Wil ook jij de ‘American Dream’ najagen in de Verenigde Staten? zoek je daarom een baan in dit fascinerende land? Dan ben je niet de enige die wil werken in Amerika!

Al duizenden andere Belgen gingen je voor en zochten hun heil in ‘the land of endless possibilities’.

Afbeelding werken in Amerika vacatures de verenigde staten new york

Maar een baan vinden en daadwerkelijk toegang krijgen tot de VS is niet zomaar gebeurd. De VS hebben strenge eisen voor iedereen die wil werken in de Verenigde Staten.

Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het zoeken naar een baan in de VS. We tonen je ook hoe je de meeste kans maakt op de felbegeerde Green Card.

Bekijk via de knop hieronder welke vacatures er momenteel allemaal beschikbaar zijn voor werken in het buitenland.

Afbeelding van Knop met de tekst nu bekijken, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

Een tijdelijke baan of een Green Card?

Belgische onderdanen maken deel uit van het Visa Waiver Program (VWP), wat betekent dat ze voor een beperkte tijd op een ESTA naar het land kunnen reizen. Controleren welke andere landen deelnemen; zie het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken – Bureau van Consulaire Zaken.

Als je in de Verenigde Staten wilt werken heb je twee mogelijkheden. Allereerst is het mogelijk om tijdelijk in de VS te werken, waarbij je vaak snel toegang krijgt.

TIP: Vergeet niet om hierna alle andere jobs te bekijken in andere interessante landen, want er zitten veel leuke banen tussen!

Je werkgever vraagt dan een visum voor je aan, waarmee je maximaal drie jaar in de VS mag verblijven.

Hierna zal je weer naar België moeten vertrekken. Of je moet in de tussentijd succesvol een permanente verblijfsvergunning hebben aangevraagd.

Een permanente verblijfsvergunning, de befaamde Green Card, is een stuk moeilijker te bemachtigen. Eigenlijk zijn deze alleen beschikbaar voor mensen met een specifiek talent waar de VS behoefte aan heeft.

Bij het aanvragen van een Green Card kijkt de Amerikaanse overheid of jouw combinatie van kennis, ervaringen en talenten voldoende is. Hierbij wordt ook sterk gekeken naar in welk vakgebied je deze toe gaat passen.

Deze selectie is erg streng en relatief weinig mensen worden toegelaten. Daarnaast is het ook mogelijk om mee te loten in de Green Card loterij. Hierin verloot de Amerikaanse overheid ieder jaar 50.000 permanente verblijfsvergunningen.

Omdat hier altijd veel meer aanmeldingen voor zijn is de kans dat je hiervoor wordt ingeloot natuurlijk vrij klei. Het is is echter altijd het proberen waard.

Wil je dus gewoon de VS ervaren, maar hoef je er niet permanent te wonen, dan is een tijdelijke baan een goede optie.

Je werkgever vraagt gewoon voor jou het H-1B visum aan. Hiermee kun je dan drie jaar je werk uitvoeren in de VS. Dit kan daarna ook nog worden met verlengd met drie jaar. Hierdoor kun je in totaal zes jaar werken in Amerika.

Tips voor wonen en werken in Amerika

Daarnaast geldt dat een Belgisch adres een stuk minder gewaardeerd wordt en dat je het liefst al een adres in de VS moet hebben. Het kan daarom zeker een mogelijkheid zijn om eerst een tijdje in de VS te wonen om een baan te zoeken.

Voor seizoensbanen en zomerkamp kansen bekijk deze sites:

Heb je eenmaal besloten dat je graag wilt wonen en werken in Amerika, dan is het natuurlijk zaak om een job te zoeken.

Hiervoor kun je gebruik maken van de online vacaturesites, vacatures in kranten en natuurlijk je persoonlijke netwerk.

Omdat de voertaal Engels is, is het relatief gemakkelijk om mee te komen, maar je zult ook merken dat er toch een groot cultuurverschil bestaat tussen de VS en België.

Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

Sociale zekerheid in de VS

Iets waar veel mensen misschien tegenop zien is de afwezigheid voor je sociale zekerheid. Dit is in de VS relatief slecht geregeld is. Zeker in vergelijking met wat je hier in België gewend bent.

Er zijn wel een aantal regelingen voor uitkeringen bij pensioen, overlijden, invaliditeit of werkloosheid. Die die zijn waarschijnlijk wel iets slechter dan in België.

Het grootste verschil is echter de zorgverzekering, waar je veel geld voor kwijt bent. Vaak is het wel mogelijk om via je werkgever een zorgverzekering af te sluiten. Je zult hiervoor echter een stuk meer geld kwijt zijn in de VS.

Ook is het in de VS niet verplicht om je te verzekeren. Ziekenhuizen kunnen dus exorbitante hoge bedragen rekenen voor behandelingen of medicijnen. Dit moet je dus allemaal zelf ophoesten als geen verzekering hebt.

Een zorgverzekering is dus zeker wel aan te raden. Als je bij een goed bedrijf werkt dan is dit vaak al keurig geregeld. Hier vind je er veel meer informatie over.

Cultuurverschillen met België

Zoals je misschien al wel weet is de cultuur in de Verenigde Staten significant anders dan in België, en dat merk je ook op de werkvloer.

Er wordt in de VS over het algemeen een stuk harder gewerkt en weken van meer dan 50 uur zijn in sommige industrieën geen uitzonderingen. Ook wordt je relatief slecht beschermd en heeft je baas veel te zeggen.

Dat zie je onder andere terug in de lagere salarissen, die dan weer worden aangevuld met bonussen en die prestatie-afhankelijk zijn. 

Andere opvallende verschillen die je zeker moet onthouden is dat men in de VS vaak iets netter kleed is dan in België.

In relatief veel industrieën is het heel gebruikelijk om iedere dag in pak te verschijnen en zeker als je op sollicitatiegesprek gaat dan moet je netjes gekleed gaan. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen!

Ook opvallend is dat het in de VS veel meer draait om jouw prestaties, zeker bij een sollicitatiegesprek. Het kan dus zeker geen kwaad om jouw sterke kanten even extra te belichten.

Goede cijfers tijdens je studie worden zeker gewaardeerd en ook andere zaken die je eruit doen springen moet je zeker vermelden.

Afbeelding van Knop met de tekst leer meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.