1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2.749 stemmen, gemiddeld: 4,46 van de 5)
Laden...

Jaarlijks zijn er duizenden mensen die willen wonen en werken in Nederland. Het land heeft een goede naam en de sociale zekerheid trekt veel mensen aan die geen zekerheid hebben in het land waar ze op dit moment wonen.

Hieronder vind je de ultieme werkgids voor jobs in Nederland. Lees ook informatie over de Nederlandse arbeidsmarkt, vacatures, werkvergunningen, vacaturesites en andere plaatsen om er werk te vinden als Belg.

Het vinden van vacatures Nederland vergt namelijk meer dan alleen het sturen van jouw CV. Om te werken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht of een andere stad, moet je weten wat eventueel de vereisten zijn voor internationale werknemers (zoals Nederlandse visumregelingen en Nederlandse werkvergunningen), de huidige banenmarkt en hoe en waar banen in Nederland te vinden zijn.

Afbeelding Werken in Nederland vacatures Amsterdam. Gracht en fietsen te zien bij zonsondergang

Er is vaak behoefte aan geschoold personeel met ervaring. Hierbij richt de meeste vraag zich op mensen die met de handen werken.

Wil je ook werken in Nederland? Klik dan nu op de knop hier beneden om je gratis en vrijblijvend aan te melden voor vacatures.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Werk in Nederland: Vacature overzicht + Nuttige informatie

Hieronder zie je alle actuele vacatures in Nederland van dit moment. Je kunt werken in verschillende steden. Klik op de vacature waar je meer over wilt weten.

  De Nederlandse arbeidsmarkt

  Er zijn veel mogelijkheden voor expats om via vacatures Nederland te werken. Solliciteer bij een breed scala aan internationale en multinationale bedrijven. Denk aan Nederlandse internationals, waaronder Philips, Royal Dutch Shell Groep, ING Groep, Heineken en Unilever. Verder zijn er tal van wervingsbureaus die zijn gericht op het plaatsen van buitenlandse werknemers voor werken in Nederland.

  Het heeft een relatief stabiele economie ondersteund door voldoende buitenlandse investeringen (aangemoedigd door voordelige belastingvoorwaarden). Nederland bestaat uit een diverse, goed opgeleide bevolking, waarvan bijna 24% buitenlandse of etnische minderheden zijn.

  Werkloosheid en flexibele contracten stegen tijdens de jaren van de Nederlandse economische crisis. Toch heeft Nederland nog steeds een van de laagste werkloosheidscijfers in de EU (3,61% in december 2018, 4e gerangschikt), onder het EU-gemiddelde (6,6%).

  infographic werken en economie in Nederland feitjes

  In 2017 riep Brussel echter op tot het aanpakken van de blijvende belemmeringen voor vaste contracten en het vergroten van de zelfstandigheid in Nederland. Dit is mede onder invloed van deeltijdwerkers die betere lonen willen verdienen.

  Het nationale bureau voor de statistiek meldt dat ongeveer 1,6 miljoen mensen zelfstandig of freelance (ZZP) werken, vaak naast regulier werk of een andere bron van inkomsten.

  Buitenlanders kunnen ook overwegen om een bedrijf op te zetten of als zelfstandige in Nederland te werken.

  Mensen met tijdelijke contracten hebben ook moeite met het vinden van langdurig werk, vooral zonder vaardigheden. De Universiteit van Amsterdam meldde in 2017 dat slechts twee van de vijf werknemers met een tijdelijk contract binnen vijf jaar vast werk vinden.

  Het minimumloon in Nederland is afhankelijk van leeftijd en wordt tweejaarlijks geëvalueerd. Het minimumloon op 1 januari 2019 werd vastgesteld op € 1.616,80 per maand voor personen ouder dan 22 jaar en minder voor jongeren onder de 22 jaar.

  Afbeelding werken in Nederland vacatures foto van Amsterdam grachten

  Beschikbare banen – Vacatures Nederland

  Nederland is een dichtbevolkt land met een rijke cultuur en geschiedenis. Het kan een verrijking voor je zijn om een bepaalde periode te werken in Nederland als Belg. Werk is er doorgaans genoeg voor de mensen met de juiste diploma’s en opleidingen.

  Hoogopgeleide werknemers (ook wel ‘kenniswerkers’ genoemd) zijn namelijk erg gewild in Nederland. Er is zo een sterke vraag dat er een snel immigratieproces is om ze in te krijgen, plus belastingvoordelen (de ‘30% belasting regel ‘) voor sommige internationale medewerkers.

