Noorwegen staat bekend als één van de meest welvarende landen ter wereld. De werkloosheid is er laag, het onderwijs van zeer hoog niveau en er bestaat een zeer goed georganiseerde verzorgingsstaat. Werken in Noorwegen is dus zeker een goede optie.
Om te voorzien in je levensonderhoud is echter niet goedkoop. Vooral vlees, alcoholische dranken en sigaretten zijn verhoudingsgewijs erg duur. Zeker in vergelijking met België. Wel is Noorwegen een heel veilig land.
Klik op de button “nu bekijken” om te zien welke vacatures in het buitenland we op dit moment bieden.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
Noorwegen verzorgingsstaat
Om de verzorgingsstaat te bekostigen wordt van iedereen een bijdrage verwacht. Deze bijdrage bestaat voor werknemers uit percentages die op je brutoloon worden ingehouden, zoals we dit ook in België kennen.
Naast medewerkers dragen ook ondernemers bij aan het in stand houden van de sociale zekerheid voorzieningen. Iedereen heeft het recht om gebruik te maken van de sociale zekerheid, ook zij die hier om wat voor reden dan ook niet aan bij kunnen dragen.
Wanneer je als medewerker onverhoopt ziek wordt, dan heb je recht op een vergoeding. De eerste zestien dagen wordt deze vergoeding betaald door de onderneming voor mensen die werken in Noorwegen.
Ben je langer dan drie weken ziek dan wordt dit ook deels betaald uit één van de sociale verzekeringen. De levensomstandigheden in Noorwegen zijn meer dan prima, dus waarschijnlijk zal je niet snel ziek worden.
Inburgeren
Let wel dat inburgeren in Noorwegen nog niet zo heel gemakkelijk is. De cultuur is min of meer gelijk aan de Belgische cultuur, maar de taalbarrière is niet gemakkelijk te overbruggen.
Noors is een moeilijke taal. Gelukkig spreken Noren prima Engels. Je kunt je dus met Engels overal goed verstaanbaar maken.
Solliciteren
Je sollicitatie zal om bovenstaande reden ook veelal in het Engels geschieden. In Noorwegen is het gebruikelijk dat je een motivatiebrief schrijft waarin je aangeeft waarom je geschikt bent voor de job.
Daarnaast stuur je je CV mee en vul je dit aan met eventuele certificaten en referenties van mensen met wie je hebt samen gewerkt. Op die manier vergroot je de kansen op het krijgen van je droombaan.
Er bestaan meerdere websites die bol staan van de vacatures. Je vindt vacatures online, maar ook in kranten en tijdschriften. Daarnaast kunnen bekenden je via-via soms ook aan een job helpen.
Probeer ook vacatures en jobs in Noorwegen te vinden via onderstaande links:
De arbeidsmarkt
De Noorse arbeidsmarkt is voor Belgen gemakkelijk toegankelijk. Je kunt als Belg namelijk zonder verblijfsvergunning in Noorwegen wonen. Verblijven is er dus eenvoudig en je kunt er meteen op zoek gaan naar jobs.
Je hebt niet eerst een werkvergunning nodig om te werken in Noorwegen. De Noorse overheid is continue bezig met het verbeteren van de arbeidsmarkt perspectieven. Deze zijn voor mannen én vrouwen erg goed. Ook de toekomst ziet er voor Noorwegen rooskleurig uit. Het land zet volop in op duurzaamheid.