Zweden een EU-land is, heb je geen visum nodig om hierheen te gaan. Maar wanneer je hier wilt wonen of werken, heb je een verblijfsvergunning nodig.

De eisen voor het krijgen van een verblijfsvergunning en bijbehorend persoonsnummer zijn de laatste jaren flink aangescherpt. Zo is het hebben van een klein kapitaal al niet meer genoeg. Verder is een baangarantie slechts het begin van de papierwinkel.

De aanvraag kan via het internet verstuurd worden. De afhandeling van de papieren vindt echter meestal plaats op een plaatselijk kantoor van Skatteverket zelf.

Houd er rekening mee dat je direct na het verkrijgen van een vergunning en nummer een aanvraag moet doen bij de sociale zekerheid in Zweden. Dit is Försäkringskassan. Hier worden alle uitkeringen geregeld, ook de zorgvergoedingen voor de mensen die wonen en werken in Zweden.

Jobs vinden in Zweden

Het vinden van werk in Zweden was makkelijk. Die periode ligt echter ver achter ons. Tegenwoordig is het uitdagend om een job te vinden, vooral omdat de meeste Zweden wel Engels spreken.

Maar mensen willen die ook Zweeds kunnen omdat dit het job vergemakkelijkt. Het leren van de taal is een goed begin voor de mensen die naar Zweden willen komen om er een baan te zoeken.

Banen of jobs vinden in het Vlaams is zo goed als onmogelijk geworden. Dit komt door de tienduizenden emigranten die jaarlijks de oversteek maken en in Zweden aan het werk willen gaan.

Enkele bekende jobsboards voor vacatures of jobs in Zweden zijn:

Cultuurkloof

Zweden ligt niet zo ver weg België en Nederland af, maar qua cultuur is het een wereld van verschil. De gemiddelde Zweed zal je graag te woord staan, maar dan wel in zijn tuin of bij de plaatselijke ICA.

Het zal even duren voor je in huis gevraagd wordt. Daarnaast is Zweden een land waar geen ‘nee’ gezegd wordt. Zegt een Zweed dat hij ergens naar zal kijken of het misschien kan regelen? Dan gaat het niet gebeuren.

Werken in Zweden

Zweden is een land met veel gezichten. De grote steden, uitgestrekte meren en bergen tekenen het land. Wanneer je op zoek gaat naar werk in Zweden, is het goed om je eerst te verdiepen in het land en de cultuur zodat je weet waar je voor kiest.

Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.