  Deze groep omvat ingenieurs, mensen met technische vaardigheden, IT-specialisten, mensen die in de financiële wereld werken, evenals mensen met ervaring in verkoop, marketing en klantenservice.

  Andere veelgevraagde banen in Nederland zijn professionals en afgestudeerden die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, belasting, interim-managers en onderwijs. Je ziet de industrieën met de hoogste vacatures in Nederland, plus vacatures in de publieke en onderwijssector.

  In termen van salaris was de tandheelkunde (€ 4.001) het beroep dat het hoogste startinkomen trok voor afgestudeerden in Nederland. Aan de andere kant stelden afgestudeerden in visuele kunst / design, muziek en dans maandelijks startsalarissen voor in de regio van € 1.300.

  Er is een salarislimiet voor werknemers in de publieke sector die hen beperkt in het behalen van meer dan € 181.000 per jaar, dat in 2017 is uitgebreid met presentatoren van openbare televisie.

  Wil je ook werken in Nederland? Solliciteer gratis en makkelijk via de knop hier beneden, omdat we je dan goed kunnen ondersteunen. 

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Werkomgeving en Nederlandse managementcultuur

  De Nederlanders werken meestal een week van 36-40 uur, soms verspreid over slechts vier dagen. Het werk in Nederland is zeer goed gestructureerd binnen organisaties. Het meeste gebeurt namelijk tijdens de normale werkuren (d.w.z. tussen 9.00 en 17.00 uur) en, behalve op managementniveau, wordt van werknemers doorgaans niet verwacht dat ze overuren maken. 

  De Nederlandse samenleving is erg egalitair en dit vertaalt zich naar de werkplek. Nederlandse bedrijven hebben vaak een horizontale organisatiestructuur en volgen meestal stapsgewijze plannen.

  Beslissingen worden genomen nadat alle opties zijn besproken, dus het besluitvormingsproces kan vrij lang duren. Vergaderingen worden vaak goed gepland gepland, vaak gehouden en informeel geleid. Aangezien het doel is dat eenieder aanwezig is om een ​​consensus te bereiken, kan dit echter een lange tijd duren. Houd hier dus rekening mee tijdens het zoeken naar vacatures Nederland.

  Wil je goed voorbereid zijn en meer leren over cultuurverschillen tussen België en Nederland? Bekijk dan onderstaande video.

  Wil je ook werken in het buitenland? Solliciteren doe je snel en eenvoudig via de knop hieronder.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

  Vereisten voor werken in Nederland

  Werk- &verblijfsvergunningen en visa

  Als je uit de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER – EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) of Zwitserland komt, ben je vrij om in Nederland te wonen en te werken zonder een werk – of verblijfsvergunning nodig te hebben.

  Ben je een EU-burger en wil je langer dan drie maanden op rij wonen en werken in Nederland, dan moet je je inschrijven bij de gemeente en bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst.

  Kroatische burgers kunnen ook werken, maar hebben een werkvergunning nodig voor het eerste jaar. Je moet je echter wel registreren bij de Nederlandse autoriteiten.

  Als je ergens anders vandaan komt, heeft jouw werkgever meestal een werkvergunning (tewerkstellingsvergunning of TWV) voor je nodig en moet je ook een verblijfsvergunning hebben.

  De meeste werknemers komen in aanmerking voor de enkele werk- en verblijfsvergunning. Sommige categorieën mensen, zoals studenten en seizoenarbeiders, hebben echter nog steeds aparte werk- en verblijfsvergunningen nodig.

  Andere, zoals hooggekwalificeerde werknemers en houders van de Europese blauwe kaart, hebben alleen een verblijfsvergunning nodig, geen werkvergunningen.

  Afbeelding vacatures Nederland. Boot op gracht in Amsterdam

  Burgerservicenummer

  Je hebt ook een burgerservicenummer (BSN) nodig voordat je in Nederland gaat werken in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of een andere plek. Iedereen heeft dit persoonlijke belasting- en sofi-nummer nodig en je krijgt het wanneer je je bij jouw aankomst in het gemeentehuis meldt. Je kunt hieronder meer lezen over het Nederlandse socialezekerheidsstelsel en zorgverzekering.

  Sociale zekerheidstelsel

  Het sociale zekerheidstelsel van Nederland is een van de meest uitgebreide sociale vangnetten die je in de Europese Unie zal vinden. Aangezien er in het verleden misbruik gemaakt is van de zorgverzekering, zijn de eisen strenger geworden.

