1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (461 stemmen, gemiddeld: 4,09 van de 5)
Laden...

Finland is een vakantieland dat enorm tot de verbeelding spreekt. Verder beschikt het over geweldige, ruige natuur en daarmee is het echt een plek voor avonturiers die willen werken in Finland.

Daarnaast is het een heel veilig land en bestaat er een zeer hoogstaand sociale zekerheidsstelsel. Werkenden dragen in Finland belastingen af waarmee de overheid de sociale verzorgingsstaat financiert.

Afbeelding werken in Finland vacatures foto van natuur bij meer en bergen

Je komt door je financiële afdrachten dus automatisch in aanmerking voor uitkeringen en dergelijke, mocht er onverhoopt iets met je gebeuren of mocht je je job verliezen. Dit geldt ook in het geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Daarmee ben je dus eigenlijk altijd verzekerd van een minimaal bestaansniveau. Dit is erg netjes geregeld en zeer vergelijkbaar met hoe het in België is georganiseerd. Daarnaast zijn Finnen heel vriendelijke mensen wat het wonen en werken in het land nog aantrekkelijker maakt.

Via de knop hieronder kun je ontdekken welke jobs in het buitenland we momenteel voor je kunnen regelen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Het Finse pensioenstelsel

Onderdeel van de Finse verzorgingsstaat is het Finse pensioenstelsel. Dit stelsel bestaat uit twee verschillende pensioenen, namelijk een publiek pensioen en een privaat pensioen. Beide hebben eigen pensioenfondsen.

Het publiek pensioen heeft betrekking op waar je woont. Het privaat pensioen heeft betrekking op het salaris dat je verdiende toen je nog aan het werk was.

Als werknemer in Finland heb je hier zelf niet zo heel veel mee te maken, maar achter de schermen draagt je werkgever netjes premie af aan deze fondsen, waardoor je op een fijne manier (zonder zorgen) van je oude dag kunt genieten. Genieten van dit prachtige land is heel gemakkelijk en vanzelfsprekend.

Bij het begin beginnen: vacatures en sollicitaties

Vanzelfsprekend zijn er ook in Finland vacaturesites en vacaturebanken waarop allerlei jobs worden aangeboden. Daarnaast kent het land ook uitzendbureaus en headhunters die je aan een baan kunnen helpen.

Wanneer je al precies weet bij welk bedrijf je wilt gaan werken dan kun je natuurlijk ook meteen bij dat specifieke bedrijf solliciteren.

Schrijf daartoe een goede motivatiebrief waaruit blijkt dat je geschikt bent voor de functie en voeg hierbij je CV met relevante opleidingen en werkervaring. Op die manier is de kans op een job het grootst. Kijk voor een actueel banenaanbod eens op onze site.

Hier beneden nog enkele vacature sites om jobs in Finland te zoeken:

Afbeelding vacatures, jobs en werken in Finland nu bekijken.

Finland maakt net als België onderdeel uit van de Europese Unie

Dit biedt je als Belg een aantal voordelen. Je kunt namelijk zonder verblijfsvergunning de eerste drie maanden gewoon wonen en werken in Finland. Finnen zijn redelijk goed in Engels, maar het verdient zeker aanbeveling de Finse taal te leren.

Op die manier integreer je makkelijker en geef je je carrière een enorme boost. Verblijf je langer dan drie maanden in het land dan dien je een verblijfsvergunning aan te vragen. Neem in dat geval altijd een arbeidscontract, pasfoto en geldige identiteitskaart mee.

Breng ze ook op de hoogte van je woonadres. Bij een politiekantoor in de regio kan de aanvraag voor de verblijfsvergunning dan worden gedaan. Zij zullen al je gegevens toetsen en kijken ook naar je verdiensten.

Arbeidstijd en vrije tijd

Natuurlijk moet er eerst gewerkt worden, maar je hebt zeker ook recht op vakantiedagen. Je hebt in het eerste jaar recht op 2 vakantiedagen per maand. Hoe langer je in Finland werkt, hoe meer recht op vakantiedagen je hebt.

Deze dagen worden doorbetaald. Fulltime is in Finland 40 uur per week. Je werkt dan dus 8 uur per dag. Dit staat altijd duidelijk in je arbeidscontract.

Er zijn ook uitzonderingen mogelijk. Dit bespreekt de werkgever met je en wordt vastgelegd in het contract. In het geval van overuren moet dat vooraf besproken zijn.

En dan nog geldt er een maximum van 40 overuren per maand tegen een riante vergoeding bij het werken in Finland. Daarnaast bestaan er ook regelingen voor ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof. Deze regelingen zorgen ervoor dat dit niet ten koste gaat van je carrière. 

Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.