1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1.173 stemmen, gemiddeld: 4,47 van de 5)
Laden...

Canada is al jaren een populair land onder expats, en niet zonder reden. De combinatie van prachtige natuur en een relatief bekende, westerse samenleving maakt dat veel vakantiegangers verliefd worden op dit land. Hierdoor besluiten veel mensen te gaan werken in Canada.

Afbeelding werken in Canada vacatures je ziet een eland in de bergen met een man met canadese vlag

Maar ook al is Canada een aantrekkelijk land, het is niet gemakkelijk om hier een verblijfsvergunning te krijgen en het land stelt vrij strenge eisen. 

Check via onderstaande knop welke jobs in het buitenland we momenteel aanbieden.

Afbeelding van Knop met de tekst nu bekijken, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

Een verblijfs- en werkvergunning aanvragen

Het eerste wat je natuurlijk nodig hebt voordat je een verblijfsvergunning krijgt in Canada is een baan of jobs bij een Canadese werkgever.

Hiermee kun je een werkvergunning aanvragen. Deze wordt beoordeeld door de Human Resources and Skills Development Canada. Dit is een overheidsinstantie die kijkt of het werk legitiem is en of het werk bijdraagt aan de Canadese arbeidsmarkt.

TIP: Bekijk hier de beste vacatures van dit moment in andere landen, want anders mis je een hoop!

Of de HRSDC haar goedkeuring verleent is vooral afhankelijk van het soort werk dat je wilt gaan doen. Heb je goedkeuring van de HRSDC dan moet je een permanente verblijfsvergunning aanvragen via CIC. Hiermee mag je ook definitief naar Canada mag verhuizen. Ook het aanvragen van een verblijfsvergunning is in Canada relatief moeilijk.

Zo wil de Canadese overheid van je weten waarom je Canada komt en moet je bewijzen dat je daadwerkelijk met die reden naar Canada komt.

Zo kun je een aanvraag indienen als ‘skilled worker’ (geschoolde arbeider), waarbij je dan ook bewijzen zult moeten laten zien, zoals je diploma. Ook je financiële situatie en je talenkennis is relevant voor je aanvraag om te kunnen wonen en werken in Canada.

De procedure voor het aanvragen van een verblijfsvergunning is dus erg ingewikkeld en kan dan ook lang duren. Dit kan namelijk vaak meerdere maanden en in het ergste geval jaren. 

Sociaal en cultureel

Canada is een land dat relatief veel op België lijkt, zeker op sociaal en cultureel niveau. Daarnaast lijkt het land veel op de VS, de geografische zuiderburen van Canada.

In vergelijking met de VS is de levenskwaliteit echter wel een stuk beter in Canada. Zo werd het land aan het einde van de 20e eeuw zeven keer op rij verkozen tot land met de beste levenskwaliteit door de VN.

Dat zie je onder andere terug in de openbare gezondheidszorg. Dit is namelijk relatief goed geregeld is in Canada. Let wel op, want alleen Canadezen en buitenlanders met een onbeperkte verblijfsvergunning hebben hier recht op.

Daarnaast kun je in Canada ook worden verzekerd door je werkgever. Dit is een aanrader, omdat de standaard verzekeringen relatief weinig dekken. Een verzekering via je werkgever is dan een uitkomst.

De mentaliteit in Canada is vergelijkbaar met de Belgische. Toch zul je de befaamde Belgische directheid toch wat minder snel tegenkomen in Canada.

Ook zijn Canadezen, net zoals bijvoorbeeld Amerikanen, iets competitiever. Ze willen altijd de beste zijn, of het nu om sport of het werk gaat. Ook gaat het in Canada meer over de korte termijn. Daarom is de Canadese industrie meer gericht op bonussen. 

Een baan vinden in Canada

Omdat er in een groot gedeelte van Canada Engels wordt gesproken, is het aan te raden om hier te beginnen met je zoektocht. Natuurlijk is het ook mogelijk om in de gebieden te werken waar Frans de voertaal is. Het is dan wel aan te bevelen om je Frans op te frissen.

Omdat de voertaal van Canada dus gedeeltelijk Engels is, is veel informatie in het Engels te vinden. Het is dan ook relatief gemakkelijk om zelf op zoek te gaan naar vacatures via een vacaturesite.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook uitzendbureaus die je kunnen helpen bij je zoektocht. Heb je een geschikte vacature gevonden dan is het bij het maken van je CV goed om erop te letten dat het in Canada belangrijk is dat je laat zien waar jij het bedrijf mee kan helpen.

Noem bijvoorbeeld relevante trainingen of persoonlijke eigenschappen die passen bij het bedrijf. Ook hier geldt weer dat als je Frans spreekt, dit ook professioneel zeker een pre is, ook al solliciteer je bij een Engelstalig bedrijf.

Heb je nu interesse gekregen in een baan in Canada? Via een van de vele vacaturesites kun je kijken wat de mogelijkheden zijn in Canada, of zoek eens naar bedrijven in jouw branche die ook in Canada gevestigd zijn. Ook is het mogelijk om langs de Canadese ambassade in België te gaan. En twijfel je nog?

Dan is het zeker aan te raden om eens Canada te bezoeken. Je kunt dan de sfeer van dit fascinerende land ervaren en je kunt alvast professionele contacten leggen, die je later kunnen helpen om te kunnen werken in Canada.

Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.