  Iets waar je zeker aan moet denken is het inschrijven bij de gemeente, zodat je hier meer informatie kunt krijgen over de rechten en plichten die je hebt als je wilt wonen en werken in Nederland.

  Talen

  Je hoeft geen Nederlands te spreken om door middel van vacatures Nederland te werken – Engels is in veel bedrijven de belangrijkste bedrijfstaal, maar het vergroot jouw kansen als je dat wel doet. Waarschijnlijk werk je in Nederland voor een groot internationaal bedrijf als je geen Nederlands spreekt.

  Als je voor een kleiner bedrijf werkt, moet je in het algemeen Nederlands kunnen spreken om deel te nemen aan een vergadering of een presentatie te houden. Expats die Frans, Duits, Vlaams of een Scandinavische taal spreken, zijn altijd gewild. Om Nederlands te leren, kun je veel Nederlandse taalcursussen vinden in Nederland.

  Kwalificaties en referenties

  Je kans om werk te vinden in Nederland is groter als je minimaal een bachelordiploma hebt. Om te weten of jouw kwalificatie wordt erkend en of jouw beroep in Nederland wordt gereguleerd, ga je naar Nuffic (de organisatie voor internationale samenwerking in het onderwijs).

  Als je een sollicitatiegesprek krijgt, moet je originele getuigschriften of referenties van voormalige werkgevers tonen. Zorg dus voor diploma’s en werkgeversreferenties als je naar Nederland verhuist.

  Waar vind je jobs in Nederland

  Solliciteren via Gedma

  De snelste manier voor werken in Nederland is om via ons te solliciteren. We zullen je dan matchen met de juiste werkgever voor jou.

  Meld je gratis en snel aan via de knop hieronder, omdat we je dan goed kunnen begeleiden om een job in Nederland te krijgen.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  EURES

  Als je uit de EU, EER of Zwitserland komt, kun je zoeken naar banen in Nederland op de EURES-website (European Employment Services). EURES is een portaalnetwerk voor banen dat wordt beheerd door de Europese Commissie en dat is ontworpen om het vrije verkeer binnen de EER te vergemakkelijken.

  Naast het zoeken naar werk, kun je CV’s plaatsen en advies krijgen over de juridische en administratieve aspecten van werken in Nederland (of een ander land in de EU / EER of Zwitserland).

  UWV

  Het UWV is de openbare dienst voor arbeidsbemiddeling en heeft een netwerk van partnersites en uitzendbureaus. Je kunt een van hun vestigingen bezoeken om advies en informatie te krijgen en naar banen in Nederland te zoeken. Het heeft ook een online database met vacatures, die je kunt zoeken op basis van postcode.

  Baan websites voor werken in Nederland

  Jobs in Nederland vinden is relatief eenvoudig. De meeste grote bedrijven hebben Engelstalig en Nederlandstalig personeel. Zeker voor de mensen met diploma’s is het goed mogelijk om binnen korte tijd werk te vinden.

  Het kan verstandig zijn om je direct in te schrijven bij een uitzendbureau. Deze bureaus verzamelen alle vacatures Nederland en zoeken daar de mensen bij die er goed bij passen.

  Dit kan ook betekenen dat je voor meerdere werkgevers tegelijkertijd parttime aan het werk kunt, zodat je alsnog in een fulltime job kunt gaan werken.

  Veel bedrijven zetten vacatures rechtstreeks in bij rekruteringsbureaus (zie hieronder), waar je uitgebreide lijsten van vacaturesites in Nederland kunt vinden. Sommige banen zijn echter ook te vinden in online arbeidsdatabases, zoals:

  Afbeelding Nederlandse tulpenbollen. Een voordeel bij het werk en leuke jobs die je er krijgt

  Uitzendbureaus

  Veel Nederlandse bedrijven zijn afhankelijk van wervingsbureaus (uitzendbureaus) om werknemers te vinden en het is een veelgebruikte manier om werk in Nederland te vinden. je kunt agentschappen persoonlijk bezoeken, maar er zijn ook veel online wervingsbureaus. 

  Ze kunnen je vele banen in Nederland aanbieden, zoals sales en marketing, IT, Human Resources, onderwijs en gezondheid, zowel permanent als voor tijdelijke duur. Je kunt banen zoeken, jouw gegevens registreren en ontdekken wat er in jouw eigen gebied gebeurt.

  Sommige uitzendbureaus bieden interviews met coaching, IT en taaltesten. Schrijf je in bij zoveel als je wilt om jouw kansen op het vinden van werk te vergroten.

  Baanwebsite gespecialiseerd uitzendbureaus:

  Baanwebsites van algemene uitzendbureaus:

  Jobwebsites van bureaus voor sprekers van Engels en andere talen:

  Sollicitatieprocedures

  In Nederland is het gebruikelijk om een CV op te sturen met een motivatiebrief, om zo de werkgever te laten zien waarom jij de beste persoon bent voor de vacature.

  Het is niet ongebruikelijk om een open sollicitatie naar een bedrijf te sturen, waar geen vacature openstaat. Nederlandse bedrijven zijn blij dat potentiële werknemers die deze aanpak gebruiken om te werken in Nederland als Belg.

  Het is echter belangrijk om contact op te nemen met de juiste persoon, dus bekijk de vacaturesites van bedrijven of neem rechtstreeks contact op met het bedrijf. Wanneer de werkgever jou interessant vindt, word je in de meeste gevallen uitgenodigd op gesprek.

  Dit kan meerdere rondes in beslag nemen. Probeer je een open sollicitatie, dan is de kans klein dat er meerdere rondes zijn. Pas je binnen het bedrijf en ben je nodig, dan kun je vaak al snel aan het werk.

  Solliciteer nu via de knop hieronder, want dan kunnen we je helpen met werken in Amsterdam of andere vacatures Nederland.

  Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

  Banen in Nederlandse kranten

  Er worden vacatures geadverteerd in Nederlandse kranten, hoewel dit over het algemeen topposities zijn binnen internationale bedrijven. Als dat is wat je zoekt, kun je de volgende kranten in gedrukte versie of hun gelieerde vacaturesites bekijken:

  Netwerken

  Het is zeker mogelijk om carrière in Nederland te maken via netwerken. In onderstaande video vertelt de CEO van een bekende beleggingsspeler over hoe het is om te werken in Nederland als Belg.

  Ontdek meer en solliciteer voor vacatures in Nederland via de oranje knop hier beneden, want dan kunnen we je helpen aan jouw droom job.

  Afbeelding van Knop met de tekst nu bekijken, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

  Het vinden van werk via zowel persoonlijke contacten als social media is acceptabel in Nederland. Er zijn veel expats in Nederland en door een link te leggen naar dit netwerk kun je een baan vinden via mond-tot-mondreclame of persoonlijk contact. Social mediasites zoals LinkedIn kunnen je ook helpen bij het leggen van contacten voor jobs in Nederland.

  Wees voorzichtig met wat je publiceert op sociale netwerksites in het geval een toekomstige werkgever het doorzoekt om te bepalen of je kunt werken in Nederland. Amsterdam is de tweede na Londen voor de meeste LinkedIn-connecties per persoon.

  Overweeg ook om lid te worden van een businessclub, beroepsvereniging of netwerkgroep, zoals de Amsterdam American Business ClubWomen’s Business Initiative (netwerken voor vrouwen) en Connecting Women, of SENSE, een professioneel netwerk voor redacteuren, copywriters, tolken, vertalers, schrijvers en Engelse docenten.

  Meet-up.com brengt je in contact met honderden groepen gelijkgestemden in steden over heel Nederland (Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Almere, Groningen en meer). De groepsbijeenkomsten kunnen werk- of interessegebonden zijn en als je geen groep ziet die past bij jouw interesses of functie, kun je altijd jouw eigen groep maken om te zien wie er lid wordt.

  Stages, stages en vrijwilligerswerk in Nederland

  Universitair afgestudeerden kunnen stage lopen in de EU via het Stagebureau van de Europese Commissie (Bureau de Stages), of stageplaatsen of zomerstages zijn te vinden via AIESEC (voor studenten en pas afgestudeerden) of IAESTE (voor studenten in de wetenschap, techniek en toegepaste kunst). Europlacement en Intern Abroad bieden ook stagemogelijkheden.

  Als je tussen de 17 en 30 jaar oud bent, kun je vrijwilligersprogramma’s aanvragen bij het Europees vrijwilligerswerk (EVS). Je kunt tot 12 maanden in het buitenland werken in ruil voor  eten, verzekering en een kleine vergoeding. 

  Er zijn veel mogelijkheden voor vrijwilligers in Nederland, afhankelijk van je vaardigheden. Expat-adviescentrum ACCESS is bijvoorbeeld altijd op zoek naar vrijwilligers in haar kantoren in Den Haag.

  Nog vragen? Neem gerust contact met ons op, want we staan graag voor je klaar.